Presa de azi: SOV acuza - Basescu a cerut, prin intermediari, o parte din trustul Realitatea

Joi, 16 Septembrie 2010, ora 08:22
4086 citiri
Presa de azi: SOV acuza - Basescu a cerut, prin intermediari, o parte din trustul Realitatea
Foto: Puterea

Declaratiile facute de Sorin Ovidiu Vintu la Curtea de Apel tin prima pagina a ziarelor de joi. El le-a vorbit magistratilor despre relatia pe care o are cu presedintele Traian Basescu si despre cum a fost urmarit de SRI.

Din Gandul aflam si noi ca la referendumul din 2007, Traian Basescu i-a cerut ajutorul, iar Jurnalul National ne spune ca, ceva mai tarziu, presedintele ar fi vrut si o parte din trustul Realitatea-Catavencu.

Gandul: Vintu in fata judecatorilor : "In 2007, la referendum, Basescu a venit la mine sa-l sustin, eu am fost de acord"

Magistratii au amanat pentru azi, la ora 15, pronuntarea in dosarul privind arestarea omului de afaceri Sorin Ovidiu Vintu si a celor doi apropiati ai acestuia, Octavian Turcan si Alexandru Stoian. Cei trei sunt acuzati de procurori de favorizarea infractorului, respectiv a lui Nicolae Popa, condamnat la 15 ani de inchisoare in dosarul FNI si care urmeaza sa fie extradat din Indonezia.

Sorin Ovidiu Vintu - ca si ceilalti doi inculpati - a refuzat sa dea declaratii (in sensul de a fi audiat si de a raspunde la intrebari) in fata instantei de recurs dar si-a precizat punctul de vedere la finalul sedintei de judecata, potrivit Gandul.

SOV a relatat pe larg despre relatia sa cu seful statului care i-ar fi solicitat sprijin mediatic in anul 2007: "In 2007, la referendum, el a venit la mine sa-l sustin. Eu i-am spus ca sunt de acord si am stabilit impreuna cu el anumite criterii in baza carora il sustin, bazate pe progresul si modernizarea Romaniei".

Jurnalul National: SOV acuza - Basescu a cerut, prin intermediari, o parte din trustul Realitatea

Si asta nu e tot. Dupa ce i-a cerut sprijinul, se pare ca presedintele Traian Basescu i-ar fi cerut lui Vintu si o parte din trustul sau media.

"Dupa aceea, emisari ai lui (n.r. - Traian Basescu) au venit sa-mi ceara o parte a trustului media. Evident ca am refuzat. Incep amenintarile, eu refuz in continuare. Am fost amenintat ca voi fi tocat financiar, am refuzat. Am fost amenintat ca voi avea probleme, am refuzat... Ulterior, a venit un control de opt luni la Realitatea TV, pentru ca in final totul sa culmineze cu arestarea mea", a spus Vintu in sala de judecata, informeaza Jurnalul National.

Omul de afaceri a spus instantei ca procesul sau este unul politic si a acuzat institutiile statului ca fac totul pentru a-l "satisface" pe presedinte. "Este evident ca nu am de-a face cu un proces, ci este o problema strict politica. Provine din politica si imi pare rau ca institutiile acestui stat fac absolut orice pentru a-l satisface pe acest om (pe presedintele Traian Basescu n.r.)", a declarat omul de afaceri, miercuri, in fata instantei.

"Ar fi fost suficient ca procurorul care ma ancheteaza sa ceara punerea la dispozitie a documentatiei care face obiectul disertatiei procurorului de sedinta. Le-as fi pus cu cea mai mare placere la dispozitie aceasta documentatie", a spus Vintu, referindu-se la documente bancare. "Evident, nu a fost nevoie de asa ceva, totul a trebuit facut asa cum ati vazut", a mai spus Vintu.

Seria acuzelor la adresa sefului statului a continuat: "Basescu face totul prin SRI, si va explic cum. Basescu recruteaza procurori si oameni din presa, iar modul de operare este unul foarte simplu: SRI face interceptarile si sesizeaza procurorii cu note informative, procurorii fac dosare care apoi sunt date pe mana jurnalistilor, care au datoria de a-l desfigura pe adversar", a spus omul de afaceri.

Romania Libera: SOV: "140 de oameni din SRI m-au monitorizat"

Vintu a declarat in fata instantei ca a stiut tot timpul cati oameni avea SRI pe urmele sale si ce tip de monitorizare foloseau serviciile secrete pentru a-l prinde.

"140 de oameni din SRI m-au monitorizat. Spre final, numarul lor s-a redus la 40. A fost inchiriata chiar o frecventa de satelit pentru a se intercepta microfoanele unor telefoane de-ale mele", le-a spus ieri Sorin Ovidiu Vintu magistratilor din completul de la Curtea de Apel Bucuresti, aflam din Romania Libera.

Omul de afaceri nu a dat insa detalii si cu privire la sursele prin care a aflat amanunte atat de exacte despre logistica si resursele umane folosite de serviciile secrete pe urmele sale. Surprinzator, patronul postului Realitatea TV nu a negat veridicitatea discutiilor asa cum au fost ele interceptate de SRI si care la prima vedere l-ar putea incrimina. Dialogurile se refera la banii pe care Vintu i-ar fi trimis lui Nicolae Popa in Indonezia, in timp ce acesta din urma era urmarit prin Interpol.

Chiar daca omul de afaceri nu a avut rezerve in a recunoaste autenticitatea interceptarilor, judecatoarea Viorica Costiniu i-a atras totusi atentia procurorului ca o parte din aceste interceptari, precum si alte documente, nu sunt certificate de nimeni ca fiind autentice. Viorica Costiniu este sotia judecatorului Florin Costiniu, de la Curtea Suprema, anchetat si retinut pentru cateva zile in dosarul senatorului PSD Catalin Voicu.

Potrivit legii, un magistrat nu poate considera proba o nota de redare a unor convorbiri, daca aceasta nu are un element de certificare din partea unui procuror.

Evenimentul Zilei: Fondul Proprietatea, un alt tun pregatit de Sorin Ovidiu Vintu

Dezvaluirile facute de Vintu la Curtea de Apel nu sunt singurele noutati care ies acum la iveala. In 2005, Sorin Ovidiu Vintu planuia sa puna mana pe Fondul Proprietatea, cu banii obtinuti dintr-un fond de investitii cu emisiune continua.

In 2005, la cinci ani dupa prabusirea Fondului National de Investitii, Sorin Ovidiu Vintu avea in minte o afacere noua: sa creeze si sa gestioneze un fond de investitii cu emisiune continua, care sa cumpere cu banii acumulati certificate la Fondul Proprietatea, scrie Evenimentul Zilei.

Ionut Popescu, presedintele actual si director general al Fondului Proprietatea, spune ca nu are cunostinta de nicio modalitate prin care Sorin Ovidiu Vintu ar fi putut intra in posesia unui mare numar de actiuni ale Fondului Proprietatea.

Totodata, el sustine ca nu a fost solicitat sa participe intr-un astfel de vehicul de investitii controlat de Sorin Ovidiu Vintu. Astfel, chiar daca se afla la conducerea FP, fostul ministru de finante nu stie de o modalitate oficiala prin care Vintu sa fi achizitionat titluri ale Fondului Proprietatea.

El admite insa ca exista solutii care i-ar fi permis acest lucru fara sa iasa in evidenta. "De exemplu, daca vrei sa cumperi actiuni la o societate fara sa fie numele tau trecut pe lista actionarilor, iti poti infiinta un vehicul in Cipru", ne-a explicat Ionut Popescu. Astfel, daca Sorin Ovidiu Vintu a ales aceasta modalitate de a investi in actiunile FP, nu putem sti si demonstra acest lucru.

Posibilitatea ca Vintu sa intre in actionariatul Fondului Proprietatea a mai fost vehiculata in presa pe parcursul timpului. Intr- un interviu acordat ziarului "Bursa" acum patru ani, Sorin Ovidiu Vintu spunea ca in cel mult o luna isi poate pune "Fondul Proprietatea in poala".

In opinia lui Vintu, Fondul Proprietatea a fost o solutie generoasa a guvernului, finalizata prost. Strategia care i-ar fi permis controlul asupra FP era sa adune 100.000 de procuri de la persoanele despagubite, dupa care sa convoace Adunarea Generala a Actionarilor si sa schimbe conducerea FP cu un manager al sau. "Am capacitatea sa strang 100.000 de procuri... Mai exista si altii care pot face asta, mai lent ca mine, dar o pot face. Unii au si inceput. Daca m-as alia cu ei, atunci nu-mi mai trebuie o jumatate de an, ci o luna. Intr-o luna imi pun Fondul Proprietatea in poala", declara SOV la acel moment.

Castigul lui Sorin Ovidiu Vintu din actiunile Fondului Proprietatea era unul semnificativ, de cateva sute de milioane de lei, asta daca reusea sa puna mana pe jumatate din titluri. Scenariul avea mari sanse de succes, mai ales ca Vintu l-a folosit si in Cuponiada din anii '90.

In prezent, capitalul social al Fondului Proprietatea se ridica la peste 14 miliarde de lei, iar valoarea nominala a unei actiuni este de un leu. Pe piata libera, titlurile Proprietatea se vand la mai putin de jumatate din valoarea nominala, mai exact intre 40 si 50 de bani.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Vintu arestat, #Vintu recurs, #Vintu Basescu , #arestat
Comentarii
Poza TOM
TOM
rank 5
Stiu sigur că presedintele a cerut emisiunea Lemn Tănase si Dinescu, dar SOV nu a putut să-i desprindă de la ugerul lui si trebuia să-i dea cu totul după ce trecea pe la Ciomu. Si ar fi făcut-o, dar cu ce mai rămaneau Hurezeanu, CTP, Chreac, Ursu, ......?
Poza dom_cenzor
dom_cenzor
rank 3