Vintu - un pericol pentru ordinea publica: Vezi motivarea arestarii lui SOV

Luni, 13 Septembrie 2010, ora 15:10
8146 citiri
Vintu - un pericol pentru ordinea publica: Vezi motivarea arestarii lui SOV

Sorin Ovidiu Vintu este considerat un pericol pentru ordinea publica, se arata in motivarea deciziei in cazul arestarii preventive pentru 29 de zile a omului de afaceri, publicata luni de instanta.

Sorin Ovidiu Vintu, omul de afaceri Octavian Turcan si soferul lui Vintu, Stoian Alexandru, retinuti in aceeasi cauza, au declarat ca vor face recurs la decizia de arestare preventiva.

Vintu ar fi incercat sa influenteze ancheta, dupa arestarea lui Popa Nicolae, fostul director Gelsor. Judecatorii arata ca Vintu l-a ajutat in continuare pe Nicolae Popa, in ciuda faptului ca primise interdictie de parasire a tarii iar acesta era urmarit penal.

"Favorizarea unui infractor condamnat la 15 ani inchisoare pentru savarsirea unor fapte ce au prejudiciat paturi largi de populatie dovedeste o periculozitate deosebita a celor 3 inculpati favorizatori si justifica o masura preventiva severa", se arata in motivarea judecatorilor.

Instanta noteaza ca Vintu a inceput sa-i trimita bani lui Popa nu din 2009, ci cu doi ani inainte si ca exista un adevarat circuit al sumelor de bani.

"De altfel, din datele cauzei (mai exact convorbirea din data de 30.10.2009) rezulta clar ca remiterea sumelor de bani catre Nicolae Popa nu a inceput in anul 2009, ci cu cel putin doi ani inainte, fiind deja stabilit un 'circuit' cu acest scop. Gravitatii concrete a faptelor se adauga datele ce reies din comportamentul celor trei inculpati dupa inceperea urmaririi penale", se mai arata in motivarea Tribunalului Bucuresti.

Potrivit informatiilor obtinute in faza urmaririi penale, s-a stabilit ca Vintu ii trimitea bani prin transfer bancar, dintr-un cont deschis la o banca cu sediul in Nicosia, Cipru, in contul unei societati comerciale inregistrate in Indonezia la care condamnatul Popa Nicolae avea acces.

Banii erau trimisi cu ajutorul inculpatului Turcan Octavian sau in numerar, prin intermediul lui Popa Virgil fratele condamnatului, cu sprijinul invinuitului Stoian Alexandru.

Tribunalul va prezenta luni motivarea arestarii lui Vintu

Pentru a ingreuna munca anchetatori, cei trei au conceput si aplicat un circuit complicat de comunicare cu condamnatul Nicolae Popa pentru a putea sa ingreuneze executarea pedepsei, mai arata judecatorii. Mai mult, acestia au incercat chiar sa impiedice extradarea lui Vintu, trimitand bani unor persoane din aceasta tara pentru a inlesni acest lucru.

"Inculpatii identifica in Indonezia persoane care le promit ferm sprijinul in scopul impiedicarii finalizarii procedurii de extradare, acestor persoane fiindu-le remise periodic sume importante de bani", se mai arata in motivare.

Sorin Ovidiu Vintu l-a ajutat pe Popa, desi avea interdictie de parasire a tarii

Intanta mai arata ca Vintu, Stoian si Turcanu au sfidat legea si au incercat sa zadarniceasca infaptuirea justitiei, prin ajutorul dat lui Nicolae Popa. Asta in conditiile in care Vintu avea interdictie de parasire a tarii inca din 2009.

"Continuarea sprijinirii condamnatului Popa Nicolae, care a parasit tara exact in perioada in care era cercetat in cauza FNI, acest fapt fiind de notoritate, prin ingreunarea procedurilor de punere in executare a hotararii judecatoresti. Faptul ca activitatile de sprijinire a condamnatului Popa Nicolae au fost continuate de inculpati , desi erau cercetati tocmai pentru aceasta infractiune, denota o sfidare a legii si accentueaza periculozitatea", se mai arata in motivare.

Sorin Ovidiu Vintu, arestat pentru 29 de zile - care sunt probele?

In motivarea lunga de 34 de pagini, instanta mai arata ca lasarea in libertate a omului de afaceri ar crea "un sentiment de insecuritate impotriva infaptuirii justitiei".

"Trebuie avuta in vedere rezonanta acestor fapte indreptate impotriva infaptuirii justitiei , la care se adauga sentimentul de insecuritate creat in randul colectivitatii. Acestea sunt elemente de natura a naste temerea ca organele judiciare nu reactioneaza eficient impotriva unor persoane invinuite de savarsirea unor infractiuni de o gravitate deosebita", se mai arata in motivare.

Instanta adauga ca cercetarea in stare de libertate a lui Vintu, acuzat ca a ajutat un codamnat intr-un dosar legat de infractiuni "ce au generat prejudicii imense sutelor de mii de victime" ar putea incuraja si alte persoane sa comita infractiuni.

Banii erau "cisterne" iar telefoanele "jucarii"

Sorin Ovidiu Vintu, Alexandru Stoian si Octavian Turcan utilizau limbaj cifrat pentru a comunica, in asa fel incat sa se sustraga cercetarilor, arata motivarea instantei.

Se pare ca, in convorbirile dintre cei trei, se facea referire la bani ca fiind "cisterne" de transferat in cont, iar la telefoanele mobile ca la "jucarii". Se pare insa ca schimbarea telefoanelor, ca metoda de a se sustrage cercetarilor, nu a fost foarte bine pusa la punct. Cei trei trimiteau noile numere de telefon prin SMS, inainte sa schimbe telefoanele, asa ca anchetatorii stiau in continuare unde sa ii gaseasca.

"Desi metoda schimbarii terminalelor ar fi teoretic apta sa asigure evitarea alertarii autoritatilor penale, modalitatea la care inculpatii au apelat in concret lasa mult de dorit, intrucat inainte de schimbarea efectiva a terminalelor noile numele de telefon erau transmise prin mesaj sms tot pe telefoanele vechi, neridicandu-se astfel mari probleme in identificarea celor noi", se mai arata in documantul citat.

Sorin Ovidiu Vintu a fost retinut, in noaptea de joi spre vineri, fiind acuzat de favorizarea infractorului in cazul fugii din tara a lui Nicolae Popa, fostul director Gelsor, condamnat definitiv la 15 ani de inchisoare dupa prabusirea fondului FNI. Popa a fugit in Indonezia, sustragandu-se pedepsei, iar procurorii sustin ca au destule probe ca Sorin Ovidiu Vintu i-a trimis bani lui Popa.

Alaturi de Vintu au mai fost retinuti omul de afaceri, Octavian Turcan si soferul lui Vintu, Stoian Alexandru, iar la locuinta omului de afaceri au avut loc perchezitii, iar politistii au ridicat mai multe calculatoare si dosare.

Sper din toata inima, atunci cand Traian Basescu va pierde in sfarsit o batalie, sa il vad in locul meu", a declarat, joi, SOV, inainte sa fie retinut.

Citește și:
USR îl atacă pe ministrul Mediului: „În mandatul său, românii mor de frig în case sau din cauza aerului poluat”
USR îl atacă pe ministrul Mediului: „În mandatul său, românii mor de frig în case sau din cauza aerului poluat”
USR a transmis luni seară, 5 decembrie, un comunicat în care îl critică pe ministrul Mediului Tanczos Barna pe care îl acuză că se dovedeşte „incapabil să găsească soluţii la problema...
Legea bugetului pentru 2023 urmează să fie aprobată joi de către guvern. Când ajunge în parlament
Legea bugetului pentru 2023 urmează să fie aprobată joi de către guvern. Când ajunge în parlament
Ministrul Finanţelor Adrian Câciu a anunţat luni seară, 5 decembrie, că legea bugetului de stat pe 2023 şi legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2023 vor fi puse marţi în...