Ministrul Sanatatii anunta majorari uriase de salarii pentru personalul medical, din luna martie. Consilierii si directorii ies pe minus

Joi, 08 Februarie 2018, ora 14:21
12757 citiri
Ministrul Sanatatii anunta majorari uriase de salarii pentru personalul medical, din luna martie. Consilierii si directorii ies pe minus
Foto: captura Privesc.eu

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a anuntat, joi, intr-o conferinta de presa, ce cresteri salariale vor avea loc in sistemul de sanatate in urmatoarele luni.

Ministrul a inceput conferinta de presa anuntand ca, pentru prima data, salariile din sistemul medical vor ajunge aproape de nivelul inregistrat in UE, adaugand ca unele salarii vor depasi chiar 4.000 de euro.

"Cresterile salariale se aplica in doua etape. Incepand cu 1 ianuarie 2018, salariile brute din sistemul medical cresc cu 25% fata de nivelul acordat in decembrie 2017, inclusiv cel al sporurilor aflate in plata la 31 decembrie 2017.

Incepand cu 1 martie 2018, salariile medicilor si asistentilor medicali cresc la nivelul salariilor de baza stabilite pentru anul 2022. In acest context, incepand cu 1 martie, salariile de baza ale medicilor si asistentilor medicali, salarii brute, vor creste fata de ianuarie cu 70% si 172%", a spus ministrul.

Ea a precizat si ca abordarea unitara a legii salarizarii a determinat unele ajustari. "Conform legii se acorda o crestere de 25% a salariului brut cu conditia ca acesta sa nu depaseasca nivelul stabilit de lege pentru anul 2022. Astfel, salariile au fost ajustate in plus sau minus ca sa se incadreze in grila de salarizare", a punctat Pintea.

Iata ce modificari de salarii ar urma sa aiba loc in urmatoarele luni:

- un medic primar din unitati sanitare clinice avea un salariu de baza net in decembrie 2017 de 3.939 de lei, in ianuarie 2018 - 4.108 lei, iar in martie - 9.106 lei. Aceste salarii nete nu au cuprinse sporurile pentru garda, pentru conditii specifice. Acestea pot dubla salariul net;

- un asistent medical cu studii superioare din unitatile sanitare clinice porneste de la 1.862 de lei in decembrie 2017 si ajunge la 3.040 de lei in martie (fara sporuri);

- o infirmiera in unitatile sanitare clinice ajunge de la 1.205 de lei la 2.586 de lei (fara sporuri).

Ministrul Sanatatii a adaugat ca "un interes deosebit se manifesta fata de medicii rezidenti, care vor beneficia de cresteri semnificative, iar pana la intrarea in vigoare vor beneficia de burse de rezidentiat. De la 1 martie, salariile de baza brute vor creste intre 151 si 287%, in functie de specialitate.

Un medic rezident din anul I in prezent are brut 1.985 de lei, dupa crestere va avea 5.700 de lei brut, astfel incat ajunge in anul 6 cu un cuantum de 7.900 de lei brut. Medicii rezidenti pot obtine venituri suplimentare din orele de garda, ca pot fi inclusi la cerere. De la 1 martie, medicii rezidenti vor beneficia si de norma de hrana, care inlocuieste tichetele de masa".

Cine nu va castiga nimic in plus sau chiar va pierde bani la salariu

Pintea a mentionat ca exista si cazuri in care cresterile salariale sunt foarte mici sau nu exista deloc.

"Vorbim de farmacistul primar din unitatile clinice, farmacistul primar din anatomia patologica si medicina legala, asistentul medical principal din anatomia patologica si medicina legala. Acestia din urma, cei care lucreaza in anatomia patologica si medicina legala, au beneficiat de cresteri salariale incepand din ianuarie 2017. De asemenea, sporurile care se acorda la salariile lor sunt de pana la 100%", a spus ea.

Ministrul a vorbit si despre cazurile directorilor din sanatate publica si a explicat de ce nu se pot aplica cresteri de 25%.

"In iulie 2017, acestia au beneficiat de cresteri importante datorita unui act normativ. Daca am aplica 25% la salariul unui director executiv din Directia de Sanatate Publica, am ajunge la un brut de 18.000 de lei, fata de 22.000 de lei al presedintelui Romaniei. Ar fi foarte aproape. Dar trebuie sa tinem cont ca acesti directori sunt medici in primul rand. Am avut discutii.

Vom face propuneri astfel incat ca acesti oameni sa poata sa fie platiti ca medici. Salariile lor vor creste fata de nivelul de acum, dar vom lua in considerare faptul ca si ei sunt medici", a detaliat Pintea.

Ministrul Sanatatii a mai spus ca, in cazul consilierilor, unde se depaseau salariile altor persoane incadrate pe functii similare de la alte ministere, s-au operat in grila salariala modificari astfel incat nivelul de salarizare sa fie acelasi in toate institutiile aparatului central.

"Practic, nu pierd la salariu, dar cresterea este mai mica, pana in 24%", a adaugat ea.

Intrebata daca practic vor exista scaderi de salariu, ministrul a spus ca "in acest moment, am facut niste simulari. Salarii mai mici fata de salariile intiale exista, dar sunt ajustari obligatorii, pentru ca legea salarizarii este unitara. Sistemul medical este un pic mai aparte. Am facut niste propuneri pentru a opera anumite ajustari de care Executivul va tine cont".

Practic, cei care lucreaza in laboratoare vor avea cresteri pe brut de pana in 24%, ceea ce nu le va aduce nimic in plus in mana.

In urma studiului de impact, ministrul a precizat ca circa 3% din personalul medical o sa aiba salariul diminuat. "Dar nu cu probleme mari. E vorba si de interpretarea legii. La consilieri, salariul va scadea cu 23%", a explicat ministrul.

Citeste mai multe informatii despre problemele cauzate de modificarile fiscale recente si Legea Salarizarii:

Turcan: Apar primele taieri de salarii in invatamant. Unii profesori au leafa mai mica sau egala cu impozitele datorate

Liderul Cartel Alfa: Noi am avertizat de cand a inceput transferul contributiilor. Vor fi scaderi salariale in sectoare prioritare

Salariile persoanelor cu dizabilitati scad cu 7% din cauza revolutiei fiscale

Salariul lui Iohannis si ale ministrilor au crescut cu 1.000 de lei in ianuarie, desi Olguta Vasilescu spunea ca au scazut

Cate salarii a taiat PSD? Se mai poate corecta dezastrul revolutiei fiscale? Haos pentru ca unii sa-si acopere veniturile

Se anunta noi proteste! Bugetarii au inceput sa-si primeasca salariile pe ianuarie. Zeci de mii de oameni au scaderi de pana la 40%

Realitatea paralela a Olgutei Vasilescu: Ce s-a intamplat, de fapt, cu salariul lui Klaus Iohannis

IT-istii s-au trezit cu salariile taiate in ianuarie, din cauza revolutiei fiscale. Noul ministru de Finante promite ca rezolva situatia, dar nu spune concret cum

Salarii scazute si la DIICOT: Unii angajati au pierdut aproape 25%, din cauza revolutiei fiscale

Primar PSD: Mii de angajati din scoli au salarii mai mici, nu si primarii. Nu am evoluat prea mult de la privilegiile de casta din secolele trecute

Cataclismul PSD. Marea taiere a salariilor

#Pintea scaderi salariale, #Pintea schimbari salarii medici, #salarii medici , #ministrul Sanatatii