Vintu, urmarit penal - SOV este acuzat de spalare de bani

Joi, 24 Mai 2012, ora 12:14
4787 citiri
Vintu, urmarit penal - SOV este acuzat de spalare de bani
Foto: Arhiva

Sorin Ovidiu Vintu este urmarit penal in dosarul FNI, BID si Banca Agricola.

Omul de afaceri este acuzat de instigare la delapidare si spalare de bani, informeaza Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Potrivit procurorilor, Vintu Sorin Ovidiu l-a determinat pe Nicolae Popa sa comita infractiunea de delapidare savarsita in dauna Fondului National de Investitii, pentru care autorul a si fost condamnat, printr-o hotarare ramasa definitiva, la pedeapsa de 15 ani inchisoare.

"Totodata, invinuitul Vintu Sorin Ovidiu i-a inlesnit lui Nicolae Popa savarsirea infractiunii de delapidare prin promisiunile de a-l ajuta sa nu fie tras la raspundere penala si sa nu execute pedeapsa, precum si de a tainui sumele de bani obtinute", precizeaza sursa citata.

Ulterior, Vintu a dobandit si a detinut, direct sau prin persoane fizice si juridice pe care le controla, sume de bani si alte bunuri provenite din delapidarea FNI de catre Popa Nicolae si din savarsirea infractiunii de inselaciune in dauna FNI, precizeaza procurorii.

In plus, Vintu a efectuat mai multe operatiuni patrimoniale prin care bunurile provenite din infractiuni au fost transferate in mod repetat intre persoane pe care le controla, urmarind ascunderea sau disimularea adevaratei lor naturi.

Cercetarile efectuate au stabilit ca Vintu a supus procesului de spalare a banilor suma de peste 700.000 lei proveniti din infractiunea de delapidare si peste 9,6 milioane de lei (5,4 milioane de dolari, in momentul prabusirii FNI) proveniti din infractiunea de inselaciune.

Schema prin care SOV a falimentat trei banci

De asemenea, Vintu Sorin Ovidiu a efectuat mai multe operatiuni patrimoniale prin care bunurile provenite din infractiuni au fost transferate in mod repetat intre persoane pe care le controla, urmarind ascunderea sau disimularea adevaratei lor naturi, se mai arata in comunicat.

Totodata, in baza probelor administrate pana in prezent a rezultat ca Nicolae Popa a actionat sub coordonarea lui SOV, care a fost initiatorul intregii operatiuni si principalul beneficiar al sumelor cu care a fost fraudat FNI.

Astfel, dupa ce in perioada 1999 - 2000 a realizat mai multe rascumparari de unitati de fond FNI prin intermediul lui Nicolae Popa sau a societatilor in care era administrator sau asociat majoritar, Sorin Ovidiu Vintu a utilizat aceste sume la achizitionarea de bunuri imobile, mai precizeaza comunicatul.

Potrivit anchetatorilor, din anul 2003 si pana in prezent, Vintu a detinut bunurile provenite din delapidarea si din inselarea FNI si i-a introdus intr-un mecanism economico-financiar complex, transferand succesiv numeroase bunuri imobile intre proprietarii pe care ii controla.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Sorin Ovidiu Vintu urmarit penal, #Sorin Ovidiu Vintu delapiare, #SOV spalare bani FNI , #FNI