Presa de azi: SOV a picat pe interceptarile din dosarul senatorului Catalin Voicu

Sambata, 11 Septembrie 2010, ora 09:17
5176 citiri
Presa de azi: SOV a picat pe interceptarile din dosarul senatorului Catalin Voicu
Foto: Evenimentul Zilei

Arestarea omului de afaceri Sorin Ovidiu Vintu tine, pentru a doua zi consecutiv, prima pagina a ziarelor centrale. Sambata, acestea prezinta pasaje din stenogramele interceptarilor telefonice ale omului de afaceri arestat pentru 29 de zile.

"Distinse Popa Nicolae, banii ti i-am trimis, trebuie sa soseasca", este tilul dat de Evenimentul Zilei stirii despre SOV, iar Adevarul prezinta o alta discutie a lui Vintu cu Popa: "Bai, sunt de acord ca ti-e greu, dar eu te intretin, pana una-alta".

Adevarul: Vintu catre Popa: "Bai, sunt de acord ca ti-e greu, dar eu te intretin, pana una-alta"

In timp ce Interpolul il plasase la cei mai cautati romani, Nicolae Popa statea, fara griji, in Indonezia, iar Sorin Ovidiu Vintu ii alimenta frecvent conturile. Patronul trustului de presa "Realitatea-Catavencu", Sorin Ovidiu Vintu (54 de ani), a fost arestat preventiv pentru 29 de zile in dosarul disparitiei lui Nicolae Popa.

Joi noapte, in jurul orei 1.30, in momentul in care judecatorul isi facea publica decizia, omul de afaceri a exclamat: "Rusine, doamna, rusine. Asistam la cea mai cumplita perioada din istoria Romaniei de dupa 1989. Arestati-ma pe mine, eliberati-i pe ceilalti", scrie Adevarul.

Vintu si presupusii sai complici in finantarea lui Nicolae Popa (fugit de peste zece ani la Jakarta- Indonezia), soferul Alexandru Stoian si omul de afaceri moldovean Octavian Turcan au ajuns in arestul Politiei Capitalei. Avocatii lor au declarat recurs la decizia Tribunalului Bucuresti de a-i trimite dupa gratii si au acuzat procurorii ca probele invocate sunt "niste facaturi".

Magistratii Tribunalului Bucuresti vor motiva luni arestarea lui Sorin Ovidiu Vintu si a presupusilor sai complici.

Evenimentul Zilei: Sorin Ovidiu Vintu: "Distinse Popa Nicolae, banii ti i-am trimis, trebuie sa soseasca"

Convorbirile telefonice interceptate de anchetatori demonstreaza ca Sorin Ovidiu Vintu s-a inteles cu fugarul Nicolae Popa sa-l intretina anual cu 200.000 de euro.

Conform documentului, urmarirea penala a stabilit ca Sorin Ovidiu Vintu transmitea sume de bani dintr-un cont deschis in Cipru catre un cont din Indonezia, apartinand lui Popa Nicolae, cu ajutorul lui Octavian Turcan sau al lui Alexandru Stoian, titreaza Evenimentul Zilei.

De asemenea, in paginile referatului se gasesc si stenograme ale unor discutii purtate de Vintu si Popa. Intr-una dintre acestea, Sorin Ovidiu Vintu recunoaste ca il intretine pe Nicolae Popa: "Ba, sunt de acord ca ti-e greu, dar pana una alta eu te intretin, punct."

O serie de convorbiri telefonice interceptate de anchetatori si atasate cererii de arestare a lui Sorin Ovidiu Vintu demonstreaza "loialitatea" pe care a cesta i-a aratat-o fugarului Nicolae Popa, caruia a acceptat sa-i trimita anual, in Jakarta, 200.000 de euro.

Cel putin asa arata una dintre convorbirile purtate de SOV cu Nicolae Popa pe 9 octombrie 2009. In cadrul discutiei, Popa mentioneaza: "ajungem la partea cu banii... generalul..., ai mei", afirmand ca are nevoie, pentru moment, de 43.000 de euro, urmand sa primeasca apoi 200.000 pe an. "Popa Nicolae: O... suma anuala, Sorin... m-am gandit ca un 200.000 ar acoperi inclusiv generalul, salariul lui lunar... anual. SOV: Te referi la suma anuala, da? Popa Nicolae: Da, da, da. SOV: S-a facut. Deal".

Puterea: Sorin Ovidiu Vantu a picat pe interceptarile din dosarul senatorului Catalin Voicu

Surse apropiate anchetei au dezvaluit care a fost punctul de plecare al dosarului in care Sorin Ovidiu Vantu a fost arestat. Acesta este, in fapt, ancheta fata de senatorul Catalin Voicu, arestat pentru fapte de coruptie.

Trebuie mentionat ca, potrivit referatului de arestare preventiva, procurorii Parchetului General s-au sesizat din oficiu cu privire la favorizarea infractorului, respectiv a lui Nicolae Popa, in data de 27 noiembrie. Este adevarat, asa cum s-a speculat deja, a fost a doua zi de la aparitia mult dezbatutului filmulet, la Realitatea TV, in care Traian Basescu pare a-l lovi pe un copil, la Ploiesti, in 2004.

Dar mai este ceva la fel de important si, mai mult decat o speculatie, o evidenta. Astfel, potrivit unor surse judiciare, sesizarea din oficiu a procurorilor a survenit unor interceptari telefonice din dosarul in care era anchetat Catalin Voicu, comenteaza Puterea.

Dupa cum am mai scris la vremea respectiva, dosarul lui Voicu a plecat de la o sesizare a SRI formulata catre DIICOT. Procurorii acestei directii au deschis dosarul pe Legea sigurantei nationale, dar, constatand ca faptele exced competenta lor, au declinat dosarul catre DNA.

Jurnalul National: Ultimul interviu al lui Vintu inainte de arestare: Basescu e "o mediocritate nervoasa"

In ultimii ani, Sorin Ovidiu Vintu si Traian Basescu au fost in razboi pe fata. De altfel, presedintele a si insistat in discursurile sale electorale pe raul pe care l-ar reprezenta mogulii de presa, printre care si Vintu, pentru Romania. De cealalta parte, Vintu a sustinut ca Basescu este un pericol pentru tara si un om mediocru.

In ultimul interviu acordat presei inainte de arestarea sa, Vintu face unele referiri la seful statului, premier si PD-L, aminteste Jurnalul National.

"Acest om este un rau care trebuie izolat pe scena politica romaneasca. Izolati-l pe Basescu, domnilor!", sustine Vintu in interviul acordat pe 9 august ziarului Bursa. Potrivit omului de afaceri, Basescu este "o mediocritate nervoasa".

"In relatia mea cu presedintele, nu exista reciprocitate. Sentimentul de ura imi este oricum strain, iar in cazul particular al lui Basescu ar insemna, chiar, un consum sentimental fara rost. Omul este marunt. Functia lui este importanta, dar omul este mic. Desi unora poate ca le creeaza o alta impresie, Basescu este o mediocritate. O mediocritate nervoasa", spune Vintu.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Vintu retinut parchet, #Vintu dosar Nicolae Popa, #interceptari telefonice Vintu Popa , #Parchet