Vintu si Luca, grup infractional organizat - Trimisi in judecata pentru prejudiciu de milioane de euro (Video)

Vineri, 31 Ianuarie 2014, ora 14:37
4612 citiri
Vintu si Luca, grup infractional organizat - Trimisi in judecata pentru prejudiciu de milioane de euro (Video)

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu, omul sau de incredere Octavian Turcan si fostul lider sindical Liviu Luca au fost trimisi in judecata, vineri, de procurorii de la crima organizata sub acuzatia de delapidare si spalare de bani, prejudiciul creat fiind de milioane de euro.

Cei trei sunt acuzati ca fac parte, alaturi de alte 7 persoane, dintr-un grup infractional organizat.

Conform rechizitoriului, "in perioada 2005 - 2006, inculpatul Liviu Luca impreuna cu inculpatii Sorin Ovidiu Vintu si Octavian Turcan au initiat si constituit un grup infractional organizat ce a avut ca scop initial obtinerea de fonduri materiale din patrimoniul Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom SA, prin delapidarea acesteia".

"Fondurile au fost utilizate in final chiar in dauna Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom SA si implicit a membrilor sai, prin participarea offshore-ului ELBAHOLD LTD (controlat la acel moment de VINTU Sorin Ovidiu si ulterior de Luca Liviu) la majorarea de capital social al SC PSV COMPANY SA (fosta SC PETROMSERVICE SA), participatiile (actiunile) Asociatiei Salariatilor diminuandu-se de la 50% la 25%", se arata in comunicatul remis presei de DIICOT.

Procurorii spun ca scopul final al grupului infractionat initiat si constituit de Luca, Vintu si Turcan "a fost dobandirea controlului total in Adunarea Generala a Actionarilor la SC PSV COMPANY SA (fosta SC PETROMSERVICE SA), cu bani din patrimoniul Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom SA".

De asemenea, procurorii sustin ca grupul a fost sprijinit de Gheorghe Supeala, Ioan Bohalteanu, Nicolae Tanasescu, Elena Petrovici, persoane aflate in Comitetul Director al Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom SA, precum si de Anagnastopol Zizi, Nache Emil si Davidescu Reveica, persoane aflate in organele de conducere ale SC PSV COMPANY SA (fosta SC PETROMSERVICE SA).

Acestia erau apropiati ai lui Liviu Luca, membrii grupului actionand in cadrul acestuia in perioada martie 2005 - septembrie 2006, intr-un mod coordonat pentru indeplinirea scopului final.

Cum a procedat gruparea infractionala

Conform DIICOT, planul infractional al gruparii s-a derulat in mai multe etape, in care se evidentiaza rolul fiecaruia dintre membrii gruparii.

Astfel, intr-o prima etapa, Liviu Luca si ceilalti membri ai Comitetului Director al Asociatiei Salariatilor din S.N.P. Petrom SA - PETROM, organ decizional conform statului, care detinea 50% din capitalul social al SC PSV COMPANY SA (fosta SC PETROMSERVICE SA) au aprobat majorarea capitalului social prin emisiunea de noi actiuni.

In cea de a doua etapa, s-a urmarit pe de o parte neexercitarea dreptului de preemtiune de a subscrie actiuni de Asociatia Salariatilor din S.N.P. Petrom SA, iar pe de alta parte crearea unui flux de lichiditati pentru SC PSV COMPANY SA (fosta SC PETROMSERVICE SA), prin creditarea acestei societati, prin patru contracte de imprumut asigurandu-se un plus in activul societatii PSV COMPANY SA (fosta PETROMSERVICE) in cuantum de 90 mil. RON.

Totodata, s-a urmarit ca organele de conducere a SC PSV COMPANY SA si ulterior actionariatul sa incuviinteze participarea unui offshore controlat de inculpatul Sorin Ovidiu Vintu, ajutat de Turcan Octavian (WELLSERV LTD sau ELBAHOLD LTD) la majorarea de capital social.

In cea de a treia etapa, o parte din fondurile pe care Asociatia Salariatilor din S.N.P. Petrom SA - PETROM le imprumutase SC PSV COMPANY SA au fost transferate catre COMAC Ltd - Cipru si STONECOM Ltd - Cipru, prin achizitia mai multor pachete de parti sociale sau actiuni la mai multe societati comerciale detinute de catre cele doua offshore-uri, care nu aveau legatura cu activitatea de baza a societatii, la preturi supraevaluate.

In cea de-a patra etapa, sumele incasate de COMAC Ltd. si STONECOM Ltd. au fost transferate imediat catre ELBAHOLD LIMITED - Cipru, care a subscris toate actiunile ramase, reprezentand aproximativ 50% din capitalul social al SC PSV COMPANY SA.

In urma calculelor facute, procurorii spun ca prin punerea in aplicare a planului infractional, inculpatii au prejudiciat patrimoniul Asociatiei si implicit a membrilor sai (74.475 persoane), cu suma de 41.213.717 lei.

De asemenea, patrimoniul Asociatiei Salariatilor din SNP "Petrom" SA si implicit a membrilor sai (74.475 persoane) a mai fost prejudiciat si cu suma de 12.808.332 euro, pe care inculpatul Liviu Luca si-a insusit-o odata cu preluarea controlului ELBAHOLD LTD la data de 11.09.2006, provenita din folosirea si traficarea sumei de 90 milioane lei, din fondurile Asociatiei, obtinuta de SC PSV COMPANY SA din patru contracte de imprumut.

In comunicatul DIICOT se precizeaza ca s-au dispus masuri asiguratorii asupra bunurilor mobile si imobile ale inculpatilor, iar dosarul a fost inaintat spre solutionare la Tribunalul Bucuresti.

Acesta este cel de-al cincilea dosar deschis pe numele lui Sorin Ovidiu Vintu si al doilea pe care il are pe rolul instantei legat de falimentarea controlata a Petrom Service. Primul a fost instrumentat de Parchetul General si in urma cu un an a fost trimis spre solutionare tot la Tribunalul Bucuresti.

In alte doua dosare, Sorin Ovidiu Vintu a primit doua condamnari la inchisoare cu executare. In primul a fost eliberat conditionat, dar in urma cu o saptamana a inceput sa execute o a doua pedeapsa cu inchisoarea, pentru favorizarea infractorului Nicolae Popa.

C.B.

Citeste si:
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Lupta internă din PMP a ajuns la noi culmi după ce actualul și fostul președinte al partidului s-au acuzat reciproc că au avut promise funcții de la PNL ca urmare a unei eventuale fuziuni....
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, afirmă, marţi seară, că este nemulţumit de modul în care se comună în coaliţie, aşteptând mai mult fair-play din partea partenerilor. Cîţu susţine...