Sorin Ovidiu Vintu, adus la Parchet pentru prezentarea acuzatiilor din dosarul FNI

Joi, 06 Septembrie 2012, ora 12:01
2263 citiri
Sorin Ovidiu Vintu, adus la Parchet pentru prezentarea acuzatiilor din dosarul FNI
Foto: Arhiva

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu, incarcerat ca urmare a unei condamnari la un an de detentie pentru santaj, a fost adus, joi dimineata, la Parchetul instantei supreme pentru prezentarea materialului de urmarire penala in dosarul privind prabusirea Fondului National de Investitii (FNI).

Procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au extins, in 19 iulie 2012, cercetarile si au inceput urmarirea penala fata Vintu sub aspectul savarsirii infractiunii de spalare a banilor.

"Din probele administrate pana in acest moment al urmaririi penale, s-a stabilit ca, dupa ce in perioada 1999-2000, a realizat mai multe rascumparari de unitati de fond FNI si a utilizat aceste sume la achizitionarea unor bunuri imobile (altele decat cele retinute in starea de fapt din rezolutia de incepere a urmaririi penale)", informa, printr-un comunicat de joi, Parchetul instantei supreme.

De asemenea, spunea sursa citata, materialul probator administrat dupa inceperea urmaririi penale, demonstreaza faptul ca o parte din imobilele intrate in proprietatea SC IMOBILIAR NETWORK 2002 SA, societate controlata de catre invinuitul Vintu Sorin Ovidiu, a fost inchiriata pentru diferite sume de bani.

"In raport de starea de fapt descrisa, probele au relevat faptul ca invinuitul Vintu Sorin Ovidiu a savarsit aceleasi infractiuni si in privinta acestor bunuri si este necesar a se dispune extinderea cercetarilor pentru faptele noi constatate in sarcina sa. In aceste conditii, pe baza probatoriului administrat, s-a stabilit ca invinuitul Vintu Sorin Ovidiu a supus procesului de spalare a banilor, pe langa sumele retinute in starea de fapt initiala (respectiv suma de peste 700.000 lei provenita din infractiunea de delapidare si peste 9,6 milioane lei provenita din infractiunea de inselaciune) si alte sume mari de bani.

Astfel, potrivit probelor administrate pana in acest moment al urmaririi penale, a rezultat ca si suma de peste 130.000 lei a fost supusa procesului de spalarea banilor, fiind rezultata tot din infractiunile savarsite, adica peste 5,47 milioane de dolari la data prabusirii FNI, respectiv sumele de 278.034 de dolari si 786.060 euro, provenite din chirii", arata sursa citata.

Sorin Ovidiu Vintu a fost pus sub acuzare, pentru spalare de bani si instigare la delapidare, dupa ce a fost adus in tara Nicolae Popa.

Nicolae Popa a fost condamnat, in lipsa, la 15 ani de inchisoare pentru frauda, in anul 2006, alaturi de Ioana Maria Vlas, in legatura cu prabusirea Fondului National de Investitii, in 2000, in urma careia mai mult de 100.000 de romani si-au pierdut banii investiti, iar statul roman, care garantase, a fost obligat sa plateasca aproximativ o suta de milioane de euro compensatii. Decizia a ramas definitiva in 2009.

Popa a fost adus in tara din Indonezia in 22 aprilie 2011 si incarcerat.

Citește și:
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Politologul Theodor Paleologu a declarat că în anul 2019 s-a simţit umilit, ca român, să aibă de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu pentru un mandat de preşedinte al...
Nicolae Ciucă, vizită în Japonia pentru a participa la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe
Nicolae Ciucă, vizită în Japonia pentru a participa la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe
Prim-ministrul Nicolae Ciucă va efectua, în perioada 26-28 septembrie, o vizită la Tokyo pentru a participa la funeraliile de stat organizate în onoarea fostului premier japonez Shinzo Abe....
Comentarii
Poza OSIRIS
OSIRIS
rank 5
In puscărie si cu asta! E nevoie de mult vant acolo! Trombonel vă