Plangere penala impotriva politistilor care au impuscat cainele lui Vintu

Duminica, 12 Septembrie 2010, ora 08:40
2623 citiri
Plangere penala impotriva politistilor care au impuscat cainele lui Vintu

Fostul senator Marius Marinescu, Asociatia "Cutu, cutu" si Fundatia "Doggie-Dog" au anuntat sambata ca vor depune o plangere penala la Parchetul General impotriva politistilor care au impuscat un caine la resedinta omului de afaceri Sorin Ovidiu Vintu, cu ocazia efectuarii unei perchezitii domiciliare in ziua de 9 septembrie.

"In conformitate cu legea 9/2008, legea pentru protectia animalelor (Legea 'Marinescu'), maltratarea si schingiuirea, producerea de suferinte fizice sau psihice prin orice mijloace sunt cruzimi fata de animale (art. 6 alin. (2)) si reprezinta infractiuni (art. 23. - (11) lit. c) ce se sanctioneaza conform art. 23 alin. (3) lit. c) cu inchisoare de pana la 3 ani sau amenda penala de pana la 10.000 lei. Pe langa Legea pentru protectia animalelor, s-au mai incalcat Legea 61/1991 a linistii si ordinii publice (art. 19) si Legea de folosire a armelor", se arata intr-un comunicat al initiatorilor plangerii penale.

Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) a precizat vineri seara, printr-un comunicat, ca la perchezitiile efectuate pe 9 septembrie, in baza autorizatiei emise de instanta de judecata, politistii au tras doua cartuse in pavajul din curtea imobilului in care trebuiau sa intre, pentru a-i indeparta pe cei doi caini care se aflau inauntru.

"Intrucat in curte se aflau doi caini de paza, care nu erau legati si s-au apropiat de politisti, pentru protectia anchetatorilor au fost trase doua cartuse in pavaj, la cativa metri distanta de animale, pentru a le indeparta. Un fragment a ricosat intr-un caine, ranindu-l in zona piciorului, fara a-i pune viata in pericol, iar alte fragmente au ricosat intr-un geam al imobilului. Facem precizarea ca armamentul folosit la interventie nu face parte din clasa armelor letale. Politistii au folosit o arma neletala, calibru 12 mm, cu cartuse RB 15 (15 bile de cauciuc)", se arata in comunicatul de presa transmis de IGPR.

IGPR sustine ca politistii s-au prezentat joi la imobilul indicat in actul procedural, si-au declinat, prin intermediul interfonului, calitatea si au precizat ca se afla acolo pentru a pune in aplicare autorizatia emisa de catre instanta, iar accesul in curte le-a fost permis de catre un angajat.

Precizarile vin dupa ce o televiziune de stiri a prezentat imagini de la descinderile de joi.

Procurorii Parchetului General au efectuat, joi, perchezitii la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu, in cadrul anchetei privind fuga din tara a lui Nicolae Popa, condamnat la 15 ani inchisoare in dosarul FNI, iar magistratii Tribunalului Bucuresti au decis, in noaptea de joi spre vineri, arestarea pentru 29 de zile a lui Vintu.

#caine Vintu plangere penala, #caine Vintu impuscat , #Parchet