Directorii lui Sorin Ovidiu Vîntu, chemați în instanță și după prescripție. Înalta Curte judecă recursul în casație al procurorilor DNA în dosarul Petromservice

Sambata, 10 Iunie 2023, ora 03:04
3041 citiri
Directorii lui Sorin Ovidiu Vîntu, chemați în instanță și după prescripție. Înalta Curte judecă recursul în casație al procurorilor DNA în dosarul Petromservice
Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu la ieșirea din sediul DNA. FOTO: Ionuț Mureșan

Oamenii lui Sorin Ovidiu Vîntu din fruntea Petromservice – Gheoghe Șupeală, Mihai Sorin și Zizi Anagnastopol – vor fi citați la alături de reprezentanții ANAF pe 22 iunie la Înalta Curte pentru judecarea recursului în casație declarat de procurorii DNA. Cei trei tocmai scăpaseră de pedepse cuprinse între 5 și 10 ani de închisoare pentru înregistrări fictive în contabilitate cu un prejudiciu de aproape 7 milioane de lei.

Curtea de Apel București a costatat, pe data de 6 februarie 2023, că a intervenit prescripția cu privire la toate infracțiunile reținute în sarcina foștilor directori ai Petromservice (PSV) într-un dosar de evaziune fiscală.

Achiziții de peste 50 de milioane de lei au declarat către ANAF oamenii puși de Sorin Ovidiu Vîntu în fruntea PSV, astfel că au reușit să „țepuiască” Fiscul cu 6,8 milioane de lei.

Procurorii DNA au depus pe rolul Înaltei Curți un recurs în casație împotriva deciziei Curții de Apel București, pe care judecătorii l-au admis în principiu, o fază premergătoare judecării cauzei, care va avea loc pe data de 22 iunie.

 • Admite în principiu cererea de recurs în casaţie formulată de Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva deciziei penale nr. 141/A din 6 februarie 2023 a Curţii de Apel Bucureşti, pronunţată în dosarul nr. 41538/3/2016 (2720/2021). Trimite cauza în vederea judecării recursului în casaţie, Completului nr.6.
 • Fixează termen de judecată, în şedinţă publică, la data de 22 iunie 2023, cu citarea intimaţilor inculpaţi Mihai Sorin, Şupeală Gheorghe, Anagnastopol Zizi, Dinu Tatiana şi S.C. Card Vision Media S.R.L., precum şi a intimatei părţi civile Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.
 • Se va emite adresă către Baroul Bucureşti în vederea desemnării unor apărători din oficiu pentru intimaţii inculpaţi. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 08 iunie 2023”, se arată în minuta Înaltei Curți.

Oamenii lui Sorin Ovidiu Vîntu vizați în acest dosar fuseseră condamnați pe fond la pedepse cuprinse între 5 și 10 ani de închisoare pentru înregistrări fictive în contabilitate.

Pe scurt, Gheorghe Șupeală, Zizi Anagnastopol și Sorin Mihai (toți cu funcții de conducere în PSV), au creat între anii 2006-2008 un mecanism infracțional prin care declarau către Fisc achiziții fictive în scopul de a scăpa de plata taxelor.

Dosarul de evaziune fiscală și spălare de bani la PSV a fost trimis în judecată de către procurorii DNA în 2016, iar procedura de cameră preliminară s-a finalizat abia în primăvara anului 2017.

Pe data de 31.03.2021, Tribunalul București a pronunțat următoarele pedepse pe fond:

 • Şupeală Gheorghe (director general PSV) – 10 ani de închisoare
 • Eftime Ionuţ Adrian (om de afaceri) – 8 ani și 8 luni de închisoare
 • Dinu Tatiana (administrator firmă) – 8 ani și 4 luni de închisoare
 • Mihai Sorin (director PSV) – 6 ani de închisoare
 • Anagnastopol Zizi (director financiar PSV) – 5 ani de închisoare
 • Iordăchescu Mariana (reprezentant firmă) – încetare proces
 • Kiss Laszlo Gyorgy (afacerist) – încetare proces.

Ce reține Curtea de Apel București în motivarea deciziei definitive

În motivarea deciziei de încetare a procesului penal pentru infracțiunile de evaziune fiscală, Curtea de Apel București notează că termenul general de prescripție se împlinise înainte de condamnările pe fond, pedepsele fiind dispuse cu raportate le termenul special de prescripție, reglementat de art.155 Cod penal, găsit neconstituțional de CCR.

Ziare.com a consultat argumentele judecătorilor din motivarea de încetare a procesului penal:

 • Raportat la termenul general de prescripție a răspunderii penale – 8 ani, 10 ani, așa cum se va detalia mai jos - acesta poate fi considerat suficient pentru investigarea unor infracțiuni de natura celor ce fac obiectul judecății, astfel încât nu se identifică elemente care să conducă la reținerea unui risc sistemic de impunitate în cazul aplicării termenului general de prescripție. (…)
 • Pentru inculpatul (Mihai Sorin - n.r) termenul de prescripție a răspunderii penale pentru infracțiunea de evaziune fiscală este de 10 ani și curge începând cu data de 31.10.2008 (data ultimului act material), astfel încât acesta s-a împlinit la 30.10.2018, anterior pronunțării sentinței apelate.
 • Pentru inculpatul (Șupeală Gheorghe) termenul de prescripție a răspunderii penale pentru infracțiunea de evaziune fiscală este de 10 ani și curge începând cu data de 31.10.2008 (data ultimului act material), astfel încât acesta s-a împlinit la 30.10.2018, anterior pronunțării sentinței apelate.
 • Pentru inculpatul (Anagnastopol Zizi – n.r.) termenul de prescripție a răspunderii penale pentru infracțiunea de evaziune fiscală este de 10 ani și curge începând cu data de 31.10.2008 (data ultimului act material), astfel încât acesta s-a împlinit la 30.10.2018, anterior pronunțării sentinței apelate.
 • Pentru inculpata (Dinu Tatiana – n.r.) termenul de prescripție a răspunderii penale pentru infracțiunea de complicitate la evaziune fiscală este de 10 ani și curge începând cu data de 28.05.2008 (data ultimului act material), astfel încât acesta s-a împlinit la 27.05.2018, anterior pronunțării sentinței apelate.
 • Pentru inculpatul (Eftime Ionuț Adrian – n.r.) termenul de prescripție a răspunderii penale pentru infracțiunea de complicitate la evaziune fiscală este de 10 ani și curge începând cu data de 29.02.2008 (data ultimului act material), astfel încât acesta s-a împlinit la 28.02.2018, anterior pronunțării sentinței apelate”, se arată în motivarea CAB.

Acuzațiile procurorilor DNA pentru directorii PSV

Procurorii anticorupție îi acuzau pe Sorin Mihai, Gheorghe Şupeală şi Anagnastopol Zizi că, în calitate de reprezentanţi ai Petromservice SA, „au creat şi au implementat un mecanism infracţional constând în aceea că se înregistrau în evidenţele contabile ale firmei şi se declarau la fisc cheltuieli care nu aveau la bază operaţiuni reale”.

 • În perioada 2006-2008 sumele declarate nejustificat s-au ridicat la 50.357.919 lei.
 • Firma s-ar fi sustras în intervalul respectiv de la plata a 6.802.669 lei la bugetul de stat, având în vedere că majorarea artificială a cheltuielilor determina reducerea obligaţiilor fiscale pe care societatea le plătea statului.
 • Cheltuielile declarate consemnau achiziţii fictive de servicii de la mai multe societăţi comerciale controlate de ceilalţi inculpaţi, printre care şi SC Alexandra Internaţional Enterprise Fund SRL, SC Card Vision Media SRL şi SC Boaz Active SRL.
 • În cazul unora dintre aceste operaţiuni, inculpaţii Supeală Gheorghe şi Anagnastopol Zizi au beneficiat de ajutorul inculpatului Eftime Ionuţ Adrian care a intermediat încheierea unora dintre contractele de achiziţii fictive de servicii.
 • Mai mult, pentru a da o aparenţă de legalitate a activităţii evazioniste şi pentru a disimula originea ilicită a banilor, inculpatul Şupeală Gheorghe a dispus transferul din conturile SC Petromservice SA în conturile SC Alexandra International Enterprise Fund SRL a sumei de 2.782.200 lei, ce reprezintă contravaloarea unora dintre aceste achiziţii fictive.

DNA mai nota că ulterior, prin intermediul aceleiaşi societăţi comerciale, inculpatul Şupeală Gheorghe şi-a asigurat produsul infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălarea banilor prin achiziţionarea unui imobil cu suma de 2.221.217 lei (631.000 euro), imobil care a fost folosit în scop personal.

”Reforma ANAF este esențială”. Recomandările delegației FMI după întâlnirea cu premierul Marcel Ciolacu la Palatul Victoria
”Reforma ANAF este esențială”. Recomandările delegației FMI după întâlnirea cu premierul Marcel Ciolacu la Palatul Victoria
Delegaţia Fondului Monetar Internaţional condusă de Jan Kees Martijn s-a întâlnit miercuri, 4 octombri, cu premierul Marcel Ciolacu la Palatul Victoria. Guvernul României este puternic...
Ce declarații trebuie să depui la ANAF în octombrie 2023: SAF-T, TVA și alte obligații lunare și trimestriale la bugetul de stat
Ce declarații trebuie să depui la ANAF în octombrie 2023: SAF-T, TVA și alte obligații lunare și trimestriale la bugetul de stat
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat calendarul declarațiilor fiscale pe luna octombrie 2023. Fiind sfârșit de trimestru, luna octombrie conține mai multe...
#Sorin Ovidiu Vintu, #Petromservice faliment Vintu, #directori, #evaziune fiscala, #DNA, #prescriptie, #ANAF , #justitie