Vintu, pericol public - motivarea Tribunalului Bucuresti

Vineri, 11 Noiembrie 2011, ora 08:50
4178 citiri
Vintu, pericol public - motivarea Tribunalului Bucuresti
Foto: Arhiva

Magistratii au decis sa il judece in arest pe Sorin Ovidiu Vintu, pentru ca il considera "un pericol public", se arata in motivarea magistratilor Tribunalului Bucuresti.

"Cercetarea in stare de libertate a inculpatilor, in raport cu fapte grave puse pe seama lor, prin care a fost afectat patrimoniul a zeci de mii de persoane si bugetul consolidat al statului, genereaza sentimentul de vatamare a climatului social", se arata in motivarea deciziei de arestare in care se mai considera ca absenta unui raspuns ferm din partea autoritatilor "poate genera in randul cetatenilor un sentiment de neincredere in organele statului si temerea ca veniturile lor nu mai pot fi protejate, urmare a unor fapte de acelasi gen".

Judecatorul Mitu Stegaru a mai considerat ca modalitatea in care Liviu Luca si ceilalti acuzati din dosar s-au folosit de pozitiile lor pentru "a transfera in patrimoniul propriu bunuri cuvenite salariatilor pe care ii reprezenta reprezinta o vatamare de o gravitate deosebita adusa valorilor sociale protejate de lege".

Magistratul care a mai apreciat ca modul de operare al lui Vintu si Luca descris de anchetatori, denota specializare si abilitate de a ingreuna ancheta.

Judecatorul a mai considerat ca "amploarea acestui fenomen infractional si limitele ridicate de pedeapsa stabilite de lege", elemente care, in opinia magistratului, sunt de natura a starni o "reactie de oprobriu general puternica".

Pe de alta parte, operatiunile transnationale retinute in sarcina celor zece inculpati "a facut extrem de dificila administrarea probatoriului in cauza, fiind necesara efectuarea a trei comisii rogatorii internationale, in state in care secretul bancar este protejat prin numeroase formalitati, ceea ce a determinat trecerea unui interval semnificativ de la data savarsirii faptelor pana la momentul la care au fost obtinute date temeinice cu privire la participarea inculpatilor".

In plus, cercetarea in libertate a celor 10 inculpati ar putea incuraja si alte persoane sa comita infractiuni, avand in vedere notorietatea acuzatilor si faptele pentru care sunt suspectati, se arata in motivarea Tribunalului Bucuresti (TB).

In motivarea instantei se mai arata ca magistratul a tinut cont si de valoarea extrem de ridicata a prejudiciului pentru care sunt acuzati cei 8 inculpati, tabelul definitiv al creantelor aratand ca datoriile societatii doar catre stat se ridica la aproximativ 100 de milioane de euro, ceea ce "contureaza o vadita stare de pericol pentru ordinea publica, avand in vedere contextul social si economic actual si modul acut in care categorii largi de populatie resimt lipsa resurselor bugetare".

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu, dar si prim-vicepresedintele sindicatului CNSLR Fratia, Liviu Luca, au primit luni decizie de retinere din partea procurorilor de la Parchetul General, in dosarul falimentarii Petrom Service.

Initial, dupa ce a expirat ordonanta de retinere pentru 24 de ore, Vintu a plecat liber catre casa. Decizia magistratilor Tribunalului Bucuresti l-a trimis, insa, in arest, iar omul de afaceri a fost adus la Politia Capitalei de autoritati.

Impreuna cu acesta au mai fost arestate alte noua persoane.

Vintu si Luca sunt acuzati ca au falimentat controlat compania Petrom Service, aceasta fiind pagubita cu peste 83 milioane de euro, iar bugetul consolidat al statului cu aproximativ 98 milioane de euro.

In vederea recuperarii prejudiciului, procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au instituit sechestru asigurator asupra a aproximativ 81 imobile, dintre care 46 terenuri intravilane si extravilane, 5 apartamente, cladiri cu destinatie de hotel, restaurant, alte spatii comerciale, un bloc de 8 etaje, autoturisme, ambarcatiuni, conturi bancare.

Procurorii motiveaza propunerea de arestare preventiva prin "valoarea extrem de ridicata a prejudiciului produs, care a determinat intrarea S.C. Petromservice S.A. in stare de insolventa", dar si prin "numarul foarte mare al persoanelor prejudiciate prin faptele inculpatilor, aproximativ 72.000 de membri ai Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom S.A. si 7.000 de actionari persoane fizice".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#motivare arestare Sorin Ovidiu Vintu, #Sorin Ovidiu Vintu pericol public , #arestat