
Zece persoane, printre care Sorin Ovidiu Vintu, Liviu Luca si Octavian Turcan, au fost retinute in dosarul de delapidare a Petromservice, administrat de procurorii de la Parchetul Inaltei Curti de Casatiei si Justitie.
Au fost retinuti pentru 24 de ore Sorin Ovidiu Vintu, Liviu Luca, Octavian Turcan, Gheorghe Supeala, Sorin Mihai, Mihai Viorel Ramboaca, Razvan Florin Ramboaca, Zizi Anagnostopol, Daniela Brasoveanu si Ioan Bohalteanu, conform unui comunicat al Parchetului.
Cei zece sunt cercetati pentru delapidare, complicitate la delapidare si spalare de bani, in legatura cu falimentarea controlata a SC Petromservice SA. In cazul lui Rino Graziano Raicovich, procurorii au luat masura obligarii de a nu parasi tara.
Pocurorii au aratat ca falimentarea controlata a SC Petromservice SA "a condus la prejudicierea societatii cu suma de peste 83 de milioane de euro. In plus, au fost afectati 72.000 membri ai Asociatiei Salariatilor, care in calitate de actionari minoritari, nu au mai putut incasa dividendele, "din cauza activitatilor frauduloase de diminuare semnificativa a valorii actiunilor".
Ioana Maria Vlas: Vintu nu va fi judecat niciodata
Probele procurorurilor arata ca falimentarea controlata a Petromservice a produs, indirect, un prejudiciu pentru bugetul de stat de aproximativ 98 de milioane de euro.
Prejudiciile s-au realizat prin cumpararea, in perioada 2008 - 2009, cu banii Petromservice, a unor actiuni supraevaluate de mai multe zeci de ori, apartinand unor societati comerciale si transferarea frauduloasa si controlata a banilor obtinuti pentru a ascunde identitatea beneficiarului real.
Directorul economic al Petrom Service, retinut alaturi de Vintu si Luca
Procurorii au pus sechestru pe 81 imobile (aproximativ 46 terenuri intravilane si extravilane, 5 apartamente, cladiri cu destinatie de hotel, restaurante, alte spatii comerciale, un bloc de 8 etaje, autoturisme, ambarcatiuni, conturi bancare) in vederea recuperarii prejudiciului.
Cererile de asistenta judiciara internationala arata ca, in unele situatii, revanzarea actiunilor a avut loc dupa trei zile, iar pretul achitat de SC Petromservice SA a fost de peste 50 de ori mai mare decat pretul platit.
Ulterior tranzactiilor, banii erau transferati prin operatiuni de tip carusel, iar in cadrul acestora aceleasi sume au fost reciclate de mai multe ori pentru a da aparenta unor tranzactii distincte. In alte situatii, aceeasi suma a fost transferata de cinci ori prin conturile acelorasi societati, in decurs de o luna, pentru a crea impresia ca s-au efectuat cinci plati diferite, potrivit aceleiasi surse.