Vintu: Olteanu mi-a spus sa-i dau un milion de euro lui si alt milion lui Tariceanu. Daca nu-i dadeam, Mihaiu nu ar fi fost guvernator

Marti, 09 Mai 2017, ora 07:26
8807 citiri
Vintu: Olteanu mi-a spus sa-i dau un milion de euro lui si alt milion lui Tariceanu. Daca nu-i dadeam, Mihaiu nu ar fi fost guvernator

Sorin Ovidiu Vintu a fost audiat ca martor de catre procurori si le-a spus ca el a fost cel care s-a oferit sa finanteze campania electorala a lui Bogdan Olteanu si a PNL-ului, iar atunci fostul presedinte al Camerei Deputatilor i-a cerut un milion de euro pentru el si un alt milion de euro pentru Calin Popescu Tariceanu.

Vintu a precizat ca are convingerea ca daca nu ar fi dat acesti bani, Liviu Mihaiu nu ar fi fost numit guvernator al Deltei Dunarii.

"Este adevarat ca in 2008 am aranjat o intalnire intre Bogdan Olteanu, pe care-l consideram un tanar valoros, cel mai valoros produs al politicii romanesti de la momentul acela, si Gelu Teodorescu, directorul Insomar. (...) I-am spus lui Olteanu ca sunt dispus sa finantez campania electorala atat a lui, cat si a PNL.

Domnul Olteanu mi-a spus ca trebuie sa-i dau un milion de euro pentru sine si un alt milion pentru domnul Tariceanu. Eu am prezumat ca milionul pentru Bogdan Olteanu se refera la campania electorala a sa si a filialei Bucuresti, iar milionul pentru domnul Tariceanu se refera la campania PNL la nivel central", a spus Sorin Ovidiu Vintu in timpul confruntarii de la DNA cu Bogdan Olteanu, document aflat la dosarul trimis instantei de judecata.

Sorin Ovidiu Vintu a mai spus ca niciodata Liviu Mihaiu nu ar fi fost numit in postul de guvernator al Deltei Dunarii daca nu platea acesti bani.

"In ciuda simpatiei pentru Liviu Mihaiu declarata de domnul Bogdan Olteanu, daca eu nu as fi dat sumele de bani sus-mentionate, Liviu Mihaiu nu ar fi fost numit guvernator", a mai aratat Sorin Ovidiu Vintu.

La dosar exista declaratii de martor date de Liviu Mihaiu, Calin Popescu Tariceanu si Paul Cononov, fostul guvernator al Deltei Dunarii.

Mihaiu a aratat, in declaratia sa, ca nu a stiut ca Sorin Ovidiu Vintu a dat bani pentru ca el sa ocupe postul de guvernator al Deltei Dunarii si ca a auzit ulterior acest lucru de la persoane pe care nu si le mai aduce aminte.

"La scurt timp dupa iesirea din mandatul de guvernator am aflat ca Vintu a dat bani pentru ca eu sa fiu numit guvernator al Deltei Dunarii. Nu stiu cui si nu stiu ce suma, nu am participat la astfel de discutii. Eu am aflat de faptul ca Vintu a dat bani de la mai multe persoane. In momentul in care imi voi aminti numele acestora, voi reveni cu o completare de declaratie", le-a spus Liviu Mihaiu procurorilor cand a fost audiat la DNA.

Liviu Mihaiu le-a mai spus procurorilor despre intalnirea sa cu fostul premier Calin Popescu Tariceanu, de care depindea numirea in functia de guvernator.

"Imi amintesc ca am fost chemat la Guvern inainte de numirea mea, unde m-am intalnit cu premierul Tariceanu, care mi-a zis ca lucrurile s-au aranjat si ca voi fi numit. Avand in vedere ca Vintu era megaloman, nu credeam tot ceea ce spunea", a aratat Mihaiu in declaratia de martor.

Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a sustinut la DNA ca l-a numit pe Liviu Mihaiu guvernator al Deltei Dunarii deoarece partidul a decis sa manifeste deschidere catre oameni din afara spectrului politic si ca nu-si aduce aminte cine i l-a propus pe Mihaiu pentru aceasta functie.

"Il stiu pe Liviu Mihaiu din 1990 si am ramas cu acesta in relatii bune. In 2008, am avut discutii in partid pentru deschidere mai mare catre personalitati din sfera vietii publice. In acest context, am discutat cu Liviu Mihaiu despre posibilitatea numirii sale in functia de guvernator. Cred ca am avut mai multe discutii cu Liviu Mihaiu, banuiesc ca la sediul guvernului. Nu imi aduc aminte daca Bogdan Olteanu a avut vreun rol in aceasta numire. Nu pot confirma sau infirma daca ideea numirii i-a apartinut lui Mihaiu, avand in vedere ca in acea perioada s-au facut zeci de numiri", a sustinut in declaratia data la DNA Calin Popescu Tariceanu.

Intrebat de procuror daca este adevarat ca Bogdan Olteanu i-a spus ca Sorin Ovidiu Vintu urmareste ca Liviu Mihaiu sa fie numit in aceasta functie, Tariceanu a raspuns: "Nu imi aduc aminte asa ceva. Nu cred ca cineva ar fi avut curajul sa vina cu o propunere de la Sorin Ovidiu Vintu".

O pozitie transanta in declaratie a avut Paul Cononov, fost guvernator al Deltei Dunarii. Cononov a povestit la DNA ca Bogdan Olteanu i-a cerut sa demisioneze din functie, insa el a refuzat, pe motiv ca si-a indeplinit atributiile din contract, insistand sa fie schimbat prin hotarare de Guvern.

Dosarul in care Bogdan Olteanu, fost presedinte al Camerei Deputatilor si fost viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei, este acuzat de trafic de influenta legat de numirea guvernatorului Deltei Dunarii este judecat, din aprilie, la Curtea de Apel Bucuresti si are urmatorul termen in 25 mai.

Procesul trebuia sa fie judecat la Inalta Curte de Casatie si Justitie, insa, in martie, judecatorii instantei supreme au stabilit ca aceasta cauza sa fie trimisa la Curtea de Apel Bucuresti, intrucat faptele de care Olteanu este acuzat ar fi fost comise in calitate de membru de partid, nu de presedinte al Camerei Deputatilor.

Liviu Mihaiu a fost numit, in septembrie 2008, de catre premierul de atunci, Calin Popescu Tariceanu, in functia de guvernator al rezervatiei naturale Delta Dunarii, post pe care l-a ocupat pana in februarie 2009.

Citeste si:
Ciolacu, despre pensiile speciale ale primarilor: „Cea mai bună soluţie în acest moment este prorogarea. Pentru un an de zile”
Ciolacu, despre pensiile speciale ale primarilor: „Cea mai bună soluţie în acest moment este prorogarea. Pentru un an de zile”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că la şedinţa de luni, 6 decembrie, a coaliţiei de guvernare, s-a discutat despre pensiile speciale de care aleşii locali ar urma să beneficieze....
Unul dintre cei mai aprigi susținători ai lui Cîțu îl compară acum cu Orban. „Eu l-am sfătuit să facă un pas în spate”
Unul dintre cei mai aprigi susținători ai lui Cîțu îl compară acum cu Orban. „Eu l-am sfătuit să facă un pas în spate”
Unul dintre politicienii care l-au sfătuit pe Florin Cîțu să facă un pas în spate, în negocierile cu cei de la PSD, spunând că, dacă ar fi insistat să rămână premier, ar fi fost...