Judecatorii exclud toate interceptarile SRI in dosarul in care SOV este acuzat ca i-ar fi dat spaga 1 milion de euro lui Bogdan Olteanu

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 17 Iulie 2020, ora 09:41
10765 citiri
Judecatorii exclud toate interceptarile SRI in dosarul in care SOV este acuzat ca i-ar fi dat spaga 1 milion de euro lui Bogdan Olteanu
Foto: Facebook/ Sorin Ovidiu Vintu

Curtea de Apel Bucuresti a constatat joi seara nulitatea absoluta a interceptarilor convorbirilor si comunicarilor telefonice, efectuate in baza unor mandate pe siguranta nationala emise de Inalta Curte, in dosarul milionarului Sorin Ovidiu Vintu, judecat pentru cumparare de influenta. DNA are termen doua saptamani sa comunice magistratilor daca mentin decizia de trimitere in judecata a lui SOV ori solicita restituirea cauzei.

Acuzatiile DNA in acest caz: SOV i-ar fi dat 1 milion de euro fostului sef al Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, pentru a-l numi pe Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Deltei Dunarii. Acest caz a fost separat din dosarul lui Bogdan Olteanu, care a fost condamnat, in prima instanta, la 7 ani de inchisoare.

Dosarul lui Sorin Ovidiu Vintu se afla in faza de Camera Preliminara. Initial, pe 24 iunie 2019, Tribunalul Bucuresti a anulat mai multe interceptari telefonice si ambientale in acest caz. Procurorii DNA au contestat decizia. Curtea de Apel Bucuresti a mentinut, pe 16 iulie 2020, decizia de excludere data de instanta inferioara si a extins anularea si excluderea altor interceptari, care erau realizate in baza unor unor mandate pe siguranta nationala emise de Inalta Curte.

Potrivit minutei, procurorii DNA trebuie sa elimine din dosar toate aceste interceptari si sa comunice Curtii de Apel Bucuresti-Sectia I Penala daca mentine dispozitia de trimitere in judecata ori solicita restituirea cauzei. Decizia este definitiva. Sentinta poate fi consultata la finalul articolului.

In februarie 2020, CCR a admis o exceptie de neconstitutionalitate, ridicata de fostul presedinte al Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, privind o prevedere din Codul de procedura penala, legata de folosirea interceptarilor in procesele penale. In urma acesteia, SRI nu mai poate sesiza procurorii daca in timpul interceptarii pe mandate de siguranta nationala sesizeaza infractiuni de drept comun.

Iata sentinta definitiva:

"In baza art. 347 C.p.p. admite contestatia formulata de inculpatul Vintu Sorin Ovidiu impotriva incheierilor din data de 24 iunie 2019 si din data de 15 noiembrie 2019 pronuntate de judecatorul de camera preliminara din cadrul Tribunalului Bucuresti-Sectia I Penala in dosarul nr. 44743/3/2018/a1.

Desfiinteaza, in parte, incheierea din data de 24 iunie 2019 si, in totalitate, incheierea din data de 15 noiembrie 2019 si rejudecand: Constata nulitatea absoluta a interceptarilor convorbirilor si comunicarilor telefonice efectuate in baza mandatelor nr. 001218/3 aprilie 2008 si nr. 003572/1 octombrie 2008 emise de Inalta Curte de Casatie si Justitie in temeiul Legii nr. 51/1991.

In baza art. 102 alin.2-4 C.p.p. exclude din materialul probator, pe langa mijloacele de proba excluse de catre judecatorul de camera preliminara din cadrul Tribunalului Bucuresti-Sectia I Penala, si procesul verbal din data de 20 iulie 2016 de redare a convorbirilor si comunicarilor telefonice interceptate, intocmit de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie-Directia Nationala Anticoruptie-Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie, aflat la filele nr. 1-19, volumul 3, al dosarului nr. 791/P/2016 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie-Directia Nationala Anticoruptie.

Dispune indepartarea fizica de la dosarul cauzei, pe langa mijloacele de proba excluse de catre judecatorul de camera preliminara din cadrul Tribunalului Bucuresti-Sectia I Penala, si a procesului verbal din data de 20 iulie 2016 de redare a convorbirilor si comunicarilor telefonice interceptate, intocmit de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie-Directia Nationala Anticoruptie-Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie, precum si, pe langa suportii optici indepartati prin incheierea din data de 24 iunie 2019, a suportilor optici, care contin convorbirile si comunicarile telefonice interceptate si redate in procesul verbal mai sus mentionat.

Dispune, in plus fata de eliminarea dispusa prin incheierea din data de 24 iunie 2019, si eliminarea referirilor la acest mijloc de proba si eliminarea redarii continutului acestui mijloc de proba din rechizitoriul nr. 791/P/2016 din data de 17 decembrie 2018 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie-Directia Nationala Anticoruptie.

Masurile mai sus dispuse vor fi aduse la indeplinire de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie-Directia Nationala Anticoruptie. In baza art. 347 alin.3 C.p.p. rap. la art. 345 alin. 3 C.p.p. copia prezentei incheieri se comunica Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie-Directia Nationala Anticoruptie, pentru ca, in termen de 5 zile de la comunicarea incheierii, sa comunice Curtii de Apel Bucuresti-Sectia I Penala daca mentine dispozitia de trimitere in judecata ori solicita restituirea cauzei.

Mentine celelalte dispozitii ale incheierii din data de 24 iunie 2019. In baza art. 347 C.p.p. respinge ca nefondata contestatia declarata de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie-Directia Nationala Anticoruptie impotriva acelorasi incheieri.

Stabileste termen de judecata la data de 30 iulie 2020, ora 12,00, sala P134, cu citarea contestatorului-intimat-inculpat si asigurarea asistentei juridice. In baza art. 275 alin. 3 C.p.p. cheltuielile judiciare avansate de stat in contestatie raman in sarcina acestuia. Onorariul partial al avocatului desemnat din oficiu pentru contestatorul-intimat-inculpat, in cuantum de 300 lei, se suporta din fondurile Ministerului Justitiei. Definitiva. Pronuntata in camera de consiliu azi, 16 iulie 2020."

Imagini compromițătoare cu subprefectul PSD din Călărași. A fost fotografiat în chiloți, beat și pictat pe față VIDEO FOTO
Imagini compromițătoare cu subprefectul PSD din Călărași. A fost fotografiat în chiloți, beat și pictat pe față VIDEO FOTO
Deputatul Ion Petruș Stan, subprefectul PSD din județul Călărași, se află în mijlocul unui scandal uriaș, care îi va afecta cariera politică. El a fost surprins în ipostaze mai mult...
Liderul dreptei radicale din PE a fost șocat de derapajul lui Șoșoacă. Rareș Bogdan: "S-a întors spre mine și a făcut un gest cu mâna la cap"
Liderul dreptei radicale din PE a fost șocat de derapajul lui Șoșoacă. Rareș Bogdan: "S-a întors spre mine și a făcut un gest cu mâna la cap"
Derapajul Dianei Șoșoacă din Parlamentul European a fost comentat de toți europarlamentarii aflați în plen în acel moment. Mulți dintre aceștia și-au întrebat colegii români despre...
#interceptari anulate, #SOV SRI, #SRI interceptari spaga, #zgonea CCR, #CCR intercetari anulate , #stiri Sorin Ovidiu Vintu
  1. Lavrov: Rusia va coopera cu orice președinte al Statelor Unite. Care sunt condițiile Moscovei
  2. S-a dat drept doctor și a păcălit un bărbat să-i dea aproape 6.000 de euro. Magistrații l-au trimis unde îi e locul
  3. Femeie găsită moartă într-o piscină din Craiova. Polițiștii încearcă să afle dacă a fost crimă sau accident
  4. Minor de 13 ani din Sălaj, bătut și violat de un individ fără scrupule. Decizia magistraților în acest caz terifiant
  5. Scene teribile pe un drum din Tulcea. 12 autoturisme şi un microbuz au fost surprinse de o viitură puternică VIDEO
  6. Un înalt oficial rus a cerut să fie trimis pe frontul din Ucraina. Alexandr Kibovski fusese condamnat pentru luare de mită
  7. Guvernul de la Kiev cere majorarea taxelor pentru a putea susține efortul de război. Cum arată bugetul de apărare
  8. Directorul care a extins plajele pe litoralul românesc părăsește ABADL. Cine îi va lua locul SURSE
  9. Volodimir Zelenski și-a întâlinit marele rival pe un aeroport din Londra. Participarea la summitul Comunității Politice Europene
  10. Zelenski l-a atacat voalat pe Viktor Orban la summitul CPE. "Unii ar putea fi tentaţi să-şi trădeze vecinii"