Opinii: Vorbiti in soapta! Cineva asculta pentru Cotroceni

Miercuri, 20 Octombrie 2010, ora 15:37
3836 citiri
Opinii: Vorbiti in soapta! Cineva asculta pentru Cotroceni
adevarul.ro

"Stenogramele lui Vintu" vin sa completeze sirul de scenarii construite pe tipologia filmului "Reconstituirea" de Lucian Pintilie. In film este reconstituita, la infinit, o banala cearta intre doi prieteni.

Un incident petrecut cu o seara inainte. Printre multe alte scene, unul dintre protagonisti este nevoit sa-i dea, la fiecare scena, cate un pumn in gura celuilat, aflat sub inaltimea unui deal. Jos, incasatorul respecta scenariul si striga zambaret "Halei-Hop".

Noi primim pumni in cap periodic. Apoi, ne rostogolim de doua ori si, distrati, batem din palme, "Hale Hop". De la inaltimea dealului, Traian Basescu priveste catre noi si ne crede tampiti, dupa cum scria Iulian Leca intr-un articol. Ne crede tampiti pentru ca ne vede in continuare zambind si gata de o noua reconstituire. Stenogramele acestea reprezinta alta scena dintr-un spectacol de revista, iar noi trebuie sa ne aratam zambetul fericit ca piesa de proasta calitate a luat sfarsit.

Astazi, trebuie sa zambim credul, citind niste transcrieri ale unor convorbiri telefonice, denumite stiintific stenograme. Daca revenim la instinctul de cititor avid de barfa, ne aruncam ochii pe aceste dialoguri si ne putem pune intrebari. De ce trebuie ca o persoana privata sa manance banii bugetului de stat, ca o cauza a eforturilor pe care le depun autoritatile sa inregistreze dialoguri cu ziaristi? Si de ce se asculta telefoane in Romania? Banala intrebare, nu? Dar, ce-as mai vrea un raspuns.

Dupa o a doua citire, ne putem gandi putin si la modul in care aceste stenograme au cazut in mana Mediafax, la o zi dupa ce Traian Basescu aparuse la fratele Pro tv. Singura televiziune la care, de altfel, presedintele a acceptat sa apara, in afara de TVR si B1. "Sa nu lasam Romania pe mana lor", striga din toti rarunchii Udrea, facand referire la Vantu si Voiculescu, desi acesta din urma n-are nici in clin nici in maneca cu stenogramele. Da' ce, asta de ce sa scape! Eu sunt o mimetica rafinata! Iar, cine ma aude are senzatia ca-l aude pe Traian, ca doar sunt urmasa lui, nu?

Numele ziaristilor pomeniti in stenograme sunt alese pe spranceana. Dar unde e Robert Turcescu? Sa nu-l fi sunat Vantu pe Turcescu, un adevarat brand al Realitatii? Macar asa de buna seara. Sa-l fi omis tocmai pe cel care se plimba pe banii mogulului prin Grecia sau cu salupa prin Delta?

Ziaristii nu sunt ingeri, sunt oameni si, totodata, salariati. Ei trebuie sa traiasca, sa-si duca existenta prestand o activitate. Bocitoarele, precum Andreea Pora, atat asteapta, asemenea momente pentru a justifica inghitirea unui pateu si vanarea unui post cald prin institutiile statului. La fel sta si Elena Udrea la panda pentru a arata cu degetul repetand obsesiv: moguli, presuri, suspendare, tonomate. Atentia publica trebuie sa fie captiva spre directia unui nucleu format din Vantu, Chirieac sau Voiculescu.

Dialogul spumos dintre Cocos si Chirieac a aparut si el in presa acum cateva zile, fiind prezentata ca marea bomba a anului. Vezi Doamne, Chirieac injura de mama, iar Cocos si mai rau. Noi trebuia sa cadem intr-o pudibonderie extrema si sa picam in genunchi pe sarma ghimpata.

Basescu nu a reusit nimic in 7 ani de mandat. Singura ancora care-l mai tine la suprafata este falsa identitate de justitiar in lupta cu fortele malefice ale tripletei Vantu, Patriciu si Felix. Daca cineva se mai nimereste pe linia deschisa de SRI, e bine, ca mai avem boabe de rontatit. Daca nu mai pica nimeni la ascultat, atunci se vor decreta taieri mari de salarii si la SRI si la SPP. Nu sunt bugetari si astia, sau au statut de Companie Nationala?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#stenograme Vantu, #Mediafax stenograme Basescu, #Vantu stenograme ziaristi , #stenograme