Dosarul Petrom Service: Sechestru pe 81 de imobile

Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 18:22
1895 citiri
Dosarul Petrom Service: Sechestru pe 81 de imobile

Procurorii au instituit sechestru asigurator asupra a 81 de imobile, printre care zeci de terenuri intravilane si extravilane, apartamente, hoteluri, restaurante sau ambarcatiuni, in vederea recuperarii prejudiciului de zeci de milioane de euro in cazul Petrom Service, informeaza Parchetul General.

Astfel, a fost instituit sechestru asupra a 46 terenuri intravilane si extravilane, 5 apartamente, cladiri cu destinatie de hotel, restaurante, alte spatii comerciale, un bloc de 8 etaje, autoturisme, ambarcatiuni si conturi bancare.

De asemenea, Parchetul General informeaza ca in dosarul Petrom Service au fost efectuate, sub aspect probator, inclusiv cereri de asistenta judiciara internationala (comisii rogatorii) al caror rezultat a fost comunicat in cursul lunii octombrie 2011.

Rezultatele comisiilor rogatorii au relevat pana in prezent ca, in unele situatii, revanzarea actiunilor a avut loc dupa trei zile, iar pretul achitat de S.C. Petromservice S.A. a fost de peste 50 de ori mai mare decat pretul platit.

"Avand in vedere ca valoarea la bursa a unei actiuni reprezinta valoarea de piata a acesteia, iar informatia este publica si orice persoana interesata poate achizitiona titlul de valoare la acest pret, diferenta dintre pretul platit de S.C. Petromservice S.A. si valoarea de bursa a actiunilor, in cuantum de 83.163.165 euro, reprezinta prejudiciul produs societatii si, indirect, actionarilor minoritari, precum si bugetului consolidat al statului, in calitate de creditor al acesteia", se arata in comunicatul parchetului.

Astfel, banii erau transferati prin operatiuni de tip carusel, iar in cadrul acestora aceleasi sume au fost reciclate de mai multe ori pentru a da aparenta unor tranzactii distincte. In alte situatii, aceeasi suma a fost transferata de 5 ori prin conturile acelorasi societati, in decurs de o luna, pentru a crea impresia ca s-au efectuat 5 plati diferite.

Cercetarile au fost efectuate cu sprijinul tehnic si operativ al Serviciului Roman de Informatii, si al ofiterilor de politie judiciara din cadrul Directiei Generale de Politie a municipiului Bucuresti.

Pana in prezent, in dosarul Petrom Service au fost retinuti Sorin Ovidiu Vintu, Liviu Luca, Octavian Turcan si Gheorghe Supeala.

Procurorii continua audierile in acest dosar.

Procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului General sustin ca, din proble stranse, reiese ca "falimentarea controlata a Petromservice SA a condus la prejudicierea societatii cu suma de 83.163.165 de euro si afectarea a 72.000 de membri ai Asociatiei Salariatilor, care, in calitate de actionari minoritari, nu au mai putut incasa dividendele, datorita activitatilor frauduloase de diminuare semnificativa a valorii actiunilor", se arata intr-un comunicat remis luni.

De asemenea, anchetatorii spun ca falimentarea controlata a Petromservice a produs, indirect, prejudicierea bugetului consolidat al statului cu suma de aproximativ 98 de milioane de euro.

Totodata, din ansamblul probelor administrate pana in prezent a mai rezultat faptul ca actele materiale prejudiciabile s-au realizat prin cumpararea, cu banii Petromservice SA, a unor actiuni supraevaluate de mai multe zeci de ori, apartinand unor societati comerciale si transferarea frauduloasa si controlata a banilor obtinuti pentru a ascunde identitatea beneficiarului real.

"In acest mod, au fost transferate sume de bani din patrimoniul SC Petromservice SA, prin operatiuni succesive derulate prin mai multe companii offshore controlate, in conturile personale sau al unor societati inregistrate in strainatate si in Romania, in special S.C. Realitatea Media S.A. (14.200.000 euro), S.C. Imobiliar Network 2002 S.A. (6.725.000 euro) si S.C. GM Invest S.A. (1.300.000 euro)", spun procurorii, in comunicatul de luni.

Citeste si:
A început lupta pentru Ministerul Justiției în PNL. Cine sunt cei trei favoriți SURSE
A început lupta pentru Ministerul Justiției în PNL. Cine sunt cei trei favoriți SURSE
Chiar dacă vor reface coaliția de guvernare alături de USR PLUS, liberalii nu vor să mai renunțe la Ministerul Justiției, susțin surse politice pentru ziare.com. Viitorul ministru va fi ales...
Ultimele calcule dinaintea congresului PNL. Florin Cîțu, susținut de majoritatea filialelor și de Klaus Iohannis. Pe ce mizează Orban
Ultimele calcule dinaintea congresului PNL. Florin Cîțu, susținut de majoritatea filialelor și de Klaus Iohannis. Pe ce mizează Orban
Cu doar câteva zile înainte de congresul PNL la care se va alege noul președinte al formațiunii, majoritatea filialelor s-au poziționat deja într-o direcție sau alta. Deși premierul Florin...
Sursa: rNews