Opinii: Cum a fost popit SOV in numele Justitiei

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 10 Septembrie 2010, ora 18:48
8906 citiri
Opinii: Cum a fost popit SOV in numele Justitiei

Exista doua posibilitati de interpretare a arestarii lui Sorin Ovidiu Vintu. Prima ca s-a facut dreptate. Mai corect spus, procesul de justitie in cazul patronului a debutat in sfarsit dupa ani si ani de ... cine stie dificultati intampinate de procurori in dezlegarea misterului crimelor infaptuite de SOV.

Asta ar presupune sa credem ca Romania este un stat de drept functional, cu o democratie solida, consolidata, unde institutiile functioneaza in baza unor legi si principii, unde angajatii lor isi fac datoria si unde Justitia este independenta de lumea politicului si a mediului de afaceri. Daca alegem sa credem ca arestarea lui Vintu este independenta de orice implicatie a politicului, atunci ar trebui sa nu avem niciun semn de intrebare in legatura cu Justitia din Romania.

Daca arestarea lui Vintu nu are nicio legatura cu mediul politic, atunci se va face dreptate si trebuie sa ne asteptam, rapid, la o hotarare definitiva in acest caz. Cu atat mai mult cu cat, probele din dosar, accidental si fara nicio legatura cu telejustitia, au scapat in presa inca dinainte de a se hotara cererea de arestare pentru 29 de zile a procurorilor la Tribunal. Putem acorda, cel putin de dragul discutiei, credit si acestei ipoteze.

Din nou, mersul pe drumul credintei in independenta puterilor in stat implica, in mod necesar, o hotarare judecatoreasca pe fond definitive si irevocabila in cazul complicitatii lui Sorin Ovidiu Vintu.

Vinovat sau nevinovat - oricare ar fi rezultatul procesului lui SOV, statul roman isi recastiga demnitatea. Traian Basescu scapa de toate acuzatiile de mester papusar al serviciilor secrete si al procurorilor supusi, Justitia isi intareste imaginea, iar analistii vor invata ca rabdarea si calmul, care lipsesc din discursurile lor, sunt mai degraba virtuti decat defecte.

Daca nu putem sa ne imaginam ca traim intr-o astfel de lume, precum cea descrisa mai sus, atunci trebuie sa ne reconsideram optiunile pe care le avem in fata arestarii lui SOV. Daca ne aducem aminte ca Traian Basescu a fost prieten cu Vintu, ca s-au intalnit conspirativ prin parcarile din tara in negura noptii, ca si pe vremea prieteniei lor SOV tinea legatura cu Nicolae Popa, fugit din tara de peste 10 ani, atunci avem o problema.

Sa ne mai aducem aminte si ca, in 20 de ani, justitia nu se poate mandri totusi decat cu un singur condamnat difeniv din randul politicienilor - Gabriel Bivolaru, in conditiile in care Romania este perceputa ca tara cu cei mai multi corupti, dar fara niciun vinovat. Sa nu uitam nici ca imaginea pe care clasa politica o are in randul populatiei este cea a unei mari familii de imbogatiti din bani publici.

Iar daca ne imaginam ca toti cei care isi impart si isi indeasa cu grija banul public prin buzunare, fie ei politicieni, afaceristi, fosti securisti, etc., sunt, au fost sau vor fi prieteni la catarama, atunci nu ne mai ramane decat sa banuim ca si arestarea lui Vintu nu face parte decat dintr-un astfel de scenariu oribil si dezgustator.

Reglari de conturi, razbunari politico-economice, politite platite, impunerea puterii si lectii predate fostilor parteneri de afaceri. Cu atat s-ar putea sa ramanem la finalul circului care s-a declansat in jurul lui SOV. Moguli care isi predau lectii si trucuri despre cum sa fenteze judecatorii, procurorii si camerele de luat vederi la iesirea de la Tribunal. Stenograme care infioara bunul simt si satisfac dorinta de razbunare a poporului.

Cazul SOV este exemplar, emblematic pentru cei 20 de ani de la Revolutie. Cautat si vanat de peste 10 ani pentru presupusa devalizare a economiilor celor peste 300.000 de naivi, lacomi si hrapareti FNI-isti, Sorin Ovidiu Vintu plateste acum pentru toate pacatele adunate in societatea noastra. El este raul in sine, condamnat inainte de a fi judecat, a fost gasit vinovat inca dinainte de a-i fi descoperit pacatul.

Cazul SOV nu face decat sa se adauge circului pe care aceiasi politicieni ni-l servesc din primele zile de dupa '89. Nu dreptatea este miza, ci exercitarea puterii, in toate sensurile posibile. Intre timp, noi ramanem interzisi in fata unor stenograme. Si ne imaginam ca acela este tot adevarul. Marea problema este ca acest adevar va fi singurul act de justitie facut in dreptul celor suspecti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#Sorin Ovidiu Vintu parchet, #Vintu parchet, #Vintu retinut parchet, #Vintu audiat parchet , #Parchet
Comentarii
I
I.E.Feher
rank 1
Vinovat sau nevinovat - oricare ar fi rezultatul procesului lui SOV, statul roman isi recastiga demnitatea.