Ministrul Sanatatii: Raspunsul la intrebarea de ce a murit Calin Farcas este... cam imposibil de dat in acest moment

Marti, 03 Iulie 2018, ora 12:54
13239 citiri
Ministrul Sanatatii: Raspunsul la intrebarea de ce a murit Calin Farcas este... cam imposibil de dat in acest moment
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a comentat, marti, decesul lui Calin Farcas, care in ciuda faptului ca a reusit sa stranga suma de bani necesara unui transplant de plamani in strainatate - 200.000 euro - s-a lovit de alt obstacol: Romania nu este membra cu drepturi depline in reteaua Eurotransplant, asa ca nicio clinica din UE nu l-a acceptat.

Eurotransplant este o organizatie non-profit internationala care incurajeaza si coordoneaza transplanturile de organe in mai multe tari.

Aceasta ar fi fost singura solutie pentru Calin Farcas, pentru ca operatia de care avea el nevoie nu poate fi facuta in tara noastra.

Intrebata de ce a murit Calin Farcas, Pintea spune ca este foarte trist, dar ca un raspuns este "imposibil de dat in acest moment".

"Este foarte trist. Raspunsul la intrebarea de ce a murit este... cam imposibil de dat in acest moment, dar va pot da detalii legate de acest aspect. Romania are un protocol valabil cu Eurotransplantul. Romania chiar a cedat doi plamani Eurotransplantului, pentru ca nu erau compatibili cu pacientii inscrisi pe listele din Romania.

Avem un ordin care spune ca pacientii care nu pot fi transplantati in Romania din cauza complicatiilor se pot transplanta in strainatate. Din informatiile pe care le am, Calin Farcas a fost evaluat saptamana trecuta la Sf. Maria si i s-a dat acceptul de transplant in strainatate", a declarat la Digi24 ministrul Sorina Pintea.

Intrebata unde s-ar fi putut opera Calin Farcas, intrucat in UE nicio clinica nu l-a acceptat, Pintea a evitat sa dea un raspuns clar, precizand doar "categoric in tarile Eurotransplantului cu care Romania are un protocol si carora Romania le da organe, atata vreme cat ele nu sunt compatibile cu pacientii inscrisi pe listele din Romania".

Ea a evocat totodata reticenta romanilor in ce priveste donarea de organe.

"E un foarte mare semnal de alarma vizavi de modalitatea in care incurajam donarea in Romania. Neincrederea instalata din urma cu doi ani a afectat inclusiv vietile pacientilor, pentru ca neavand organe, este foarte greu sa faci transplantul.

Reasigurarea Agentiei de Transplant este in curs si sper ca tot ce s-a intamplat acum sa traga un semnal de alarma inclusiv celor din centrele de prelevare si care ar trebui sa incurajeze donarea de organe. Protocoalele cu Eurotransplant... Se fac eforturi, dar daca nu exista organe, este foarte greu sa sustii un astfel de protocol", a explicat ministrul.

Intrebata daca marea problema in acest caz a fost efectiv lipsa organului in sine in Romania, Sorina Pintea a spus ca "marea problema e ca Agentia Nationala de Transplant, precum si toti factorii implicati, trebuie sa conlucreze pentru a putea stimula donarea de organe, iar Ministerul Sanatatii sa faca tot ce-i sta in putinta sa doteze centrele care fac transplant cu ultimul tip de aparatura pentru a sustine orice tip de transplant si sa investeasca Ministerul Sanatatii in pregatirea medicilor care fac acest lucru. Cred ca pentru familia acestui pacient este tarziu cand spunem da, facem asta, suntem foarte aproape de finalizarea procedurilor, dar sa speram ca asta va salva mult mai multe vieti in viitor".

In urma cu cateva zile, a intrat in vigoare un ordin al Ministerului Sanatatii care faciliteaza accesul pacientilor la tratamente in strainatate. Referitor la acest aspect, Pintea a spus: "N-as putea sa va spun daca acest pacient ar fi putut fi salvat, dar categoric ar fi putut beneficia de acest ordin, pentru ca aici am prevazut faptul ca, daca un pacient nu poate face un transplant in Romania, poate face in strainatate".

Sorina Pintea a mai spus ca o alta mare problema in tara noastra este si cea a donarii de organe, pentru ca spitalele nu au dotarea necesara, iar oamenii sunt reticenti cand vine vorba de donarea de organe.

"Dotarea e problema Ministerului Sanatatii, constientizarea e problema noastra, a tuturor", a subliniat ministrul.

De asemenea, Pintea a mai precizat ca in acest sens a inceput restructurarea Agentiei Nationale de Transplant, iar ministerul va incepe sa scrie legea transplantului, "dar nu in 6- 7 luni, un an, ci intr-o luna".

Amintim ca luni seara s-a stins din viata Calin Farcas (29 de ani), un tanar din Brasov care a asteptat doi ani un transplant de plaman.

Calin reusise in aprilie, in doar cinci zile de cand a fost deschisa o pagina de donatii pentru el, sa mobilizeze mii de oameni care au adunat suma necesara pentru interventia de care avea nevoie, insa nici asa acesta nu a putut fi operat.

In Romania nu este posibila o astfel de interventie si nu s-a putut nici intr-o tara din Uniunea Europeana, pentru ca nu avem drepturi depline in reteaua Eurotransplant.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Sorina Pintea declaratii Calin Farcas, #deces Calin Farcas, #a murit Calin Farcas , #ministrul Sanatatii