Opinii: Separarea apelor in presa romaneasca

Duminica, 12 Septembrie 2010, ora 14:16
8799 citiri
Opinii: Separarea apelor in presa romaneasca

In mai 2000 se consuma unul dintre cele mai mari cutremure de pe piata romaneasca de capital: prabusirea FNI. De azi pe maine, peste 20 de mii de oameni care dormisera linistiti, dupa cum fusesera indemnati, s-au trezit cu economiile pierdute.

Si nu era vorba despre fraieri care visasera la castiguri miraculoase, caci FNI nu a fost un nou Caritas. Fondurile de investitii sunt perfect legale si exista in toata lumea ca solutii inteligente de plasare a capitalului si de castig. Fondurile de pensii, de exemplu, sunt si ele, in fond, fonduri de investitii.

Numai ca in cazul FNI a fost vorba despre o devalizare ticaloasa, despre un furt ca la carte. Au urmat tensiuni ingrozitoare, demonstratii ale pagubitilor, culminand cu un miting derapat in violente in Piata Victoriei. Nu exista om din tara asta, de la pagubit sau simplu spectator de pe margine, pana la ziarist de toate calibrele care sa nu someze autoritatile sa puna mana pe hoti. Si poate ca esecul a avut si el un rol in concluzia alegerilor parlamentare si prezidentiale din acelasi an.

Pana la urma, dupa procese lungi si chinuitoare, pagubitii au reusit sa-si recupereze, cel putin teoretic, banii, de la AVAS, adica de la stat. Adica fiecare cetatean al Romaniei a ajuns sa plateasca in cele din urma pentru megaescrocheria FNI. Pana in aprilie anul acesta fusesera deja platite din bani publici aproape 350 de milioane de lei.

Si iata cum dupa 10 ani incepe sa se stranga lantul in jurul celui pe care Ana Maria Vlas l-a identificat drept creierul escrocheriei, adica Sorin Ovidiu Vantu. Mana sa dreapta, omul care a condus practic afacerea FNI, Nicolae Popa, pe care l-a intretinut un deceniu in Indonezia cu sume consistente, este pe cale sa revina in tara si ar putea fi dispus la marturisiri complete. SOV este, deocamdata acuzat si arestat pentru favorizarea infractorului, dar exista sanse mari ca el sa fie judecat, de aceasta data foarte serios, pentru afacerea FNI si ca macar parte din despagubiri sa fie platite de el nu de fiecare dintre romani.

Care ar trebui sa fie reactia fireasca a presei intr-o astfel de situatie? De rememorare onesta a scandalului FNI si de sustinere a demersului juridic de aflare a adevarului. Care este reactia ei? Ei bine, ultimele zile au actionat ca o hartie de turnesol in spatiul media, uneori in cadrul aceleiasi redactii. Au iesit la iveala, limpede ca lumina zilei, constiintele vandute, reunite intr-un prohod urias in studiourile celor doua televiziuni de stiri, dar si prin unele ziare.

S-a vazut, mai limpede ca niciodata, cam cat din presa romaneasca a fost cumparata la kilogram de SOV. Am auzit vorbe halucinante: ,,SOV(gestionarul cu bacalaureat incert) este un mare intelectual in rand cu Titu Maiorescu", ,,SOV ( un delapidator cu condamnare la activ ) este un afacerist de geniu", arestarea lui SOV este o lovitura data libertatii presei din Romania", ,,perchezitia in casa lui SOV a fost, de fapt, semnalul lichidarii fizice a lui SOV", ,,pana la urma, cine a investit la FNI si-a asumat riscurile, iar devalizarea fondului este o afacere veche si minora".

Cine a rostit aceste vorbe? Exact oamenii care puneau la zid autoritatile pentru ca autorii jafului de la FNI nu au fost prinsi. Exact cei care plangeau de mila pagubitilor, de mila poporului si de grija banului public. Exact cei care blamau ineficienta justitiei.

Sigur, oricare dintre aceste bocitoare ale lui SOV are dreptul sa il socoteasca nevinovat, geniu sau mare intelectual. Dar nu are dreptul sa treaca sub tacere sau sa minimalizeze scandalul FNI. Cat timp refuzi sa-ti amintesti ce a insemnat el si faptul ca impovareaza bugetul de stat nu poti fi onest. Daca marii analisti si moderatori care au defilat in ultimele trei zile pe ecranele televizoarelor si-ar fi pus macar in treacat, macar marginal, intrebarea daca nu cumva SOV chiar este vinovat, ei ar fi avut tot dreptul la prezumtia de buna credinta.

Dar lipsa lor de dubii, amnezia totala referitoare la cazul FNI, vehementa cu care lustruiau temeinic imaginea unui om atat de controversat sunt argumente care spulbera aceasta prezumtie. Un minim semn de intrebare le-ar fi dat o sansa de salvare. Nu si l-au permis. O lunga lista de nume mari ale presei au recunoscut prin lipsa acestui semn de intrebare vanzarea propriei constiinte si tradarea principiilor meseriei care i-a facut vedete.

A fost o experienta trista, gretoasa pe alocuri, dar necesara, aceasta separare fara echivoc a apelor. Care vor fi consecintele ei depinde insa in primul rand de exigenta publicului, care, daca va inghiti in continuare aceste triste figuri, nu va avea decat presa pe care o merita.

Eveniment Quarterly Report

Analiză: Cum cad Ciucă și Ciolacu în capcana lui Putin
Analiză: Cum cad Ciucă și Ciolacu în capcana lui Putin
Cei doi lideri ai coaliției de guvernământ se lasă atrași de Diana Șoșoacă și AUR într-o zonă a intoleranței depășită demult de Europa Occidentală. O zonă în care propaganda rusă...
Ciucă le transmite un mesaj românilor care își serbează onomastica de sfântul Andrei
Ciucă le transmite un mesaj românilor care își serbează onomastica de sfântul Andrei
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, ne îndeamnă joi, 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, să ne inspirăm din exemplul Ocrotitorului României, să fim curajoşi şi înţelepţi pentru a...
#Sorin Ovidiu Vintu parchet, #Vintu arestat, #Vintu FMI , #arestat
Comentarii
Poza Imanuel
Imanuel
rank 2
adicatelea, vedem pe viu spiritul de corveta pe bani al ticalosului de intelectual roman.
Poza dannyel
dannyel
rank 1
Drama neamului romanesc nu consta in nivelul de trai destul de scazut, in multitudinea de probleme de natura financiara sau in orice alta cauza de natura pecuniara.