Opinii: Vintu si toti ceilalti prieteni ai lui Basescu

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 13 Septembrie 2010, ora 15:35
6770 citiri
Opinii: Vintu si toti ceilalti prieteni ai lui Basescu

Suntem din multe puncte de vedere un popor de fecioare inchipuite, cu aere de domnisoare crescute in pensioane crestine. Nicaieri ipocrizia si fatarnicia nu s-au generalizat si nu au patruns mai adanc in spiritul unui popor decat pe aceste meleaguri. Nu s-au facut studii, nu sunt date exacte, insa greata provocata de unele manifestari publice depaseste cota suportabilitatii.

S-au despartit apele, s-au dat pe fata vandutii, mincinosii, jurnalistii cumparati, constiintele murdare. Arestarea lui Vintu a facut dreptate, spun unii. Ceilalti dimpotriva. Una peste alta, intotdeauna se face dreptate - intr-un fel sau altul, mai devreme sau mai tarziu, cu totii platim. Niciodata insa nu avem acest sentiment in tara asta. Este spatiul unde viata va continua dupa moarte pentru a-si face dreptate.

Sa lasam judecata in privinta vinovatiei lui Sorin Ovidiu Vintu in dreptul Justitiei. Nu ar fi mai intelept asa? Pana atunci sa pastram rezerva si sa nu cadem in pacatul niciuneia dintre tabere. Nici a celor care il condamna a priori, nici a celor care il apara fanatic. Un singur lucru putem spera in cazul lui Vintu - ca statul sa ii urmeze sfatul lui SOV si sa se intareasca, macar acum!

"Intariti-va statul" i-a spus Vintu lui Traian Basescu & comp. Ar fi un urias pas inainte pentru Romania, daca am avea o hotarare judecatoreasca pe fond in acest caz. Altfel, statul a pierdut batalia. Basescu se poate considera invins din nou, iar toate invectivele care acum sunt aruncate asupra mogulului ar trebui sa fie inghitite la loc de autorii lor.

Majoritatea celor care sunt implicati si comenteaza de pe diverse pozitii in apararea lui Vintu, de la politicieni pana la jurnalisti si avocati, au fost cu totii prieteni la catarama nu doar cu Ovidiu Vintu, dar la fel de buni si cu Traian Basescu. Si nu numai.

Traian Basescu s-a intalnit prin parcari cu cel pe care acum il numeste "NUS de la Realitatea". I-a cerut ajutorul. L-a primit, probabil. I-a si multumit dupa ce s-a folosit de banii si mijloacele sale, probabil. Penibila ipostaza pentru cineva care acum pozeaza in arhanghelul dreptatii si sfantul sfintilor. Ce credibilitate mai are presedintele (sau Justitia) din moment ce faptele pentru care acum este arestat SOV existau si pe vremea prieteniei cu Traian Basescu, insa nu au dus atunci la arestarea lui?

Cei cativa prieteni apropiati ai lui Vintu care i-au luat apararea fatis la tv i-au adus probabil un deserviciu omului de afaceri. Insa reactiile celorlalti jurnalisti, ale celor care se pretind mai echidistanti si mai echilibrati decat deontologii, au avut si ele darul sa ingretoseze prin dubla manipulare, prin orbirea de care au dat dovada atunci cand clameaza indepdendenta Justitiei din Romania si neimplicarea politicului in actul justiei.

Ca si cum am putea sa uitam in ce tara traim, ca si cum prietenia dintre Basescu si Vintu nu ar fi existat niciodata. Sau ca si cum nu am fi vazut rezultatele Justitiei de pana acum in cazurile politice - niciun condamnat. Doar circ si de restul impresii pentru naivi si creduli. Cel mai trist este ca noi traim in alta lume decat a lor. Pentru ei, justitia se imparte in functie de prietenii, asa cum si banii se aduna sau se dau in baza unor interese commune sau unor afinitati elective.

Judecatile noastre despre dreptate nu au nicio legatura cu lumea lor. Sunt doua lumi paralele, care tind sa nu se intalneasca niciodata. Asta nu au inteles nici unii, nici ceilalti dintre comentatori, aparatori sau inchizitori din presa. Dar si unii si ceilalti isi imagineaza ca pot specula greselile si slabiciunile celeilalte tabere pentru a clama tot mai violent dreptatea de partea lor.

Citește și:
Moțiune simplă împotriva ministrului Bode: ”Pentru acest eșec trebuie să existe și responsabili”
Moțiune simplă împotriva ministrului Bode: ”Pentru acest eșec trebuie să existe și responsabili”
USR şi Forţa Dreptei vor depune moţiune simplă împotriva ministrului Afacerilor Interne Lucian Bode, „pentru eşecul înregistrat în procesul de aderare la Schengen”, a anunţat Ludovic...
Bode invocă detașat intrarea în Schengen în martie: ”Nu s-a pus problema decuplării de Bulgaria”
Bode invocă detașat intrarea în Schengen în martie: ”Nu s-a pus problema decuplării de Bulgaria”
Ministrul de Interne Lucian Bode a declarat că o decizie privind aderarea României la spaţiul Schengen poate fi luată la Consiliul JAI care este programat să aibă loc în luna martie. El...