Ministrul Sanatatii spune ca a gasit nereguli penale la Spitalul Universitar. Despre concedierea asistentei: Nu e moral, dar e legal

Vineri, 12 Octombrie 2018, ora 11:37
6859 citiri
Ministrul Sanatatii spune ca a gasit nereguli penale la Spitalul Universitar. Despre concedierea asistentei: Nu e moral, dar e legal
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul Sanatatii Sorina Pintea a vorbit, vineri, despre situatia de la Spitalul Universitar din Bucuresti, unde asistenta care a intrat in greva foamei 17 zile pentru a semnala problemele grave din unitate a fost demisa.

Motivul imputat de conducerea spitalului este ca asistenta anestezista Mariana Luceanu a absentat nemotivat 4 zile in timpul celor 17 pe care le-a petrecut in greva foamei in curtea SUUB.

Pintea spune ca decizia spitalului este una acoperita de lege, chiar daca nu e poate cea mai morala.

"Acest om a absentat de la locul de munca. Dansa a fost audiata in comisia de disciplina. Nu cred ca e cel mai moral lucru, dar nu este ilegal", a spus Pintea, la Digi24.

Mariana Luceanu a anuntat ca va da in judecata Spitalul Universitar si ca ea oricum era inregistrata la Ministerul Sanatatii ca avertizor de integritate. Despre aceasta situatie Pintea a spus ca nu stie, dar ca se va informa.

La intrebarile jurnalistei, care a punctat ca daca situatiile din spital nu erau semnalate ele ar fi ramas la fel si s-ar fi agravat, Pintea a recunoscut ca au fost gasite probleme grave, cum ar fi ca dezinfectia nu se face cum trebuie si pe partea de administrare financiara sunt chiar nereguli de natura penala.

"Nu se cunosc protocoalele de curatenie in anumite zone. Vizavi de modul in care au fost utilizati banii, ne face sa credem ca ar exista probleme de natura penala. Sunt mai multe aspecte, eu nu am pus intrebari comisiilor de control cand vor finaliza raportul, pentru ca e un control serios, au fost multe sesizari si vreau ca aceste lucruri sa fie foarte clare", a spus Pintea, anuntand totusi ulterior ca cel mai probabil raportul va fi facut public luna aceasta.

Pintea stia de probleme si inainte, dar spune ca n-are ce sa faca

Pintea spune insa ca nu tot ce a semnalat asistenta a fost demonstrat ca adevarat de Corpul de Control.

"N-am spus ca sunt adevarate, ca sunt partial adevarate. Daca e sa iau sa fac inventarul neregulilor semnalate de aceasta doamna, nu cred ca acesta este rolul ministrului. Aceste nereguli existau cu multi ani inainte", a precizat Pintea.

Intrebata daca ea stia de aceste probleme inainte ca ele sa fie facute publice de cei doi asistenti care au facut greva foamei, Pintea a raspuns ca de unele dintre ele stia.

"O parte, da (imi erau cunoscute - n.red.) si s-au luat masuri, sunt 3 controale. Eu nu pot sa trimit Corpul de Control in fiecare saptamana la Spitalul Universitar. Atunci cand e vorba de razbunari si orgolii, ministrul nu are ce face", a replicat Pintea, tot mai iritata de modul in care decurge interviul.

In final, ea a fost intrebata si daca nu crede ca situatia de la Universitar va crea teama in randul angajatilor din sistem, care vor evita pe viitor sa mai raporteze problemele care ii impiedica sa isi desfasoare corect activitatea si pun in pericol vietile pacientilor.

"Nu cred ca ii impiedica, la Ministerul Sanatatii au gasit mereu usi deschise, dar Ministerul Sanatatii nu e instrumentul nimanui, incearca sa isi faca treaba", a conchis Pintea.

Dreptul angajatului la demnitate si constiinta

Marius Catalin Predut, avocat specializat in dreptul muncii, a declarat, la acelasi post de televiziune, ca asistenta are sanse sa castige in instanta, pentru ca in Codul Muncii este prevazut dreptul fiecarui angajat la demnitate si constiinta.

Totodata, acesta a aratat ca spitalul a ales cea mai drastica masura pe care o avea la dispozitie.

"Strict formal, putem discuta de o absenta nemotivata, dar va trebui sa vedem contextul in care a avut loc. Codul Muncii stabileste ca raporturile de munca pot fi suspendate in cazul in care apar absente nemotivate.

Conducerea spitalului avea posibilitatea de a suspenda contractul, de a nu le mai acorda drepturile salariale si sa incerce sa lamureasca problemele semnalate de angajati. Era o alternativa mult mai eficienta. A ales varianta cea mai drastica.

Ramane ca instanta sa verifice modul in care unitatea angajatoare si-a respectat propriile obligatii. Fiecare angajat are dreptul la respectarea demnitatii si constiintei la locul de munca. Constiinta celor doi a fost ca nu pot sa-si desfasoare activitatea in acele conditii. La modul la care au fost derulate toate evenimentele, toate sunt argumente impotriva deciziei de sanctionare disciplinara", a spus avocatul.

Citeste mai multe despre greva si neregulile de la Spitalul Universitar:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Sorina Pintea reactie asistenta demisa Universitar, #Sorina Pintea probleme dezinfectie Universitar , #ministrul Sanatatii