Vintu vroia sa isi "puna in poala" si Fondul Proprietatea

Miercuri, 15 Septembrie 2010, ora 16:19
3446 citiri
Vintu vroia sa isi "puna in poala" si Fondul Proprietatea

Sorin Ovidiu Vintu planuia, in 2005, sa puna mana pe Fondul Proprietatea, cu banii obtinuti dintr-un fond de investitii cu emisiune continua.

Intentia omului de afaceri a fost dezvaluita de analistul financiar Cristian Sima, care sustine ca Vintu ar fi pomenit despre planul sau in cadrul unei intalniri prelungite desfasurate la Otopeni, pe teren propriu, cu prilejul punerii bazelor cotidianului "Gandul", scrie Evenimentul Zilei.

Sima a dezvaluit ca la intalnire a mai participat si Mircea Dinescu, unul dintre cei care aveau sa se numere printre fondatorii publicatiei. Intr-o discutie care a durat cateva ore, Vintu i-ar fi propus afacerea lui Sima. "Eu as fi fost la carma, el omul din umbra. I-am spus ca ma voi gandi si de atunci ma tot gandesc", afirma Sima.

Analistul spune ca afacerea era simpla: "daca Fondul Proprietatea crestea, crestea odata cu el". "Nu stiu insa ce s-a concretizat din planul lui de atunci: sigur e ca putea sa faca asta, si inca ieftin", completeaza Cristian Sima.

Contactat de Evenimenul Zilei, Ionut Popescu, presedintele actual si director general al Fondului Proprietatea, spune ca nu are cunostinta de nicio modalitate prin care Sorin Ovidiu Vintu ar fi putut intra in posesia unui mare numar de actiuni ale Fondului Proprietatea.

Totodata, el sustine ca nu stie de o modalitate oficiala prin care Vintu sa fi achizitionat titluri ale Fondului Proprietatea.

Ionut Popescu nu neaga faptul ca ar fi existat modalitati pentru Vintu de a nu aparea in fata, in cazul incare dorea sa cumpere actiuni la Fondul Proprietate. "Daca vrei sa cumperi actiuni la o societate fara sa fie numele tau trecut pe lista actionarilor, iti poti infiinta un vehicul in Cipru", a explicat Ionut Popescu, precizand ca nu putem sti si demonstra daca s-a intamplat acest lucru.

Posibilitatea ca Vintu sa intre in actionariatul Fondului Proprietatea a mai fost vehiculata in presa pe parcursul timpului. Intr- un interviu acordat ziarului "Bursa" acum patru ani, Sorin Ovidiu Vintu spunea ca in cel mult o luna isi poate pune "Fondul Proprietatea in poala".

"Am capacitatea sa strang 100.000 de procuri... Mai exista si altii care pot face asta, mai lent ca mine, dar o pot face. Unii au si inceput. Daca m-as alia cu ei, atunci nu-mi mai trebuie o jumatate de an, ci o luna. Intr-o luna imi pun Fondul Proprietatea in poala", declara SOV la acel moment, explicand ca dupa obtinerea celor 100.000 de procuri de la persoanele despagubite, urma sa convoace Adunarea Generala a Actionarilor si sa schimbe conducerea FP cu un manager al sau.

In prezent, capitalul social al Fondului Proprietatea se ridica la peste 14 miliarde de lei, iar valoarea nominala a unei actiuni este de un leu. Pe piata libera, titlurile Proprietatea se vand la mai putin de jumatate din valoarea nominala, mai exact intre 40 si 50 de bani.

Fondul Proprietatea a fost creat in scopul despagubirii persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura. Statul detine 49,01% din capitalul FP, prin Ministerul Finantelor.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Vintu Fondul Proprietatea, #Vintu afaceri, #Vintu Cristian Sima , #arestat