Dosarul Vintu: Dezvaluiri spectaculoase ale ofiterului care a anchetat cazul FNI

Miercuri, 15 Septembrie 2010, ora 11:41
13410 citiri
Dosarul Vintu: Dezvaluiri spectaculoase ale ofiterului care a anchetat cazul FNI
Foto: Adevarul

Filialele FNI din intreaga tara erau conduse in 2000, cu doar trei exceptii, de fosti ofiteri de Securitate. In plus, in momentul in care Sorin Ovidiu Vintu a fost dat in consemn la frontiera, colonelul care se ocupa de ancheta a fost aspru mustruluit de ministrul de Interne si detasat la Oradea.

Sunt doar doua dintre dezvaluirile facute marti, la emisiunea Nasul de la B1TV, de colonelul Dumitru Strava, cel care a fost insarcinat pana in 2001 cu conducerea acestei anchete in calitate de director al politiei economico-financiare din Inspectoratul General al Politiei Romane.

Mustruluit de ministrul de Interne Constantin Dudu Ionescu

"Acest dosar a avut un curs normal. Am reusit intr-un timp relativ scurt sa facem lumina insa totul s-a deteriorat in momentul cand Sorin Ovidiu Vintu a fost dat in consemn la frontiera de Directia Politiei Economico-Financiare din IGPR pe care o conduceam.

Probele se indreptau vertiginos impotriva sa si urma sa raspunda pentru megaescrocheria FNI si atunci am primit o mustruluiala de nu m-am vazut de la un demnitar roman si mi-am dat seama ca nu vom putea sa ne apropiem prea repede de acest domn", a declarat colonelul Strava, confirmand ca demnitarul cu pricina era ministrul de Interne de atunci, taranistul Constantin Dudu Ionescu.

Asociat fizic in FNI, Camenco Petrovici a varat si CEC-ul in afacere, sub semnatura lui Decebal Traian Remes

Colonelul Dumitru Strava a punctat cateva dintre momentele cheie ale scandalului FNI, printre care arestarea lui Camenco Petrovici, cel care semnase in calitate de presedinte CEC contractul de garantare a investitorilor de la FNI, in calitate de reprezentant al statului roman.

"Contractul a fost semnat de el si de Ioana Maria Vlas si aprobat de ministrul de Finante de atunci, Decebal Traian Remes. In 1999, cand CEC a semnat contractul cu SOV Invest, printre cei 77 de asociati persoane fizice apare si Camenco Petrovici ca persoana fizica, iar ca asociati persoane juridice apare CEC, avand ca presedinte pe acelasi Camenco Petrovici", a dezvaluit ofiterul, adaugand ca respectivul contract intre CEC si FNI a fost gasit la perchezitia domiciliara facuta acasa la Camenco Petrovici.

"Nu mai retin acum, dupa atata vreme, daca s-a facut sau nu expertizarea semnaturii ministrului de Finante Decebal Traian Remes", a precizat colonelul, in opinia caruia lucrurile erau foarte clare: "Ioana Maria Vlas era fugita din tara, Nicolae Popa era fugit, si ultimul care ar fi trebuit arestat, pentru ca tocmai incheiam probatoriul, era domnul Sorin Ovidiu Vintu".

Premierul Mugur Isarescu mi-a cerut sa verific directorii FNI - 43 fusesera ofiteri de securitate

O alta dezvaluire spectaculoasa facuta de colonelul Dumitru Strava a fost legata de numarul mare de ofiteri ai fostei Securitati implicati in afacerea FNI.

"Am fost sunat de prim-ministrul Mugur Isarescu si am primit dispozitie sa verific ce au fost inainte de 1989 directorii filialelor FNI din tara, 46 la numar. Am verificat cu multa rigurozitate si, cu exceptia a trei filiale, Constanta-unde era director un fost sef de la evidenta populatiei, Vaslui- unde era director un fost ofiter de armata si inca un judet pe care nu mi-l amintesc, restul toti fusesera ofiteri in fosta Securitate.

A doua zi dupa informarea premierului, presedintele Emil Constantinescu a facut aceste dezvaluiri pe televiziuni, am dat inclusiv date despre Nicolae Popa care nu stiam unde e, era fugit din tara", a declarat anchetatorul.

Vintu a luat 1.000 de miliarde, alte 14 persoane au rascumparat valori de peste 10 miliarde de lei fiecare

"Din ancheta pe care o coordonam reiesea clar ca Sorin Ovidiu Vintu, prin diferite metode, o obliga pe Ioana Maria Vlas sa ridice in mod artificial valoarea unei unitati de fond si in momentul in care a ajuns aceasta valoare la un apogeu convenabil domniei sale, a rascumparat unitati de fond, direct si prin interpusi, din care cel mai important este domnul Nicolae Popa, 1.000 de miliarde de lei.

Mai erau 14 persoane in Romania care au rascumparat, inainte de declic, inainte de a cadea Fondul, valori de peste 10 miliarde de lei fiecare. Nu le mai tin minte, nu le am nominal, dar unele erau persoane de stat. Imi amintesc de Teodor Irimescu, un apropiat al lui SOV, si de alte persoane. In momentul acela Fondul a cazut", a mai dezvaluit colonelul Strava, confirmand ca Irimescu a fost cel care a ajutat-o pe Ioana Maria Vlas sa fuga din tara.

Intrebat daca a vazut vreo hartie semnata de Vintu, colonelul a raspuns: "Probele administrate intr-un asemenea dosar, de o asemenea anvergura, de o asemenea megaescrocherie, sunt coroborate nu numai cu semnaturi, sunt si alte probe care au rezultat din anchetele facute".

CDR si PDSR-sponsorizate de FNI, plus zeci de sponsorizari fictive cu miliarde de lei

Intr-un interviu acordat pe 3 decembrie 2009 cotidianului Evenimentul Zilei, colonelul Dumitru Strava dezvaluia ca la dosar existau dovezi cu privire la existenta unui mecanism de sponsorizare a partidelor de catre FNI, lucru confirmat si la emisiunea Nasul.

"Da, existau documente la dosar in acest sens, plecau bani de la FNI catre CDR si PSDR.

In plus, FNI a facut mai multe sponsorizari, foarte multe persoane ca numar, 40-50 de persoane, din care am identificat ca nume doar 4-5, restul nu le-am identificat niciodata erau sponsorizari fictive. Prin metoda asta scoteau bani din fond, miliarde de lei. Toate astea exista in dosarul cauzei, doar daca printr-o minune nu au disparut, nu s-au volatilizat", a spus colonelul Strava.

"Erau, de exemplu, persoane asa-zis foarte destepte, culte si trebuiau trimise in America sau nu stiu unde, si in veci nu le-am gasit dupa numele care figurau in actele de sponsorizare. Si am tras concluzia ca erau persoane fictive, dar nu mai stiu ce s-a intamplat in continuarea anchetei", a adaugat acesta.

Anchetatorul nu a confirmat existenta unor intrari sau iesiri de bani din Fond catre strainatate, in schimb a confirmat acuzatia de spalare de bani prin intermediul FNI.

"Au existat indicii si s-a facut un al doilea dosar, al BID-ului, o parte din banii de la FNI se pare ca s-au bagat acolo", a exemplificat acesta.

Averile uriase ale mai-marilor FNI

"Am gasit in cateva sute de mii de dolari intr-un cont al Ioanei Maria Vlas pe care l-am blocat, la Camenco Petrovici am gasit o adevarata avere si bani si imobile, in Bucuresti avea o vila, sute de milioane la el acasa, case de vacanta in mai multe localitati.

Perchezitii s-au facut la toti cei implicati, nu si la SOV, nu se ajunsese inca la el si nici la Popa, pana ajunsesem cu datele la el, fugise din tara", a dezvaluit colonelul.

De ce nu a fost arestat SOV?

Intrebat de ce, in aceste conditii, nu a fost arestat si Sorin Ovidiu Vintu, colonelul nu a putut raspunde, reamintind ca in 2001 el a fost detasat la IPJ Bihor, dupa ce PSD a ajuns la putere iar ministru de Interne a fost numit Ioan Rus.

"Dar am primit o mustruluiala de nu pot sa o uit nici acum dupa 10 ani(...)Dudu Ionescu m-a intrebat cine mi-a ordonat sa il dau in consemn la frontiera."Legea!" i-am raspuns, pentru ca legea prevedea ca un om implicat in asemenea afacere, ca era implicat oricum, trebuia sa raspunda in fata legii.

Nu au avut curajul sa il ridice, dar consemnul se da pe o perioada limitata si probabil a expirat perioada. Consemnul se da cand ai probe ca acea persoana a comis o infractiune si cand sunt indicii ca vrea sa paraseasca tara, si acestea existau la data respectiva. Fugise Vlas, fugise Popa restul erau toti arestati", a explicat anchetatorul.

Colonelul a mai afirmat ca alte presiuni nu s-au facut asupra sa. "Pana atunci totul a fost in regula. Dupa o analiza a dosarului la un nivel foarte inalt, am fost intrebat daca urmeaza masuri si impotriva domnului Sorin Ovidiu Vintu si un domn demnitar, nu vreau sa ii pomenesc numele, a spus: 'Ce vorbesti colonele? Nu a facut asta nimic'. Dar nu vreau sa ii pomenesc numele", a sustinut Dumitru Strava.

Anchetatorul si-a exprimat speranta ca dosarul FNI va fi redeschis. "Intrebata fiind doamna procuror general al Romaniei daca dosarul va fi redeschis, a declarat intr-un cotidian central ca dupa extradarea lui Nicolae Popa exista aceasta posibilitate. Imi pun speranta ca asta se va intampla pentru ca domnul despre care vorbim trebuie sa raspunda in fata celor 330.000 de romani pagubiti in urma megaescrocheriei FNI".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Vintu FNI, #Vintu arestat, #Vintu ofiteri securitate, #Vintu ancheta FNI , #FNI