Senatorul Sorin Rosca Stanescu, inchisoare cu executare - 10 condamnari in Dosarul Rompetrol

Marti, 07 Octombrie 2014, ora 14:50
36484 citiri
Senatorul Sorin Rosca Stanescu, inchisoare cu executare - 10 condamnari in Dosarul Rompetrol
Foto: Arhiva

Senatorul PNL Sorin Rosca Stanescu a fost condamnat, marti, la doi ani si patru luni de inchisoare cu executare in dosarul Rompetrol. Sentinta data de Curtea de Apel Bucuresti este definitiva si irevocabila.

Intrucat omul de afaceri Dinu Patriciu a murit in luna august, instanta nu a putut decat sa constate incetarea procesului penal.

In schimb, a decis 10 condamnari si o achitare in cazul celorlalte persoane inculpate in dosar.

SRS a fost condamnat la doi ani de inchisoare pentru constituire a unui grup infractional organizat si un an de inchisoare pentru utilizare de informatii privilegiate. Pedepsele au fost contopite de instanta si cea mai grea dintre acestea a fost sporita cu patru luni, asa incat senatorul PNL va executa doi ani si patru luni de inchisoare.

"Nu stiu nimic", a declarat senatorul Sorin Rosca Stanescu, pentru Antena 3, dupa pronuntarea sentintei.

Fostul ministru al Comunicatiilor, Sorin Pantis, a fost condamnat la doi ani de inchisoare pentru complicitate la manipularea pietei de capital si alti doi ani pentru constituire a unui grup infractional organizat. Sentinta finala este de doi ani si opt luni, dupa contopirea pedepselor.

Gabriela Anghelache, fost presedinte al Comisiei Nationale de Valori Mobiliare (CNVM), a fost condamnata la trei ani de inchisoare cu suspendare, pentru favorizarea infractorului si achitata pentru aderare la un grup infractional organizat.

Irina Popovici, fost vicepresedinte al CNVM, a primit la randul sau o condamnare la trei ani de inchisoare cu suspendare, fiind acuzata tot de favorizarea infractorului. In schimb, a fost achitata pentru aderare la un grup infractional organizat.

Paul Gabriel Miclaus, alt membru CNVM la data savarsirii faptelor, a primit doi ani de inchisaore cu suspendare pentru favorizarea infractorului, fiind de asemenea achitat pentru aderare la un grup infractional organizat.

Alexandru Bucsa, administrator si director economic al Rompetrol la vremea savarsirii faptelor, a fost condamnat la patru ani de inchisoare pentru complicitate la delapidare si cate trei ani pentru complicitate la spalare de bani si constituire a unui grup infractional organizat. Acesta va sta la inchisoare sase ani de inchisoare, dupa contopirea pedepselor.

Florin Aldea, agent de servicii de investitii financiare, reprezentant al SSIF Alpha Finance, a fost condamnat la 5 ani de inchisoare pentru aderare sau sprijinire a unui grup infractional. In schimb, s-a dispus incetarea procesului penal pentru complicitate la manipularea pietei de capital pentru ca faptele s-au prescris.

Claudiu Simulescu, si el agent de servicii de investitii financiare si reprezentant SSIF Eastern Securities la data faptelor, a primit cate trei ani de inchisoare pentru complicitate la manipularea pietei de capital si aderarea la grup infractional. In final, va executa patru ani cu executare, dupa contopirea pedepselor.

Petrica Grama, fost sef al Directiei Generale a Bugetului de Stat din Ministerul de Finante, a fost condamnat la doi ani de inchisoare pentru complicitate la delapidare. A mai primit si alta condamnare de un an de inchisoare pentru constituirea unui grup infractional organizat. Grama va executa doi ani si patru luni de inchisoare.

Victor Eros, fost membru CNVM, a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare, pentru favorizarea infractorului.

Cerasela Rus, agent de servicii de investitii financiare si trader la SSIF Alpha Finance la acea data cand s-a desfasurat activitatea infractionala, a fost condamnata la trei ani de inchisoare, tot cu suspendare, pentru aderarea la un grup infractional organizat.

In dosar a existat si o achitare pentru Elena Albu, fosta sefa a Corpului de Control al CNVM, judecata pentru aderare sau sprijinire a unui grup infractional organizat si favorizarea infractorului.

In plus, instanta a decis ca Alexandru Bucsa si Petrica Grama, in solidar cu Rompetrol, sa plateasca aproximativ 58 de milioane de dolari catre Ministerul de Finantelor.

Sentintele date marti de Curtea de Apel sunt definitive, astfel ca urmeaza ca inculpatii condamnati la inchisoare cu executare, inclusiv senatorul Sorin Rosca Stanescu, sa fie incarcerati in cel mult 24 de ore.

Fostul ministru Sorin Pantis este deja dupa gratii, dupa ce a fost condamnat la 7 ani de inchisoare, pe 8 august, in dosarul privatizarii frauduloase a Institutului de Cercetari Alimentare, in care Dan Voiculescu a primit o condamnare de 10 ani.

Sorin Pantis si SRS, la un pas de a scapa de acuzatiile din dosarul Rompetrol

SRS, exclus din PNL

La scurt timp dupa pronuntarea sentintei, PNL, prin vocea purtatorului sau de cuvant, a anuntat ca Sorin Rosca Stanescu urmeaza sa isi piarda calitatea de membru al partidului.

Dosarul Rompetrol: Procesul continua dupa moartea lui Patriciu

"PNL respecta orice decizie a unei instante judecatoresti si nu le comenteaza. Statutul nostru are o prevedere care se aplica si aici - daca un membru este condamnat la inchisoare, isi pierde calitatea de membru, dumnealui (Sorin Rosca Stanescu - n. red.) isi pierde astazi calitatea de membru. (...)

PNL nu a facut front comun cu persoana condamnata impotriva justitiei, asa este corect pentru opinia publica", a declarat Alina Gorghiu, purtatorul de cuvant al PNL, intr-o interventie telefonica la Digi 24.

Dosarul Rompetrol

In septembrie 2006, omul de afaceri Dinu Patriciu a fost trimis in judecata in dosarul Rompetrol, pentru delapidare, spalare de bani si asociere pentru savarsirea de infractiuni. El era invinuit si de manipularea pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare care dau sau ar putea da semnale false sau care induc in eroare in legatura cu cererea, oferta sau pretul instrumentelor financiare si care mentin, prin actiunea uneia sau a mai multor persoane actionand impreuna, pretul unuia sau al mai multor instrumente financiare, la un nivel anormal ori artificial, coroborate cu prevederile unui articol din Legea 297 din 2004 privind piata de capital.

Dinu Patriciu a fost achitat, la 28 august 2012, de Tribunalul Bucuresti in dosarul Rompetrol, in care procurorii au cerut pedeapsa maxima, de 20 de ani de inchisoare, pentru infractiuni printre care delapidare, spalare de bani si manipularea pietei.

Totodata, instanta i-a achitat si pe ceilalti 11 inculpati din dosar, printre care Sorin Rosca Stanescu, Sorin Pantis si Gabriela Anghelache. Ulterior, DIICOT a facut recurs la instanta superioara.

Omul de afaceri Dinu Patriciu, in varsta de 64 de ani, a murit pe 19 august, la Londra, acesta suferind de mai multi ani de cancer.

Quarterly Report - Editia 4

Cum a reacționat Răducu Mazăre la anunțul eliberării tatălui său. ”Am învăţat că nu trebuie să avem aşteptări”
Cum a reacționat Răducu Mazăre la anunțul eliberării tatălui său. ”Am învăţat că nu trebuie să avem aşteptări”
Răducu Mazăre s-a arătat foarte fericit de vestea eliberării tatălui său și a precizat că va merge cu familia să să-l aștepte pe Radu Mazăre la ieșirea din închisoare. Instanța a...
"Nu putem avea o relaţie". Cu ce îl amenință candidatul liberal Sebastian Burduja pe Nicușor Dan
"Nu putem avea o relaţie". Cu ce îl amenință candidatul liberal Sebastian Burduja pe Nicușor Dan
Dacă nu acceptă să participe la o dezbatere electorală, Nicușor Dan nu va mai fi susținut de liberali, în eventualitatea obţinerii unui nou mandat, a anunţat luni, 27 mai, în şedinţa...
#SRS inchisoare executare Rompetrol, #Rosca Stanescu inchisoare executare, #dosar Rompetrol condamnari definitive , #inchisoare
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Poza bum
bum
rank 5
inca un nene original a ajuns la destinatie !