Sorin Ovidiu Vintu, condamnat la sase ani si patru luni de inchisoare, in dosarul FNI

Luni, 09 Februarie 2015, ora 19:04
13637 citiri
Sorin Ovidiu Vintu, condamnat la sase ani si patru luni de inchisoare, in dosarul FNI
Foto: Facebook/Sorin Ovidiu Vintu

Sorin Ovidiu Vintu a fost condamnat, luni, de Tribunalul Bucuresti, la sase ani si patru luni de inchisoare, in dosarul devalizarii Fondului National de Investitii (FNI), decizia nefiind definitiva.

Tribunalul Capitalei a decis condamnarea lui Sorin Ovidiu Vintu la doua pedepse de cate patru ani de inchisoare pentru infractiunile de spalare de bani si a dispus achitarea lui pentru instigare la delapidare. In urma contopirii celor doua pedepse, instanta a dispus ca omul de afaceri sa execute sase ani si patru luni de detentie.

In plus, judecatorii au hotarat sa confiste de la Vintu suma de 7,2 milioane de dolari, bani pe care i-a obtinut in urma infractiunii de spalare de bani.

Decizia nu este definitiva, ci poate fi contestata de omul de afaceri la Curtea de Apel Bucuresti.

In prezent, Sorin Ovidiu Vintu se afla in libertate, dupa ce, in 19 noiembrie 2014, Tribunalul Ilfov a decis liberarea sa conditionata. Anterior, Vintu ispasea o pedeapsa de doi ani de inchisoare pentru ca l-a favorizat pe Nicolae Popa, care fusese condamnat in 2006 in legatura cu prabusirea Fondului National de Investitii.

Sorin Ovidiu Vintu iese din inchisoare - decizie definitiva

In dosarul privind devalizarea Fondului National de Investitii (FNI), Sorin Ovidiu Vintu a fost trimis in judecata in 24 septembrie 2012, fiind acuzat de spalare de bani si instigare la delapidare.

Sorin Ovidiu Vintu, trimis in judecata in dosarul FNI (Video)

Cercetarile finalizate in acest dosar penal au ca punct de plecare ancheta organele judiciare in dosarele penale referitoare la devalizarea Fondul National de Investitii (FNI), Banca Agricola (BA), Banca de Investitii si Dezvoltare - BID si Banca Romana de Scont, preciza Parchetul instantei supreme intr-un comunicat de presa.

Ce acuzatii i se aduc

Potrivit probelor de la dosar, Vintu, din aprilie 2003 si pana in 2012, stiind, la data prabusirii FNI, ca suma de 6,7 milioane de dolari provine din savarsirea infractiunilor de inselaciune comise in frauda investitorilor FNI, a dobandit, detinut si folosit bunuri imobile, fapta ce intruneste elementele constitutive ale infractiunii de spalare a banilor.

S.O.Vintu: In puscarie m-am intalnit cu pagubiti FNI. M-au salutat cu respect

"Analiza coroborata a probelor demonstreaza ca Vintu Sorin Ovidiu a cunoscut in permanenta despre comiterea faptelor de inselaciune comise in frauda investitorilor FNI si a actionat cu intentie directa pentru a putea beneficia in mod concret de sumele de bani provenite din savarsirea acestor infractiuni, pentru ca apoi, prin multiple operatiuni economice si juridice, sa ascunda banii astfel obtinuti", aratau anchetatorii.

Totodata, procurorii arata ca "este de domeniul evidentei" faptul ca Sorin Ovidiu Vintu "a avut reprezentarea imprejurarilor esentiale ale cauzei" si a acceptat faptul ca prin actiunile sale va contribui la ascunderea infractionala a sumelor de bani devalizate din FNI, "in scopul imbogatirii fara justa cauza".

Vintu: Daca statul roman m-ar fi prins cu tot ce am facut, faceam puscarie pe viata

"Este evident, deoarece stabilirea pozitiei subiective a invinuitului Vintu Sorin Ovidiu rezulta cu prisosinta din derularea faptelor si identificarea principalului si adevaratului beneficiar al sumelor fraudate din Fondul National de Investitii - FNI", precizau procurorii.

La jumatatea lunii iulie 2014, Vintu a primit o noua condamnare: sase ani si doua luni de inchisoare, in dosarul Petromservice. Decizia nu este insa definitiva.

Citește și:
Tensiuni în PSD cu privire la candidatura pentru prezidențiale. Cine îl contrează pe Marcel Ciolacu în interiorul partidului
Tensiuni în PSD cu privire la candidatura pentru prezidențiale. Cine îl contrează pe Marcel Ciolacu în interiorul partidului
Mai mulți vicepreședinți din PSD au transmis că partidul ar trebui să aibă un candidat propriu la alegerile prezidențiale din 2023, deși liderul formațiunii, Marcel Ciolacu, a înclinat...
PNL susține comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare în 2024: ”Sunt suficiente argumente şi de natură constituţională”
PNL susține comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare în 2024: ”Sunt suficiente argumente şi de natură constituţională”
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat luni, 30 ianuarie, că există suficiente argumente pentru comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, inclusiv de natură...