Dosarul in care Vintu este acuzat de favorizarea lui Popa, judecat in sedinta secreta (Video)

Vineri, 20 Mai 2011, ora 13:40
1051 citiri
Dosarul in care Vintu este acuzat de favorizarea lui Popa, judecat in sedinta secreta (Video)

Dosarul in care omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu este acuzat, alaturi de Octavian Turcan si Alexandru Stoian, de favorizarea lui Nicolae Popa, va fi judecat in continuare in sedinta secreta, a decis vineri,din oficiu,Tribunalul Bucuresti, judecatorul de caz invocand "mediatizarea excesiva".

Sorin Ovidiu Vintu a fost adus, vineri, la Tribunalul Bucuresti, la un nou termen in dosarul in care omul de afaceri a fost trimis in judecata, alaturi de Octavian Turcan si Alexandru Stoian.

La inceputul sedintei de judecata, judecatoarea Viorica Dinu, care judeca dosarul dupa ce primul magistrat a fost recuzat, a pus in discutie, din oficiu, publicitatea sedintei de judecata. Magistratul a invocat articolul 290 alineatul 2 din Codul de procedura penala, avand in vedere faptul ca in presa au aparut articole cu tenta tendentioasa, dar si "mediatizarea excesiva" a cazului. De asemenea, judecatoarea a invocat faptul ca unele cereri din dosar ar fi fost luate sub presiune, fara insa a da detalii.

Avocatii celor trei inculpati din dosar au fost de acord ca sedinta de judecata sa fie secreta, in timp ce procurorul de sedinta a invocat faptul ca nu sunt indeplinite conditiile articolului 290 alineat 2 din Cpp.

Instanta a decis ca procesul sa se judece, incepand de vineri, in sedinta secreta, astfel ca reprezentantii mass-media si publicul au fost evacuati din sala de judecata. La ora transmiterii acestei stiri, procesul continua cu usile inchise.

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu a fost trimis in judecata, pe 12 octombrie, 2010 de procurorii Parchetului General, pentru favorizarea infractorului, in dosarul privind fuga din tara a lui Nicolae Popa, alaturi de Octavian Turcan si de Alexandru Stoian.

Vintu si Stoian sunt acuzati ca l-au sprijinit pe Nicolae Popa, facand demersuri pentru ingreunarea procedurilor de extradare din Indonezia, potrivit Parchetului General. Din probele administrate in cursul urmaririi penale a reiesit ca, in perioada octombrie 2009 - ianuarie 2010, in baza aceleiasi rezolutii infractionale, Sorin Ovidiu Vintu a transmis din totalul sumei anuale de 200.000 de euro, convenite cu Nicolae Popa, doua transe de 50.000 de euro, respectiv 20.000 de euro, se arata in comunicatul citat.

Procurorii spun ca suma ii era necesara lui Nicolae Popa pentru a se ascunde, in scopul de a nu fi descoperit de autoritatile indrituite sa puna in executare mandatul european de arestare emis pe numele sau, pentru executarea pedepsei de 15 ani inchisoare la care a fost condamnat prin hotarare judecatoreasca definitiva si executorie.

Totodata, din cercetari a mai rezultat ca, in acest scop, Vintu a identificat si modalitatile concrete de transfer al banilor, menite sa previna identificarea tranzactiilor si persoanelor implicate in aceste operatiuni. Astfel, transferul sumei de 50.000 de euro a fost pus in executare de catre Octavian Turcan.

De asemenea, din probele administrate a mai rezultat ca, pe 11 noiembrie 2009, Sorin Ovidiu Vintu, prin intermediul lui Alexandru Stoian, a transmis o alta transa, de 20.000 de euro, suma ce urma a fi folosita pentru plata diferitelor servicii de care Nicolae Popa avea nevoie pentru a nu fi descoperit de autoritatile judiciare, se arata in comunicatul Parchetului General.

Mai mult, dupa arestarea, pe 2 decembrie 2009, a condamnatului Nicolae Popa de catre autoritatile judiciare indoneziene, Vintu si Stoian au desfasurat actiuni de sprijinire a acestuia, cu scopul ingreunarii procedurii de extradare in Romania. "Sprijinul s-a concretizat in demersuri de ingreunare a procedurilor de extradare, pentru a-l scapa pe condamnat de inchisoare si a-l ajuta sa ramana in Indonezia", potrivit Parchetului General.

Citeste si:
George Simion anunță că l-a înregistrat pe ”trimisul lui Cîțu”, care oferea funcții în deconcentrate celor absenți la votul moțiunii de cenzură
George Simion anunță că l-a înregistrat pe ”trimisul lui Cîțu”, care oferea funcții în deconcentrate celor absenți la votul moțiunii de cenzură
Co-preşedintele AUR, George Simion, a afirmat, joi seară, că poate conta pe parlamentarii formaţiuni, deşi i s-a spus că toţi îl vor trăda. ”Tentative au fost”, afirmă parlamentarul,...
Ludovic Orban, despre nominalizarea lui Nicolae Ciucă: ” Asta este picătura care a umplut paharul, săptămâna viitoare îmi voi da demisia din grupul parlamentar al PNL”
Ludovic Orban, despre nominalizarea lui Nicolae Ciucă: ” Asta este picătura care a umplut paharul, săptămâna viitoare îmi voi da demisia din grupul parlamentar al PNL”
Fostul preşedinte al PNL Luovic Orban a anunţat, joi seară, 21 octombrie, că nominalizarea lui Nicolae Ciucă, impus liberalilor de preşedintele Klaus Iohannis, este ”picătora care a umplut...
Sursa: rNews