Ziare.com

Machiavelacuri (Opinii)

Luni, 25 Noiembrie 2013, ora 22:44

   

Machiavelacuri (Opinii)
Privesc cu uimire la dihonia nesfarsita din USL, care nu da nici semne de aplanare, dar nici de finalizare, ca sa spunem asa, printr-un divort definitiv si fara intoarcere.

Dar nu se intampla asa! Doar noi si noi episoade de ironii si balacareala, de te intrebi, prin analogie cu o posibila criza conjugala, cat mai poate dura si ce ii tine, in definitiv, impreuna pe acesti parteneri care nu mai par sa aiba nimic in comun. Ca in acest caz nu poate fi vorba de sentimentele comune pentru odraslele de obste.

Te intrebi, cum pot fi sterse de azi pe maine, remarcile inveninate, acuzele tot mai fara de perdea intre cei doi principali corifei ai aliantei cu nume de legenda, USL, atunci cand reactia normala dupa asemenea reprize ar fi intoarcerea reciproca a spatelui si ingroparea definitiva a unei intelegeri care nu mai da prea multe semne de vitalitate si buna dispozitie.

Dar daca totul nu este decat un spectacol adresat electorilor de maine si poimaine? Dar daca protagonistilor nici prin cap nu le trece sa se desparta, totul fiind rezultatul unei regii abile menite sa deruteze un public care si asa e destul de derutat si ametit de tot soiul de goarne propagandistice insidioase? Doar traim in tara "machiaverlacurilor", dupa cum constata si venerabilul din comedia lui I.L.Caragiale. Mai putina paine, dar circ cat cuprinde.

Ca sa intelegem aceasta posibila piesa, sa ne aducem aminte de vremile de glorie ale primului FSN, cand un alt "venerabil" de astazi, atunci proaspat emanat al Revolutiei, Ion Iliescu, indemna pe un cineva caruia ii venise ideea sa creeze un partid politic alternativ, sa-l creeze in cadrul "frontului". Un front care trebuia sa-si inglobeze si o opozitie decorativa, asa pentru imagine.

Un recent cazut in dizgratie, Sorin Rosca Stanescu, a avut si el o revelatie, anume ca in cadrul Parlamentului aproape monocolor se poate imagina un fel de opozitie constructiva care sa amendeze si sa indrepte amiabil erorile executivului. Opozitie formata tot din reprezentanti ai puterii, mai cu principii, ca sa zicem asa.

Este destul de transparenta in aceste cazuri, dar si in politica aliantei de guvernare tendinta totalitara. Aspiratia de a fi si putere si opozitie totodata, adica, altfel spus, de a anihila firava opozitie prin ocuparea tuturor palierelor existente de pe scena publica si politica.

Zarva care se face pe aceste scene poate avea, dupa cum s-a observat, mai multe efecte. Crearea perceptiei ca Ponta e puterea si Antonescu, opozitia. In timp ce opozitia reala, atata cata mai este, cade in aceasta falie imaginara, pana cand nu se mai vede defel. Opinia publica, analistii, comentatorii, presa, coplesiti de acest scandal si vacarm permanent, uita sa cerceteze si sa sanctioneze erorile evidente ale unei guvernari haotice, problemele reale ale oamenilor, corespondenta dintre vorbele si faptele celor care ne promiteau instaurarea raiului pamantesc, daca vin la putere.

Scena publica este monopolizata de controversele dintre Ponta si Antonescu, plus purtatorii lor de mesaje, de cruciada anti-Basescu, de literatura de anticipatie despre criza aliantei, despre iminenta sau momentul rupturii. Zi de zi, ora de ora, minut de minut. Pana la limita paroxismului si lehamitei.

Mai mult decat probabil, pana la urma totul se va termina cu bine. Cu binele lor! Pupat toti Piata Endependenti! Iar cascavalul se va imparti frateste tot intre ei, dupa merite si noroc. "Boborul" va trebui sa aleaga intre doua sau mai multe intrupari ale aceluiasi model, avand sentimentul ca a faptuit vreo mare isprava. Dupa care se va jelui ca n-a ales bine.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1632 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Domnule Fodor sunt entuziasmat de finetea observatiei domniei

voastre.
Intrucat ne apropieim cu pasi mari de partidul unic, de autocritica in loc de popozitie si de brigada artistica drept forma de expresie a nemultumirii unei stari de fapt si de gazeta de perete ca manifestare a libertatii presei, reproduc reverentios si intru tinere de minte un fragment din articol dumneavaostra pe care, personal il gasesc definitoriu viitorului luminos ce ni-l pregateste FSN-ul lui Iliescu cel care reprosa lui Ceausescu intinarea maretelor idealuri... Asadar iata corpul de text :

" Zarva care se face pe aceste scene poate avea, dupa cum s-a observat, mai multe efecte. Crearea perceptiei ca Ponta e puterea si Antonescu, opozitia. In timp ce opozitia reala, atata cata mai este, cade in aceasta falie imaginara, pana cand nu se mai vede defel. Opinia publica, analistii, comentatorii, presa, coplesiti de acest scandal si vacarm permanent, uita sa cerceteze si sa sanctioneze erorile evidente ale unei guvernari haotice, problemele reale ale oamenilor, corespondenta dintre vorbele si faptele celor care ne promiteau instaurarea raiului pamantesc, daca vin la putere.

Scena publica este monopolizata de controversele dintre Ponta si Antonescu, plus purtatorii lor de mesaje, de cruciada anti-Basescu, de literatura de anticipatie despre criza aliantei, despre iminenta sau momentul rupturii. Zi de zi, ora de ora, minut de minut. Pana la limita paroxismului si lehamitei.

Mai mult decat probabil, pana la urma totul se va termina cu bine. Cu binele lor! Pupat toti Piata Endependenti! Iar cascavalul se va imparti frateste tot intre ei, dupa merite si noroc. "Boborul" va trebui sa aleaga intre doua sau mai multe intrupari ale aceluiasi model, avand sentimentul ca a faptuit vreo mare isprava. Dupa care se va jelui ca n-a ales bine. "

25 noiembrie 2013 - Mihai Fodor - Ziare.com - Bucuresti

Remember !

 

Da, s-ar putea ca romanul sa se trezeasca...

De altfel, imnul national numai de asta vorbeste, nu?

 

Oameni principiali, uslamagii. Plin de printzipuri ca ...

... cainele de purici. Cand nu merge unu', scot al printzip si... tot asa.

- Bineinteles, e vorba de interese meschine! Care mai de care mai abjectsi mai marunt.

 

Boborul

A avut timp in 24 cde ani sa se mai trezeasca din betia bucuriei unei revolutii in care sulurile de hartie igienica au fost scoase imediat la iveala dar s-a preferat folosirea hartiei de ziar,ca de,pe la tara nu prea ajunsese Zewa sau Pufina cu doua sau trei straturi, parfumata sau nu.La prima strigare respingerea sulului de
hartie igienica a fost categorica,dar de-alungul celor 24
de ani,lumea a inceput sa o accepte si sa dea dovada de
pretentii din ce in ce mai patrunse de spiritul unor
adevaruri gandite in clipele de reculegere in care nici
regele nu poate fi deranjat.Si uite asa,boborul,dupa 24
de ani a ajuns dupa o matura chibzuinta sa concluzioneze
ca indiferent ce hartie ar folosi,mirosul este la fel de
pestilential indiferent ca foloseste o hartie cu marca
vreunui partid la putere sau a unuia din opozitie,hartie
pe care a primit-o moca intr-o punga de plastic cu
ocazia chemarii la hora unirii din Piata Independentei.O
sa se mire foarte multa lume la alegerile din 2014 cand
se va constata ca boborul s-a cam saturat sa aleaga raul
cel mai mic si se va manifesta intr-un mod care va fi
apoi analizat si rasanalizat de toti politrucii care astazi se dau cand cu unul cand cu altul,dupa cum bate vantul si dupa cum sunt platiti,moment de analiza in care
se va trage o singura concluzie,aceea ca mamaliga
romanesca poate sa si aiba un gust amarui,pentru unii.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor