S.O. Vintu, jegosii si tampitii (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 13 Octombrie 2011, ora 16:58
3761 citiri
S.O. Vintu, jegosii si tampitii (Opinii)
Foto: realitatea.net

Sorin Ovidiu Vintu a dat doua interviuri lungi si pline de sentinte. A vorbit pentru Adevarul, apoi s-a intretinut cu Ion Cristoiu. Care ar fi mesajul principal pe langa toate celelalte? Ca USL nu are nicio sansa? Sau ca e bine, totusi, ca Traian Basescu l-a invins in 2004 pe Adrian Nastase, pentru ca altfel ar fi fost "infinit mai rau"? Asta deoarece ar fi ajuns la fel de rau pe cat este Basescu astazi. Sunt si astea cateva intrebari.

Daca punem in paranteza referirile obsedante la SRI si megalomania ca el l-ar fi invatat pe Traian Basescu multe din ce acum presedintele oricum aplica prost, ramane totusi o problema - statul pe care il avem astazi in fata ochilor cu totii. Statul care te poate ucide in spitale. Statul ale carui institutii nu mai au niciun fel de autoritate, dar in interiorul caruia actioneaza autoritar cateva persoane.

Cu exceptia referirilor obsesive si paranoice la agentii SRI-isti, despre care habar n-am daca exista, ce fac si pentru cine lucreaza, in rest cred ca judecatile fostului patron al Realitatii Tv despre viata politica si sociala a Romaniei sunt corecte. Atat cat pot fi corecte astfel de sentinte cu un grad de generalizare atat de ridicat. Important nu cred ca este insa adevarul sau falsitatea spuselor lui SOV. Importanta este concluzia mesajului final la care ajunge SOV - clasa politica este terminata.

Solutia e schimbarea ei in totalitate. Inlocuirea actualilor cu altii noi, tineri, nebuni, curati si curajosi. Dar si poporul are o buba - voteaza "tot tampitul". Solutia nu ar mai fi inlocuirea oamenilor, ci a sistemului de vot, a mecanismelor prin care statul insusi functioneaza. O democratie unde voturile pot fi cumparate nu mai e democratie. Corect. Perspectiva - votul cenzitar, ori dictatura. Singura solutie, pe care Vintu nu o mai numeste, dar care apare logic in consecinta, ar fi construirea altui stat, pe alte baze si principii, cu institutii functionale, etc... Ok. Stop.

Ori aici apare marea intrebare - cu cine? Cu oameni de afaceri ca Vintu care sustin ca ei l-au invatat pe presedinte tot ce stie si spune, si cu toate astea acum face totul pe dos si prost? Cu afaceristi care recunosc singuri ca au detinut atata putere incat ar fi inclinat balanta algerilor, tocmai pentru ca stiu cum reactioneaza si cum pot fi manipulati oamenii care nu primesc cate o pereche de cizme si o caldare, dar privesc in nestire programele de stiri?

Cate nu s-au spus despre acest om. A schimbat vieti. Si nu putine. Pe unii i-a nenorocit, pe altii i-a preafericit. Unii il blestema, altii (inca) il mai adora. Exista persoane care spun ca e dotat cu inteligenta, o cultura deosebita si o fire malefica. Altii, oricat l-ar injura, ii recunosc totusi o oarecare smecherie nativa. Sa nu vorbim despre cei care il considera genial. Sau il evoca drept poet.

Daca nu faci parte din nicio tabara si il privesti lucid, fara sa fii impresionat de puterea pe care a detinut-o (si ce mai detine din ea), tot ce vezi pana la urma e un simplu afacerist care nu si-a dezvoltat decat propriile interese. Jocurile facute cu Traian Basescu, cu Mircea Geoana, cu toti politicienii, cu fostii si actualii securisti si cu jurnalistii au avut o singura miza - cat mai multa putere pentru el. Poate nu banii, ci setea de putere l-a doborat pentru Vintu.

Si, nu stiu de ce, tare nu as fi inclinat sa mi-l inchipui nicio clipa ca un gladiator care se lupta pentru a obtine intreaga putere pentru ca apoi sa o daruiasca poporului, de dragul unei democratii autentice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Sorin Ovidiu Vintu, #Realitatea TV, #Traian Basescu presedinte , #Traian Basescu