Val de emotii in randul politicienilor, dupa redeschiderea dosarelor lui Vintu

Luni, 08 August 2011, ora 10:34
5801 citiri
Val de emotii in randul politicienilor, dupa redeschiderea dosarelor lui Vintu
Foto: Arhiva

Redeschiderea dosarelor lui Sorin Ovidiu Vintu a starnit, probabil, un val de emotii in randul clasei politice. Printre cei care au beneficiat, direct sau indirect, de banii omului de afaceri in ultimele doua decenii figureaza Nicolae Vacaroiu, Varujan Vosganian sau Ion Iliescu.

Cotidianul Evenimentul Zilei face o trecere in revista a operatiunilor financiare care l-au adus pe Sorin Ovidiu Vintu in prim-planul vietii politico-financiare.

Rand pe rand, firme precum Gelsor SA, Mobiliar Invest si SOV Invest au derulat operatiuni in care au fost implicati oameni de incredere ai fostilor presedinti Emil Constantinescu si Ion Iliescu, dar si ai fostului ministru de Interne Constantin Dudu Ionescu, in mandatul caruia Ioana Maria Vlas si Nicolae Popa au reusit sa fuga din tara.

Conform sursei citate, fostul presedinte Emil Constantinescu a declarat ca, in 1999, cand NATO a avut nevoie de dreptul de survol pentru a bombarda Iugoslavia, "s-a apelat" inclusiv la Vintu, pentru a convinge parlamentarii pe care ii cunostea sa voteze in acest sens.

Mai mult, intr-o declaratie a unui oficial NATO sunt mentionate presiunile care s-au facut asupra lui Javier Solana, ca, in iulie 1999, cand se afla in vizita la Bucuresti, sa se intalneasca cu Vintu.

Fara numar, fara numar, pentru PDSR si Ion Iliescu

Acelasi Sorin Ovidiu Vintu l-a sponsorizat pe Ion Iliescu cu 300 de milioane de lei vechi pentru campania electorala din 2000. Banii au fost virati Fundatiei Romane pentru Republica si Democratie, unde presedinte era chiar Ion Iliescu.

Mult mai legati de Vintu par a fi fost oamenii de incredere ai lui Ion Iliescu din cadrul Administratiei Prezidentiale, generalii Dumitru Iliescu, fost sef al SPP, si Catalin Voicu, actualul senator PSD. Primul este cel care a organizat "serviciul secret al lui SOV".

Despre legaturile lui Vintu cu PDSR in anii '90, Sever Muresan, celebrul bancher de la Dacia Felix, inca judecat pentru devalizarea acestei banci, a declarat ca PDSR a trimis la el "un intermediar, pe unul Vintu de la Gelsor", caruia sa-i dea cinci milioane de dolari pentru campania electorala".

De asemenea, Nicolae Vacaroiu, fost premier, fost presedinte al Senatului, actual presedinte al Curtii de Conturi, a infiintat, in 1999, Banca pentru Investitii si Dezvoltare (BID, lichidata ulterior), cu bani de la SOV. Vacaroiu a avut si calitatea de actionar al bancii. Dupa alegerile din noiembrie 2000, Vacaroiu a fost, timp de doua luni, si al doilea om in stat, si presedintele BID.

Relatia Adrian Nastase - Sorin Ovidiu Vintu a fost sintetizata intr-un raport Armagedon, ramas necercetat de autoritati: "Incepand cu anul 1996, SOV l-a finantat pe Adrian Nastase cu sume cuprinse intre 3.000 si 5.000 de dolari lunar. (...)". In realitate, relatii pecuniare cu Sorin Ovidiu Vintu au avut alaturi de Adrian Nastase si persoane din anturajul acestuia, printre ei figurand: Viorel Hrebenciuc, Miron Mitrea, Dan Ioan Popescu sau Dan Matei Agathon, mai scrie sursa citata.

SOV ar fi facut presiuni asupra lui Adrian Nastase in cursul lunilor noiembrie si decembrie 2001, pentru a-l determina sa-si respecte promisiunile de protectie facute inca din anul 2000. La sfarsitul lunii decembrie 2001, Vintu a hotarat sa-l atace pe Nastase, anuntand dezvaluiri extraordinare pentru inceputul anului 2002, dezvaluiri menite sa duca la caderea Guvernului. In urma negocierilor intense purtate in ultimele zile din 2001 si in primele zile din 2002 , cei doi au cazut la pace.

UFD-ul lui Vosganian, pus pe picioare cu banii FNI-ului lui Vintu

Si actuali lideri de marca ai PNL, cum ar fi Varujan Vosganian si Adrian Iorgulescu, au avut de-a face cu generozitatea lui SOV.

Varujan Vosganian, fost ministru de Finante in guvernul Tariceanu, a pierdut postul de comisar european, printre altele, si din cauza unor legaturi considerate nepermise la Bruxelles cu magnatul Sorin Ovidiu Vintu.

Nu este un secret faptul ca Uniunea Fortelor de Dreapta (UFD), partidul pus pe picioare de Varujan Vosaganian si Adrian Iorgulescu, a fost sponsorizat la alegerile din 2000 cu 1,3 miliarde lei vechi de Sorin Ovidiu Vintu, mai scriu jurnalistii de la Evenimentul Zilei.

Deoarece s-a depasit suma maxima admisa in legea privind sponsorizarea partidelor politice, Curtea de Conturi a cercetat operatiunea. Asa au aparut in presa documentele potrivit carora Sorin Ovidiu Vintu, Nicolae Popa si alte 12 persoane din anturajul lui SOV au virat banii in conturile UFD in 2000, cu numai cateva luni inainte de prabusirea FNI. Baza de date atasata la expertiza judiciar contabila efectuata in dosarul FNI a demonstrat faptul ca senatorul PNL Varujan si sotia sa au fost si investitori la FNI.

Eveniment Quarterly Report

Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat că nu ştie ce va face legat de o candidatură a sa la alegerile prezidenţiale de anul viitor, subliniind că provocarea pe care o are...
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a precizat că exclude crearea unui nou USL şi a adăugat că Uniunea Social-Liberală a fost creată deoarece exista un duşman atunci, respectiv Traian Băsescu....
#politicieni Vintu, #Nastase Vintu, #redeschidere dosare Vintu, #FNI Vosganian, #Vintu Vacaroiu , #FNI