Opinii: Vintu, presedintele din umbra

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 17 Septembrie 2010, ora 19:21
9469 citiri
Opinii: Vintu, presedintele din umbra
Foto-montaj: Ziare.com

Traian Basescu i-a rugat pe jurnalisti sa nu isi mai umileasca presedintele care ii reprezinta in afara tarii. Aflat probabil inca sub influenta sentimentului de importanta degajat in urma discutiei cu Sarkozy, despre cine stie ce si Dumnezeu stie cum, Traian Basescu a binevoit sa comenteze cazul Vintu.

Nu a raspuns celor mai importante intrebari, asa cum nici nu ne-am fi asteptat, ci a insistat sa isi transmita propriul mesaj. Nu ne-a spus cand si daca s-a intalnit cu Sorin Ovidiu Vintu, ce a discutat cu el, daca este adevarat sau nu ca au batut palma si s-au inteles inainte referendumul din 2007, in ce a constat "dealul" lor, daca Vintu i-a promis si apoi i-a acordat sprijin strategic si inca multe altele

despre care ar fi putut sa spuna ca sunt sau nu adevarate.

"Eu am observat urmatorul lucru: toti cei care s-au imbogatit, cand ii intreaba Instanta prin ce mijloace, ei raspund ca vinovat e presedintele. Dar va spun ca trebuie sa raspunda cei care au furat bani de la FNA, FNI, de prin petrol.. toti cei care au furat statul", le-a replicat presedintele jurnalistilor.

Intr-adevar, cred ca noi toti ne-am dori ca imbogatitii de peste noapte, care nu isi pot justifica averile, care au furat statul si au beneficiat de favoruri din partea lui, sa raspunda in fata Legii. Ne dorim atat de mult asta, incat am ajuns sa nu mai avem incredere in Justitie.

Caci, ce rezultate se pot raporta in 21 de ani de democratie, timp in care aproape totii miliardarii nostri sunt suspectati ca si-au adunat averile din bani furati - de la stat, de la Ceausescu, de la oamenii simpli sau, cu ajutorul politicienilor de la putere, de pe unde s-a putut in general.

Acesta este motivul pentru care nimeni nu mai crede in dreptate si in justitie, pentru care un popor intreg isi priveste politicienii ca pe cei mai corupti dintre corupti si pe afaceristii din top 300 drept complicii lor.

Da, tocmai pentru ca toti imbogatitii Romaniei, aflati in fata unui judecator, au aratat cu degetul catre presedinte si apoi au scapat basma curata, de aceea ne intrebam si noi daca legaturile si complicitatile dintre politic, justitie si economic nu transcend partide, declaratii conjucturale, functii si doctrine.

Cata credibilitate sa mai aiba Traian Basescu acum, daca e sa ne aducem aminte ca in 2007, perioada in care SOV sustine ca ii oferea intregul sau sprijin, presedintele declara, cu subiect si predicat, ca patronul Realitatii TV nu este un oligarh rau, spre deosebire de Voiculescu si Patriciu, pentru ca nu se implica in politica. Maxima ingaduinta din partea lui Basescu fiind aceea de a-l numi "oligarh financiar"...

Punand cap la cap declaratiile celor doi, cine credeti ca are dreptate si cine minte? Pe cine sa crezi si pe cine sa condamni? In buna traditie a romanismului, cel mai probabil, amandoi distorsioneaza adevarul si faptele, amandoi manipuleaza prin mijloacele pe care le au la dispozitie, in incercarea de castiga o lupta ale carei motive si scopuri numai dansii le cunosc.

Refuzand sa raspunda intrebarilor, Traian Basescu a lasat deschisa usa pentru de unde pot navali toate suspiciunile. Complicitate la complicitate, favorizarea infractorului si a suspectului favorizant de condamnati acestea ar putea fi acuzatiile pe care un roman nemultumit de lipsa rezultatelor justitiei din ultimii sase ani le-ar putea adresa lui Traian Basescu.

In loc sa raspunda acestor intrebari si probleme, presedintele a vorbit pe langa subiect, a aruncat iarasi generalitati si a intors intrebarile punctuale ale ziaristilor impotriva lor.

"Iesiti din minciuna asta, ca sunteti tineri si e pacat. Nu mai faceti propaganda celor care trebuie sa raspunda in fata institutiilor statului" - Traian Basescu.

Dar cine trebuie sa raspunda cel mai bine si mai mult in fata institutiilor statului pentru distrugerea lor, pentru esecul statului in sine in lupta cu coruptia, cu reforma, cu saracia si mizeria?

"Plecati de la premisa ca aveti un presedinte care se respecta..." Putem pleca de la aceasta ipoteza sau putem sa credem ca presedintele, chiar daca se respecta pe sine, nu isi respecta propriul popor, pentru ca nu i-a spus niciodata intregul adevar.

SOV este dovada vie ca presedintele inca nu a lamurit complet trecutul sau si legaturile cu lumea pe care acum o condamna. Traian Basescu trebuie sa aiba puterea sa ne spuna cine i-au fost presedintii din umbra de-a lungul primului mandat. Astfel, ar putea sa intre in istorie in cel de-al doilea.

Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
#Sorin Ovidiu Vintu Basescu, #Vintu dezvaluiri Basescu, #Basescu inculpat Vintu arestat , #arestat