Procurorii cer pedepse cu executare in dosarul favorizarii lui Nicolae Popa

Marti, 25 Septembrie 2012, ora 22:15
2148 citiri
Procurorii cer pedepse cu executare in dosarul favorizarii lui Nicolae Popa
Foto: Ghimpele

Procurorii au cerut marti, la Tribunalul Bucuresti, pedepse cu executare in dosarul in care Sorin Ovidiu Vintu este judecat pentru favorizarea lui Nicolae Popa, instanta ramanand in pronuntare si amanand luarea unei decizii pentru 2 octombrie.

In acest dosar, Vintu este judecat alaturi de Octavian Turcan si Alexandru Stoian pentru favorizarea lui Popa, acesta fiind condamnat definitiv la 15 ani de inchisoare in dosarul prabusirii Fondului National de Investitii (FNI).

Procurorii au aratat, la termenul de marti, ca probatoriul administrat de anchetatori este unul complet si dovedeste in intregime acuzatiile aduse celor trei inculpati.

Fostul director Gelsor, Nicolae Popa, a fost adus in tara din Indonezia in 22 aprilie 2011, dupa mai bine de zece ani de la prabusirea Fondului Natonal de Investitii. Popa a fost condamnat in lipsa la 15 ani de inchisoare, pentru frauda, in anul 2006, alaturi de Ioana Maria Vlas. La scurt timp de la prabusirea, in mai 2000, a Fondului National de Investitii, Popa a plecat din tara. Aproape doi ani mai tarziu, autoritatile romane au emis pe numele lui un mandat international de arestare.

Dupa aproape un an de la arestarea lui Nicolae Popa in Jakarta, in decembrie 2009, procurorii l-au retinut pe Sorin Ovidiu Vintu pentru ca l-ar fi ajutat pe Popa cu bani pentru a-l scapa de inchisoare si a-l ajuta sa ramana in Indonezia.

Sorin Ovidiu Vintu a fost eliberat o saptamana mai tarziu si trimis in judecata pentru favorizarea lui Nicolae Popa in 12 octombie 2010, alaturi de omul de afaceri moldovean Octavian Turcan si de soferul sau Alexandru Stoian, care l-ar fi ajutat sa ii trimita bani lui Popa.

Procurorii au stabilit, in urma probatoriului administrat, ca in perioada octombrie 2009 - ianuarie 2010, Sorin Ovidiu Vintu ar fi transmis din totalul sumei anuale de 200.000 euro, "convenite cu condamnatul Popa Nicolae", doua transe de 50.000 euro, respectiv 20.000 euro.

"Suma ii era necesara condamnatului pentru a se ascunde, in scopul de a nu fi descoperit de autoritatile indrituite sa puna in executare mandatul european de arestare emis pe numele sau, pentru executarea pedepsei de 15 ani inchisoare la care a fost condamnat prin hotarare judecatoreasca definitiva si executorie", potrivit procurorilor.

In acest scop, arata procurorii, Sorin Ovidiu Vintu ar fi identificat si modalitatile concrete de transfer al banilor, menite sa previna identificarea tranzactiilor si persoanelor implicate in aceste operatiuni. Astfel, transferul sumei de 50.000 euro a fost pus in executare de Octavian Turcan.

De asemenea, procurorii au mai stabilit ca, la data de 11 noiembrie 2009, Sorin Ovidiu Vintu, prin intermediul lui Alexandru Stoian, ar fi transmis o alta transa, de 20.000 euro, suma ce urma a fi folosita pentru plata diferitelor servicii de care Nicolae Popa avea nevoie pentru a nu fi descoperit de autoritatile judiciare.

Dupa arestarea lui Nicolae Popa, in 2 decembrie 2009, de catre autoritatile judiciare indoneziene, Sorin Ovidiu Vintu si Alexandru Stoian "au desfasurat actiuni de sprijinire a infractorului Popa Nicolae, cu scopul ingreunarii procedurii de extradare a acestuia in Romania", au mai aratat procurorii. Sprijinul s-a concretizat in demersuri de ingreunare a procedurilor de extradare, "pentru a-l scapa pe condamnat de inchisoare si a-l ajuta sa ramana in Indonezia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Sorin Ovidiu Vintu parchet, #Sorin Ovidiu Vantu procurori, #Vantu Vintu Nicolae Popa, #Vantu Vintu Popa FNI, #Fondul National Investitii Vantu, #Fondul National Investitii Vintu , #FNI