Stenogramele din cazul Vintu, comentate de bloggeri

Vineri, 22 Octombrie 2010, ora 22:42
2739 citiri
Stenogramele din cazul Vintu, comentate de bloggeri

Stenogramele din cazul Vintu, preluate de toata presa centrala, au facut inconjurul blogosferei in aceasta saptamana, mai ales ca unii dintre cei mai cunoscuti si respectati bloggeri din online-ul romanesc sunt pomeniti sau chiar sunt inregistrati in dialog cu omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu.

Printre bloggerii despre care vorbeste Vintu se numara Bobby Voicu (foto) si Vali Petcu (Zoso).

"Chiar daca esti prost, ai trecut la categoria "esti prostul meu", ii spune Vintu lui Stanca. "Mai baiatule, n-am de gand sa fac nimic nici cu Zoso, nici cu Bobby Voicu, pot sa le dau o spaga, si cu asta, basta. Si trec in regimentele noastre", arata stenogramele.

Stanca, despre stenograme: In fata absurdului, nu pot decat sa rad

Dragos Stanca, unul dintre angajatii lui Sorin Ovidiu Vintu, directorul diviziei F5, il ironizeaza pe comisarul care semneaza interceptarea dintre el si SOV pentru ca a confundat o "retea sociala" cu "raceala sociala" si ii ofera o invitatie la RoNewMedia, eveniment care va avea loc curand.

"Prin prezenta il invit respectuos pe dl comisar sef Vasile Viorel, care semneaza interceptarea care ma priveste [facsimil], pe data de 9.11 anul curent la manifestarea denumitaRoNewMedia, prilej cu care va avea ocazia sa descopere diferenta minora dintre o "retea sociala" si o "raceala sociala".

Dl. comisar-sef va avea ocazia sa il vada acolo, pentru prima data in Romania, pe reprezentantul racelii sociale Facebook - o maladie tot mai raspandita in randurile tinerei generatii.

Mai declar, prin prezenta, ca sunt de acord sa fiu arestat, pe baza acestor dovezi irefutabile, pentru atentat la siguranta nationala, intrucat discutia cu inculpatul Vintu Ovidiu Sorin arata clar ca, in complicitate cu Petcu Valentin - cunoscut si sub numele conspirativ "Zoso" - respectiv Voicu Bobby - poreclit "Bobby", puneam la cale un plan malefic de raspandire prin Internet a virusului informatic AH1N1 in vederea declansarii unei epidemii de "raceala sociala" [sau chiar "rascoala sociala", potrivit altor surse]. Pledez vinovat", scrie Dragos Stanca pe blogul sau.

Stanca mai scrie ca "astfel de discutii apar in relatia manager-investitor media peste tot, in toate grupurile. Cel putin eu am multe "stenograme" mentale mult mai grave, cu alti actori".

"Din afara e greu de inteles cum trebuie, uneori, sa faci balet pe gheata subtire formata din interese patronale, principii jurnalistice, idei si principii personale, obiective de business, presiuni economice, relatia cu oamenii, morala, etica etc. E usor sa fii "moral", declarativ, cand de rabufnirile tale de orgoliu nu depinde nimeni (colegi, oameni, familii, salarii) si nimic (proiecte, business, companii), a declarat Stanca pentru Pagina de Media.

Bobby Voicu - o retea sociala romaneasca si trei intalniri

In schimb, Bobby Voicu explica pe blogul sau in ce au constat cele trei intalniri cu SOV, ca proiectul pe care il facuse pentru acesta nu a luat nastere din cauza problemelor financiare dar si ca s-ar fi intalnit "si cu Patriciu, Sarbu sau Voiculescu, Basescu sau Crin Antonescu, daca ar fi vrut sa stam de vorba despre online", daca acestia i-ar fi cerut-o, asa cum s-a intalnit si cu Iliescu sau Nastase la intalnirile cu bloggerii.

"Unul din lucrurile pe care mi le-a zis de la bun inceput (SOV - n.r.) a fost: "nu cred ca te pot angaja, nu? ce-ai zice, atunci, sa fim parteneri intr-un proiect? Eu cu banii, tu cu ce stii sa faci". Mi-a zis de ideea lui - o retea sociala, dupa cum reiese din stenograme - da, nu e rascoala sociala, e retea sociala, erau ametiti aia de ascultau -, i-am zis ca ma gandesc, si a ramas sa discutam.

Ulterior, i-am facut un plan de afaceri care, insa, a fost considerat ca prea scump (va rog sa nu imi cereti sa va spun suma, chiar e irelevant). In plus, pentru a-mi proteja investitia de timp si energie - plus pentru a evita momente delicate la plata salariilor, momente de care stiam din piata ca exista la firmele in care e el implicat -, i-am cerut sa puna banii pentru intreaga perioada de aproape doi ani, pana proiectul venea la break even, intr-un cont separat, la care sa nu aiba nimeni acces, cont din care sa se vireze lunar suma necesara supravietuirii proiectului.

Planul de afaceri era foarte coerent (inca e), lasa la o parte ideea de retea sociala si mergand pe alt drum, oarecum legat de tot ce inseamna social, insa. Si asta a fost povestea. Totul s-a desfasurat pe parcursul a 3 intalniri, timp de o luna", a povestit Bobby Voicu pe blogul sau.

Arhi sustine ca Dragos Stanca a iesit cam sifonat din scandalul stenogramelor. "Seful lui, mr. Vintu, vorbeste cu el cum eu nu as vorbi cu femeia de serviciu de la bloc. Ce femeie de serviciu, ca sunt politicos cu ea, cu un cersetor de intersectie. Dar, un mare dar, nu stiu cum as reactiona eu, daca as avea salariul lui, functia lui si as vrea sa le pastrez", comenteaza bloggerul.

Bloggerul ii transmite lui SOV ca nu toti bloggerii sunt de vanzare: "In rest, ca sa fiu putin succint, un mesaj pentru mr. Vintu: A Votre Mere!".

In schimb, Dragos Serban spune ca este frapat de limbajul din stenograme. "Ma frapeaza limbajul folosit. Si nu e prima oara! Am mai auzit asta la dl. Bogdan Chirieac, in urma cu ceva timp, tot in niste inregistrari.

Nu sunt pudibond, nu acuz pe nimeni, tinand cont ca erau discutii particulare. Am folosit si eu foarte des aceleasi cuvinte, ba pe stadion, ba la carciuma, ba cu prietenii la catarama. Dar asemanarea se opreste aici. Nu mi-am permis niciodata sa vorbesc astfel cu parteneri de afaceri, colegi, sefi sau subordonati", spune el.

Nenea Lars se intreaba daca "vinovata pentru aparitia stenogramelor in presa e puterea securistoida sau daca sunt vinovati ziaristii".

Diana Tusa scrie pe blog ca "Boc e ocupat cu impozitarea tichetelor cadou si cu stenogramele lui Vantu aruncate pe piata in speranta ca ne vor abate atentia si, ca sa o citez pe doamna Anghel (profesoara in greva foamei - n.r), ne vor tine de foame".

Tolontan explica de ce au aparut aceste stenograme tocmai acum si subliniaza ca aceste discutii n-au legatura cu cazul. In plus, Tolontan spune ca unele din dialogurile publicate sunt "inspaimintatoare pentru profesia de jurnalist, asa cum este ea inteleasa de SOV".

"Puterea avea nevoie de stenogramele extinse cu SOV, acum cind nemultumirea sociala creste si cind, potrivit declaratiile sefului statului, protestele se vor extinde. Pentru toti cei care au incredere in ideea de justitie, modelul de imprastiere sincronizata a datelor dintr-un dosar penal, pe posta de contrapondere la problemele Puterii, este descurajant. Iar, pentru organele statului, practica este dezonoranta", comenteaza Tolontan.

Intr-o analiza a stenogramelor din cazul lui Sorin Ovidiu Vintu, Codex Politic se arata ca decredibilizarea institutiei media ar putea fi o justificare a aparitiei convorbirilor.

"Singura justificare pe care o gasesc cu privire la publicarea stenogramelor din cazul SOV este una securistica, dubioasa si, cred eu, gresita. Este vorba nu numai de intimidarea adversarului sau a grupului sau de interese, ci de distrugerea credibilitatii institutiei media. Nu e neaparat vorba de un razboi impotriva presei, ci, la nivel public, de justificarea tuturor atacurilor impotriva mogulilor.

Stenogramele, in esenta, nu spun nimic nou cu privire la oamenii din ele. Insa ele elimina in totalitate confuzia intre presa de opozitie si vuvuzela politica", scrie Codexul.

Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
#stenograme SOV bloggeri , #stenograme