Zece persoane au fost retinute in dosarul Petromservice

Marti, 08 Noiembrie 2011, ora 08:42
2433 citiri
Zece persoane au fost retinute in dosarul Petromservice

Zece persoane, printre care Sorin Ovidiu Vintu, Liviu Luca si Octavian Turcan, au fost retinute in dosarul de delapidare a Petromservice, administrat de procurorii de la Parchetul Inaltei Curti de Casatiei si Justitie.

Au fost retinuti pentru 24 de ore Sorin Ovidiu Vintu, Liviu Luca, Octavian Turcan, Gheorghe Supeala, Sorin Mihai, Mihai Viorel Ramboaca, Razvan Florin Ramboaca, Zizi Anagnostopol, Daniela Brasoveanu si Ioan Bohalteanu, conform unui comunicat al Parchetului.

Cei zece sunt cercetati pentru delapidare, complicitate la delapidare si spalare de bani, in legatura cu falimentarea controlata a SC Petromservice SA. In cazul lui Rino Graziano Raicovich, procurorii au luat masura obligarii de a nu parasi tara.

Pocurorii au aratat ca falimentarea controlata a SC Petromservice SA "a condus la prejudicierea societatii cu suma de peste 83 de milioane de euro. In plus, au fost afectati 72.000 membri ai Asociatiei Salariatilor, care in calitate de actionari minoritari, nu au mai putut incasa dividendele, "din cauza activitatilor frauduloase de diminuare semnificativa a valorii actiunilor".

Ioana Maria Vlas: Vintu nu va fi judecat niciodata

Probele procurorurilor arata ca falimentarea controlata a Petromservice a produs, indirect, un prejudiciu pentru bugetul de stat de aproximativ 98 de milioane de euro.

Prejudiciile s-au realizat prin cumpararea, in perioada 2008 - 2009, cu banii Petromservice, a unor actiuni supraevaluate de mai multe zeci de ori, apartinand unor societati comerciale si transferarea frauduloasa si controlata a banilor obtinuti pentru a ascunde identitatea beneficiarului real.

Directorul economic al Petrom Service, retinut alaturi de Vintu si Luca

Procurorii au pus sechestru pe 81 imobile (aproximativ 46 terenuri intravilane si extravilane, 5 apartamente, cladiri cu destinatie de hotel, restaurante, alte spatii comerciale, un bloc de 8 etaje, autoturisme, ambarcatiuni, conturi bancare) in vederea recuperarii prejudiciului.

Cererile de asistenta judiciara internationala arata ca, in unele situatii, revanzarea actiunilor a avut loc dupa trei zile, iar pretul achitat de SC Petromservice SA a fost de peste 50 de ori mai mare decat pretul platit.

Ulterior tranzactiilor, banii erau transferati prin operatiuni de tip carusel, iar in cadrul acestora aceleasi sume au fost reciclate de mai multe ori pentru a da aparenta unor tranzactii distincte. In alte situatii, aceeasi suma a fost transferata de cinci ori prin conturile acelorasi societati, in decurs de o luna, pentru a crea impresia ca s-au efectuat cinci plati diferite, potrivit aceleiasi surse.

Citeste si:
Alexandru Rafila, despre ancheta premierului privind pregătirea pentru valul patru: ”Se anchetează singur ca să vedem din ce cauză nu a făcut nimic”
Alexandru Rafila, despre ancheta premierului privind pregătirea pentru valul patru: ”Se anchetează singur ca să vedem din ce cauză nu a făcut nimic”
Medicul Alexandru Rafila a afirmat, marţi seară, că se aştepta de la premierul Florin Cîţu, după videoconferinţa pe care a avut-o marţi, la soluţii de sănătate publică, nu la anchete...
Ministrul Finanțelor susține că banii din PNI ”Anghel Saligny” nu vor fi distribuiți pe criterii politice: ”Ce e politic în a oferi şansa unei comunităţi să aibă apă curentă?”
Ministrul Finanțelor susține că banii din PNI ”Anghel Saligny” nu vor fi distribuiți pe criterii politice: ”Ce e politic în a oferi şansa unei comunităţi să aibă apă curentă?”
Ministrul Finanţelor Publice, Dan Vîlceanu, anunţă că primarii pot începe să depună proiecte pentru accesarea de fonduri prin Programul Naţional de Investiţii ”Anghel Saligny”, el...
Sursa: Ziare.com