Vlas ataca: Vantu este vinovat de prabusirea FNI si FNA

Miercuri, 05 Martie 2008, ora 15:20
2685 citiri
Vlas ataca: Vantu este vinovat de prabusirea FNI si FNA

Ioana Maria Vlas l-a acuzat miercuri inca o data, la Tribunalul Bucuresti, pe omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu ca este principalul vinovat de prabusirea Fondului National de Acumulare (FNA) si a Fondului National de Investitii (FNI), informeaza editia online a ziarului Adevarul.

Dupa mai multe amanari ale procesului, judecatorii au inceput audierile in dosarul privind prabusirea FNA, aflat in faza de rejudecare, prima care a dat declaratii fiind Ioana Maria Vlas.

"Nicolae Popa imi transmitea ce poruncea stapanul lui, care era Vantu. Tot ce s-a castigat in FNI s-a facut pentru Vantu", a spus Vlas, care a subliniat ca omul de afaceri lucra prin intermediari, iar ea era "pe post de maimuta" la SOV Invest.

Ea a precizat ca, in aprilie 1999, CEC a semnat un contract cu SOV Invest, administratorul celor doua fonduri, prin care institutia bancara a investit 300 de miliarde de lei vechi in FNI.

"Am intervenit pe langa Sorin Ovidiu Vantu sa imi dea 10 miliarde de lei pentru FNA, pentru ca aveam nevoie de lichiditati si sa umplu acel gol creat prin achizitionarea de actiuni Index de la FNI. Contractul cu CEC nu a fost semnat de mine, iar investitia s-a facut ca urmare a influentelor pe care Vantu le avea la nivel ministerial. Era un contract oneros", a explicat Vlas.

Maria Vlas a mai spus ca a investit banii in actiuni Asirom si BIR, avand randamente foarte bune, insa, la numai o saptamana, Vantu i-a cerut, prin intermediul lui Nicolae Popa, catalogat drept "cureaua de transmisie intre mine si Vantu", cele 10 miliarde de lei.

"Banii au plecat cu sacii la Gelsor, pe numele lui Nicolae Popa, insa ei au ajuns la Vantu", a adaugat ea.

Vlas a declarat ca nu putea sa salveze FNA, intrucat acest fond era strans legat de FNI, unde valoarea unitatilor de fond era crescuta artificial.

Ea a relatat ca a incercat sa transforme FNA intr-un fond de pensii privat sau de asigurari, insa nimeni nu a inteles-o.

Maria Vlas a mai spus ca, in mai 2000, cele doua fonduri s-au prabusit dupa ce intr-un ziar din Cluj a aparut informatia conform careia CNVM a schimbat formula de evaluare a actiunilor necotate, iar oamenii au intrat in panica, dand buzna sa-si recupereze banii.

"Atunci s-au facut transferuri masive de bani de la FNA la FNI, iar toate documentele, plus arhiva, au disparut. Intre decembrie 1999 si februarie 2000, din FNI au iesit 3.000 de miliarde de lei catre Vantu, prin circuite bancare", a mai explicat Vlas.

Mai mult, Vlas a spus ca, la un moment dat, in timpul derularii acestui proces, Parchetul a recunoscut in motivele de apel ca strategia fraudarii FNA ii apartine lui Sorin Ovidiu Vantu.

Urmatorul termen al procesului a fost stabilit pentru 2 aprilie.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#vantu, #vinovat, #prabusirea FNI , #Ioana Maria Vlas