Machiavelacuri (Opinii)

Luni, 25 Noiembrie 2013, ora 22:44
2688 citiri
Machiavelacuri (Opinii)
Foto: Arhiva

Privesc cu uimire la dihonia nesfarsita din USL, care nu da nici semne de aplanare, dar nici de finalizare, ca sa spunem asa, printr-un divort definitiv si fara intoarcere.

Dar nu se intampla asa! Doar noi si noi episoade de ironii si balacareala, de te intrebi, prin analogie cu o posibila criza conjugala, cat mai poate dura si ce ii tine, in definitiv, impreuna pe acesti parteneri care nu mai par sa aiba nimic in comun. Ca in acest caz nu poate fi vorba de sentimentele comune pentru odraslele de obste.

Te intrebi, cum pot fi sterse de azi pe maine, remarcile inveninate, acuzele tot mai fara de perdea intre cei doi principali corifei ai aliantei cu nume de legenda, USL, atunci cand reactia normala dupa asemenea reprize ar fi intoarcerea reciproca a spatelui si ingroparea definitiva a unei intelegeri care nu mai da prea multe semne de vitalitate si buna dispozitie.

Dar daca totul nu este decat un spectacol adresat electorilor de maine si poimaine? Dar daca protagonistilor nici prin cap nu le trece sa se desparta, totul fiind rezultatul unei regii abile menite sa deruteze un public care si asa e destul de derutat si ametit de tot soiul de goarne propagandistice insidioase? Doar traim in tara "machiaverlacurilor", dupa cum constata si venerabilul din comedia lui I.L.Caragiale. Mai putina paine, dar circ cat cuprinde.

Ca sa intelegem aceasta posibila piesa, sa ne aducem aminte de vremile de glorie ale primului FSN, cand un alt "venerabil" de astazi, atunci proaspat emanat al Revolutiei, Ion Iliescu, indemna pe un cineva caruia ii venise ideea sa creeze un partid politic alternativ, sa-l creeze in cadrul "frontului". Un front care trebuia sa-si inglobeze si o opozitie decorativa, asa pentru imagine.

Un recent cazut in dizgratie, Sorin Rosca Stanescu, a avut si el o revelatie, anume ca in cadrul Parlamentului aproape monocolor se poate imagina un fel de opozitie constructiva care sa amendeze si sa indrepte amiabil erorile executivului. Opozitie formata tot din reprezentanti ai puterii, mai cu principii, ca sa zicem asa.

Este destul de transparenta in aceste cazuri, dar si in politica aliantei de guvernare tendinta totalitara. Aspiratia de a fi si putere si opozitie totodata, adica, altfel spus, de a anihila firava opozitie prin ocuparea tuturor palierelor existente de pe scena publica si politica.

Zarva care se face pe aceste scene poate avea, dupa cum s-a observat, mai multe efecte. Crearea perceptiei ca Ponta e puterea si Antonescu, opozitia. In timp ce opozitia reala, atata cata mai este, cade in aceasta falie imaginara, pana cand nu se mai vede defel. Opinia publica, analistii, comentatorii, presa, coplesiti de acest scandal si vacarm permanent, uita sa cerceteze si sa sanctioneze erorile evidente ale unei guvernari haotice, problemele reale ale oamenilor, corespondenta dintre vorbele si faptele celor care ne promiteau instaurarea raiului pamantesc, daca vin la putere.

Scena publica este monopolizata de controversele dintre Ponta si Antonescu, plus purtatorii lor de mesaje, de cruciada anti-Basescu, de literatura de anticipatie despre criza aliantei, despre iminenta sau momentul rupturii. Zi de zi, ora de ora, minut de minut. Pana la limita paroxismului si lehamitei.

Mai mult decat probabil, pana la urma totul se va termina cu bine. Cu binele lor! Pupat toti Piata Endependenti! Iar cascavalul se va imparti frateste tot intre ei, dupa merite si noroc. "Boborul" va trebui sa aleaga intre doua sau mai multe intrupari ale aceluiasi model, avand sentimentul ca a faptuit vreo mare isprava. Dupa care se va jelui ca n-a ales bine.

Quarterly Report - Editia 4

Costurile de repatriere pentru românii morți în străinătate vor fi suportate de Guvern. Senatul a adoptat proiectul. Urmează Camera Deputaților
Costurile de repatriere pentru românii morți în străinătate vor fi suportate de Guvern. Senatul a adoptat proiectul. Urmează Camera Deputaților
Proiectul legislativ privind suportarea de către statul român a cheltuielilor ocazionate de repatrierea cetăţenilor români decedaţi în străinătate, precum şi modificarea Legii 198/2008...
Cum a reacționat Răducu Mazăre la anunțul eliberării tatălui său. ”Am învăţat că nu trebuie să avem aşteptări”
Cum a reacționat Răducu Mazăre la anunțul eliberării tatălui său. ”Am învăţat că nu trebuie să avem aşteptări”
Răducu Mazăre s-a arătat foarte fericit de vestea eliberării tatălui său și a precizat că va merge cu familia să să-l aștepte pe Radu Mazăre la ieșirea din închisoare. Instanța a...
#Sorin Rosca Stnescu exclus PNL, #politicieni dizgratie , #stiri Sorin Rosca Stanescu