Sorin Ovidiu Vintu are sechestru pe conturi si case in dosarul Petromservice

Joi, 13 Septembrie 2012, ora 18:44
4655 citiri
Sorin Ovidiu Vintu are sechestru pe conturi si case in dosarul Petromservice

Procurorii au pus sechestru pe mai multe imobile din tara si pe mai multe conturi bancare, unele din strainatate, in dosarul Petromservice, in care 12 persoane, printre care Sorin Ovidiu Vintu si Liviu Luca, au fost trimise in judecata pentru un prejudiciu de peste 80 de milioane de euro.

Astfel anchetatorii arata in rechizitoriu ca "pentru repararea prejudiciului, urmeaza sa fie obligati la despagubiri, in solidar, toti inculpatii care au participat la savarsirea infractiunii de delapidare, in limita sumei la care a contribuit fiecare dintre acestia, respectiv Luca Liviu - 38.252.931,03 de euro, Sorin Mihai - 13.296.140 de euro, Gheorghe Supeala - 83.518.369,96 euro, Bogdan Negrutzi - 45.265.438,93 euro, Ioan Bohalteanu - 74.683.058,95 de euro, Rino Graziano Raicovich - 31.969.298,93 euro, Zizi Anagnastopol - 38.252.931,03 euro, Sorin Ovidiu Vintu - 83.518.369,96 euro, Octavian Turcan - 83.518.369,96 de euro, Mihai Viorel Ramboaca - 45.265.438,93 euro, Razvan Florin Rimboaca - 45.265.438,93 euro si Daniela Lacramioara Brasoveanu - 45.265.438,93 de euro".

Procurorii mai precizeaza ca "au fost depuse plangeri si constituiri de parte civila de catre reprezentantii a aproximativ 25.000 de persoane, membri ai Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom, in considerarea calitatii de actionar minoritar pe care asociatia o are in cadrul PSV Company S.A."

Acestia au aratat ca prin faptele descrise in rechizitoriu a fost diminuat patrimoniul Petromservice si, in subsidiar, valoarea actiunilor detinute de Asociatia Salariatilor din SNP Petrom.

Totodata procurorii subliniaza ca "desi aceste afirmatii sunt corecte, persoanele mentionate nu pot avea calitatea de parte civila in cauza, avand in vedere ca faptele privesc patrimonii distincte, apartinand unor persoane distincte".

Milioane de recuperat de la inculpati

Interesele patrimoniale, mai noteaza procurorii, ale membrilor asociatiei au fost afectate in mod indirect si vor fi reparate tot in mod indirect, prin reintregire patrimoniului PSV Company S.A.

"Potrivit art. 25 din Legea nr. 6565/2002, sumele de bani care au facut obiectul spalarii de bani sunt supuse confiscarii, in conditiile prevazute de art. 118, Cod Penal", arata procurorii in rechizitoriu.

Ei mai precizeaza ca "aceste prevederi sunt aplicabile cu privire la beneficiarii sumelor provenite din spalarea de bani indicati la punctul D.5 al rechizitoriului care nu au participat la savarsirea infractiunii de delapidare, respectiv - Realitatea Media S.A. - 14,2 milioane de euro, Imobiliar Network 2002 S.A. - 6,725 milioane de euro, Demera Investments Ltd - 25,329 milioane de euro, GM Invest S.A. - 1,3 milioane de euro, Woodgreen Management - 3,68 milioane de euro, Radoway Limited - 487.000 de euro si S.C. Profesional Corpconsult S.A. - 400.000 de euro".

"Pentru a garanta restituirea prejudiciului produs prin delapidare si confiscarea sumelor care au facut obiectul spalarii de bani anchetatorii au instituit masuri asiguratorii asupra bunurilor detinute de inculpati si de persoanele care au dobandit bunuri prin savarsirea faptelor prevazute de legea penala", se mai arata in rechizitoriu.

Astfel, procurorii au dispus "indisponibilizarea, prin instituirea unui sechestru, a urmatoarelor bunuri: 54 de imobile din comuna P., jud. Prahova, inclusiv a constructiilor ridicate de societatea Profesional Construct cu sumele provenite indirect din infractiune, precum si a alte trei imobile situate in municipiul Ploiesti si a unei ambarcatiuni, apartinand Liviu Luca, doua imobile situate in municipiul Iasi si in com. M., jud. Giurgiu, apartinand lui Vintu, 25 de imobile apartinand societatii Imobiliar Network 2002 S.A., societatea prin intermediul careia Vintu detine proprietatile imobiliare pe care le controleaza, situate in Bucuresti, Bacau, Roman, Ploiesti, Sulina, Vaslui si Corbeanca.

Ajutor din partea SRI

Procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus trimiterea in judecata inculpatilor: Sorin Ovidiu Vintu, Liviu Luca, Octavian Turcan, Sorin Mihai, Ioan Bohalteanu, Bogdan Radu Negrutzi, Gheorghe Supeala, Raichovich Graziano Rino, Zizi Anagnastopol, Mihai Viorel Ramboaca, Razvan Florin Ramboaca si Daniela Lacramioara Brasoveanu sub aspectul savarsirii infractiunilor de delapidare si spalare a banilor, retinandu-se un prejudiciu produs partii vatamate S.C. Petromservice S.A. de 83.518.369,96 euro, asa cum rezulta din raportul de expertiza contabila intocmit in cauza, se arata intr-un comunicat remis de Parchet.

In instrumentarea acestei cauze, procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica au beneficiat de sprijinul tehnic si informativ al Serviciului Roman de Informatii si au colaborat cu Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, se mai arata in comunicatul Parchetului.

Dosarul a fost inaintat, spre competenta solutionare, Tribunalului Bucuresti.

Citeste si:
Alexandru Rafila, despre ancheta premierului privind pregătirea pentru valul patru: ”Se anchetează singur ca să vedem din ce cauză nu a făcut nimic”
Alexandru Rafila, despre ancheta premierului privind pregătirea pentru valul patru: ”Se anchetează singur ca să vedem din ce cauză nu a făcut nimic”
Medicul Alexandru Rafila a afirmat, marţi seară, că se aştepta de la premierul Florin Cîţu, după videoconferinţa pe care a avut-o marţi, la soluţii de sănătate publică, nu la anchete...
Ministrul Finanțelor susține că banii din PNI ”Anghel Saligny” nu vor fi distribuiți pe criterii politice: ”Ce e politic în a oferi şansa unei comunităţi să aibă apă curentă?”
Ministrul Finanțelor susține că banii din PNI ”Anghel Saligny” nu vor fi distribuiți pe criterii politice: ”Ce e politic în a oferi şansa unei comunităţi să aibă apă curentă?”
Ministrul Finanţelor Publice, Dan Vîlceanu, anunţă că primarii pot începe să depună proiecte pentru accesarea de fonduri prin Programul Naţional de Investiţii ”Anghel Saligny”, el...
Sursa: rNews