Afaceriștii care l-au țepuit pe Sorin Ovidiu Vîntu cu Realitatea TV scapă prin prescripție la fel ca escrocii de la Petromservice

Miercuri, 22 Martie 2023, ora 21:30
9016 citiri
Afaceriștii care l-au țepuit pe Sorin Ovidiu Vîntu cu Realitatea TV scapă prin prescripție la fel ca escrocii de la Petromservice
Sorin Ovidiu Vîntu (stânga) a fost lăsat fără postul tv de către oamenii lui Maricel Păcuraru (dreapta). FOTO: Ionuț Mureșan

Dosarul penal în care se judecă modalitatea prin care Maricel Păcuraru și Cosmin Gușă au preluat „frâiele” postului de televiziune Realitatea Tv pe vremea când Sorin Ovidiu Vîntu se afla în pușcărie a fost închis miercuri, 22 martie, în urma intervenției prescripţiei. De decizia CCR au beneficiat, însă, și oamenii lui Vîntu, pentru o mega-evaziune la Petromservice.

Este vorba despre dosarul în care Mirel-Mircea Amariței (avocat, fost candidat la alegerile prezidențiale din 2014), Gabriel Baciu (avocat al Realitatea Media) și Emil Bertalan (administrator SC Global Network System SRL, ginere al afaceristului Maricel Păcuraru) erau trimiși în judecată pentru fals în înscrisuri.

Cei trei au fost deferiți justiției pentru modalitatea frauduloasă în care au preluat acțiunile Realitatea Tv prin firma SRI SRL (n.r. - Strategies Research Investments SRL), în spatele cărora se aflau Cosmin Gușă și Maricel Păcuraru.

Iată soluția Curții de Apel București:

  • „Încetează procesul penal privind pe inculpatul Amariței Mirel Mircea, pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată prev. de art. 322 al. 1 Cod penal cu aplic. art. 5 Cod penal, ca urmare a intervenirii prescriptiei răspunderii penale.
  • Încetează procesul penal privind pe inculpatul Baciu Gabriel, pentru săvârșirea infracțiunii de uz de fals prev. de art. 323 Cod penal cu aplic. art. 5 Cod penal, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
  • Încetează procesul penal privind pe inculpatul Bertalan Emil, pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată prev. de art. 322 al. 1 Cod penal cu aplic. art. 5 Cod penal, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale. (…)
  • Cu apel în 10 zile de la comunicare. Pronunțată în sedință publică azi, 22.03.2023”, se arată în minuta CAB.

Hotărârea Curții de Apel de constatare a intervenției prescripţiei în Dosarul preluării Realitatea vine la scurt timp după ce toți inculpaţii din dosarul mega-evaziunii fiscale de la Petromservice au scăpat de răspundere penală luni, 6 februarie 2023.

Oamenii lui Sorin Ovidiu Vîntu vizați în acest dosar fuseseră condamnați pe fond la pedepse cuprinse între 5 și 10 ani de închisoare pentru înregistrări fictive în contabilitate.

Pe scurt, Gheorghe Șupeală, Zizi Anagnastopol și Sorin Mihai (toți cu funcții de conducere în PSV), au creat între anii 2006-2008 un mecanism infracțional prin care declarau către Fisc achiziții fictive în scopul de a scăpa de plata taxelor.

Achiziții de peste 50 de milioane de lei au declarat către ANAF oamenii puși de Sorin Ovidiu Vîntu în fruntea PSV, astfel că au reușit să „țepuiască” Fiscul cu 6,8 milioane de lei.

Dosarul de evaziune fiscală și spălare de bani la PSV a fost trimis în judecată de către procurorii DNA în 2016, iar procedura de cameră preliminară s-a finalizat abia în primăvara anului 2017.

Cum l-a lăsat SRI SRL pe Vîntu fără acțiuni la Realitatea Media

În Dosarul preluării Realitatea, Ioana Vîntu – fiica omului de afaceri – a relatat că pe data de 7 noiembrie 2010, în ziua reținerii lui Sorin Ovidiu Vîntu, Cosmin Gușă s-ar fi dus în paradisul fiscal Cipru pentru a pune la adăpost într-un off-shore acțiunile pe care SOV le avea la societatea Elba Hold. Această acțiune îl costa pe SOV 10% din acțiuni conform înțelegerii cu Cosmin Gușă, dar Vîntu rămânea acționarul majoritar.

„Aș vrea să vă povestesc de s-a întâmplat în acei ani, ani care nu au fost deloc ok. Sper din tot sufletul meu ca tot ce vă spun să facă lumină în ceea ce privește furtul Realitatea. (…) În biroul avocatului Athos Demetriou, la cererea lui Cosmin Gușă, am redactat un contract de vânzare-cumpărare a acțiunilor cu o plată ulterioară pentru ca dumnealui (n.r. – Cosmin Gușă) să poată relata autorităților, la întoarcerea în țară, că a avut loc vânzarea acțiunilor Elba Hold, dar în continuare proprietar rămânea tatăl meu, mai puțin cei 10%. Tatăl meu fiind în detenție, eu a trebuit să preiau totul după 7 noiembrie, ținând legătură cu Cosmin Gușă pe societatea Elba și cu Elan Schwartzenberg pe Realitatea. Aș dori să menționez legătură dintre Realitatea și PSV, aceasta două societăți fiind legate prin contracte economice”, a relatat fiica lui Vîntu.

Ioana Vântu a dezvăluit că urmare a intrării în insolvență a Realitatea, PSV a devenit creditor al societății, în urma acelor contracte.

„În luna februarie mă contactează Elan Schwartzenberg și îmi spune că are dificultăți în managerierea trustului Realitatea din pricina faptului că domnul Gușă, odată intrat în societatea Realitatea Media prin masa credală i-a creat tot felul de neplăceri. L-am contactat pe domnul Gușă pentru a lămuri neplăcerile comunicate de Elan Schwartzenberg, dar el nu a răspuns la telefon. L-am sunat pe tata să îi comunic asta și să îl întreb ce dorește să se întâmplă mai departe, și el mi-a recomandat transcrierea acțiunilor înapoi pe numele nostru și retragerea mandatelor celor doi domni (n.r. – Gușă și Schwartzenberg). Aceasta retragere a avut loc după data de 15 aprilie 2012, nu îmi amintesc exact când anume. Nu am comunicat ca am retras acțiuni, tata era în închisoare. Mă tot sunau persoane de la PSV, de la Realitatea, că nu au acces la documente. Elan Schwartzenberg își continua activitatea, liniștit, la Realitatea”, a relatat Ioana Vîntu.

Acela este momentul în care în scenă a intrat SRI, dar nu instituția, ci o firmă care așa apare în acte, prescurtare de la Strategies Research Investments, o societate controlată de Cosmin Gușă și de Maricel Păcuraru prin afaceriștii Gabriel Baciu și Mircea Amariței. Se pare că nu numai Vîntu avea obiceiul de a-și „boteza” firmele cu nume sonore, precum Manchester, pentru a crea confuzie.

„În decursul aceluiași an, ne trezim cu o plângere în Cipru, făcută de Gabriel Baciu și de Mircea Amariței, reprezentantul societății SRI SRL. Am mers în instanță, dar până la termenul de judecată ei au încercat înscrierea acțiunilor pe numele Strategies Research Investments. Am obținut ordin de sechestru provizoriu în favoarea noastră pe acțiunile Elba Hold. Procesul din Cipru a durat 5 ani, dar l-am câștigat”, a relatat Ioana Vîntu.

Ea a spus că în tot acest timp nu a fost primită la adunările generale a acționarilor de la PSV și de la Realitatea Media, deși dovedea cu acte că SOV e acționar la cele două firme.

„Deși am depus nenumărate cereri de intervenție și avem dovezi, totuși, peste cererea noastră de intervenție, Registrul Comerțului din România a înregistrat acțiunile noastre pe numele SRI SRL și noi am sesizat DNA. Au fost efectuate percheziții la domiciliile și firmele tuturor celor implicați. Au fost găsite mai multe contracte antedatate între SRI SRL și Elan Schwartzenberg prin care acesta din urmă vânduse acțiunile la Realitatea Media. Aceste acte aveau semnături false, conform expertizei DNA. S-a mai găsit un contract fals, de pe vremea când Liviu Luca (n.r. – sindicalist, alt „om al lui Vîntu) era proprietarul PSV în 2006. Tot la îndemnul DNA am acceptat să fie pus sechestru pe acțiunile PSV în favoarea noastră. SRI SRL a încercat în ciuda acestui sechestru să treacă acțiunile pe numele lor, nu o dată, ci de două ori: au fost falsificate semnături și au fost antedatate contracte”, a mai spus Ioana Vîntu.

Ce versiune a relatat Cosmin Gușă în fața judecătorilor

Analistul politic PSD-ist Cozmin Gușă – unul dintre acționarii postului Realitatea – a relatat luni, 17 ianuarie 2022, cum a călătorit până în Cipru alături de Ioana Vîntu pentru a prelua televiziunea de la „tatăl FNI”.

Un alt detaliu „picant” pe care Gușă l-a dezvăluit, audiat fiind în calitate de martor, este legat de faptul că, în septembrie 2010, procurorii l-au „umflat” pe SOV chiar de la masa negocierilor, când Maricel Păcuraru venise să-i dea o parte din bani.

Gușă a relatat cum și-a împărțit „sarcinile” de serviciu cu Maricel Păcuraru la Realitatea.

„Înțelegerea mea cu Maricel Păcuraru – dețineam 50-50 din pachetul de acțiuni – a fost ca acesta să se ocupe de activitatea administrativă a firmei (activitatea economică, activitatea juridică), iar eu să mă ocup de partea editorială și de partea de reprezentare internațională”, a declarat Cozmin Gușă. Procurorul de ședință al DNA a solicitat judecătorului să-l întrebe pe Gușă ce legătură exista între firma lui Sorin Ovidiu Vîntu, PSV Company (n.r. – Petrom Service) și Realitatea Media. Toată negocierea a fost făcută de către partenerul meu, Maricel Păcuraru, deși Sorin Ovidiu Vîntu a solicitat în mod repetat să particip și eu. Fusesem prieten și partener cu SOV, dar după alegerile din 2009 am refuzat să mă întâlnesc cu el. Consider că m-a trădat în 2008, la alegerile pentru Primăria Capitalei (n.r. – când Gușă candidase pentru funcția de edil) și apoi în 2009, când eu eram șeful de campanie a lui Mircea Geoană”, a declarat Cosmin Gușă.

Reamintim că Mircea Geoană a pierdut alegerile din 2009, după ce opinia publică a aflat că „prezidențiabilul” PSD s-a dus în vizită la Sorin Ovidiu Vîntu.

Care era legătura dintre PSV Company și Realitatea Media

Cât despre legătura dintre firma lui Vîntu, PSV Company, și Realitatea Media, Cozmin Gușă a declarat că era „una dublă”.

„PSV Company era acționar minoritar și – având în vedere că Realitatea Media era în insolvență – și creditor al insolventului. Nu îmi mai aduc aminte ce mi-a spus Păcuraru despre Bluelink Comunicazioni, dar țin minte că tranzacția a fost făcută în urma unei înțelegeri între SOV și Maricel Păcuraru, (cu rolul – n.r.) de compensare a unei datorii pe care primul o avea la cel de-al doilea”, a relatat Cozmin Gușă.

Analistul politic a relatat că, la vremea respectivă, circula zvonul că Elan Scwartzenberg ar deține Realitatea Media, fapt care se dovedise a fi inexact, afaceristul israelian fiind, de fapt, în spatele firmei Bluelink Comunicazioni, un offshore elvețian.

Iată cum au decurs discuțiile în sala de judecată:

Cozmin Gușă: Maricel Păcuraru mi-a relatat că s-a întâlnit cu Elan Schwartzenberg care deținea cumva Realitatea, dar nu în fapt. Maricel Păcuraru mi-a comunicat că a făcut o tranzacție cu privire la Bluelink Comunicazioni.

Judecător: Și v-ați dus în Cipru!

Cozmin Gușă: Da, în ziua în care am făcut tranzacția m-am dus în Cipru, pentru că tranzacția se făcea printr-un offshore. Eu cu Maricel eram cumpărătorii, iar Ioana Vîntu era vânzătorul.

Judecător: Ați semnat un act „trustee fee”?

Cozmin Gușă: Am semnat un act care trebuia să își piardă valabilitatea până la perfectarea tranzacției. Procurorii au intrat peste SOV și peste Maricel în casă, chiar atunci când cei doi negociau. Tranzacția a fost întreruptă de reținerea lui SOV de către procuror (n.r. – în data de 10 septembrie 2010, sub acuzația de favorizarea a infractorului, deoarece SOV l-a sprijinit cu bani peste hotare pe fugarul Nicolae Popa). Eu am auzit că l-au luat pe Sorin, dar nu credeam că e vorba de SOV, ci de unul de la PSV. Când am văzut-o pe Ioana Vîntu plângând am realizat că e vorba de taică-su. Anexa 1 și Anexa 2 s-au semnat după ce SOV a ieșit din arest și vizau compensarea datoriilor dintre SOV și Maricel Păcuraru.

Reamintim că Sorin Ovidiu Vîntu a fost reținut în septembrie 2010 în urma unor percheziții care au avut loc la vila acestuia. Realitatea TV a avut imagini în direct de acolo și a relatat cum câinele lui Vîntu – un ciobănesc german – fusese împușcat pe unul dintre mascați în timpul descinderilor.

Reținerea lui Sorin Ovidiu Vîntu a venit după ce procurorii au aflat că acesta îl susținea pe Nicolae Popa în „exil”, în Indonezia. Popa era vizat în dosarul FNI 2, dar SOV nu, deoarece nu semnase niciun act, totul fiind pus pe numele altor persoane, în frunte cu Ioana Maria Vlas.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Sorin Ovidiu Vintu, #Maricel Pacuraru actionar Realitatea TV, #Cosmin Gusa, #Ioana Vintu, #prescriptie, #fals in inscrisuri, #curtea de apel bucuresti , #Realitatea