Ministrul Sanatatii spune ca e "in regula" ca asiguratii sa astepte 3 luni pentru un RMN: Suntem un sistem social

Miercuri, 08 Mai 2019, ora 15:21
14651 citiri
Ministrul Sanatatii spune ca e "in regula" ca asiguratii sa astepte 3 luni pentru un RMN: Suntem un sistem social

Ministrul Sanatatii Sorina Pintea considera ca este normal ca o persoana care cotizeaza obligatoriu luna de luna la sistemul public de sanatate sa aiba accesul ingreunat la servicii, de vreme ce la acest moment doar 5 milioane de romani contribuie, dar 17 milioane beneficiaza.

Declaratia a fost facuta de Pintea, in contextul in care i s-a cerut sa explice de ce vrea sa restranga serviciile incluse in pachetul minim pentru asigurati.

"Acum ai acces in limita fondurilor pe care furnizorul de servicii medicale le primeste de la Casa de Asigurari pe diferite domenii", a spus Pintea, intr-o interventie telefonica la Digi24.

Jurnalista televiziunii a intrebat-o insa despre situatia din prezent, cand asigurati care contribuie substantial nu beneficiaza de un minim din drepturile care li se cuvin prin lege.

"In cazul unor urgente se pot adresa unitatilor de primiri urgente, in cazul unei non-urgente exista medicul de familie, medicul specialist...", a explicat ministrul traseul pe care un bolnav il parcurge in sistemul medical de stat.

Jurnalista i-a dat insa un exemplu concret, al unui contribuabil care are o afectiune a coloanei vertebrale, vrea sa o investigheze, urmeaza traseul mentionat, dar este programat la RMN (Rezonanta magnetica nucleara - n.red.) abia peste 3 luni, timp in care e nevoit sa suporte disconfort si durere.

"Exista aceasta posibilitate, ca suntem un sistem social de asigurari. Eu spun ca accesul din acest punct de vedere e in regula", a raspuns ministrul Sanatatii, adaugand ca 5 milioane de asigurati acopera serviciile pentru 17 milioane de cetateni.

Intrebata ce ar fi de corectat intai aici, inainte de a se restrange pachetul minim de asigurari, Pintea a raspuns ca "modul de organizare si transparenta in programare".

Insa ceea ce spune Sorina Pintea nu depinde de contribuabilii carora le taie din serviciile la care si asa abia au acces, ci de manageri de unitati medicale sau conducatori ale institutiilor de stat.

Pintea sustine ca deja a impus reguli care sa asigure aceasta transparenta si ca in aceasta perioada ar verifica implementarea lor.

Ea spune ca pacientii vor putea sa urmareasca o lista in momentul in care isi fac programarea si sa fie astfel asigurati ca vor beneficia de serviciu cand sunt programati, lucru care, sustine ea, va risipi suspiciunile ca unii prind loc si altii nu.

Declaratiile de miercuri ale Sorinei Pintea sunt in tonul celor facute de secretarul sau Cristian Grasu in urma cu o luna la o dezbatere publica. Intrebat de solutii pentru accesul romanilor la serviciile pentru care cotizeaza, de la banale analize de baza, la programari la imagistica, el a fost pus in fata cazului unui bolnav de cancer programat la tomograf peste 3 luni, care a murit insa dupa o luna.

"A murit din cauza ca nu a facut CT-ul?", a fost replica de atunci a secretarului de stat in Ministerul Sanatatii.

Citeste si:
Toni Greblă îi răspunde lui Nicușor Dan pe tema autorizațiilor ilegale din Kiseleff:„După răspunsul ISC vom întreprinde toate măsurile”
Toni Greblă îi răspunde lui Nicușor Dan pe tema autorizațiilor ilegale din Kiseleff:„După răspunsul ISC vom întreprinde toate măsurile”
Instituţia Prefectului Bucureşti – condusă de Toni Greblă – i-a transmis, sâmbătă, primarului general Nicuşor Dan, că nu a susţinut „cu niciun prilej” că refuză să atace în...
Cătălin Drulă anunţă că şi-a lansat oficial candidatura la şefia USR: "Sunt persoana potrivită"
Cătălin Drulă anunţă că şi-a lansat oficial candidatura la şefia USR: "Sunt persoana potrivită"
Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a anunţat, sâmbătă, 21 mai, că şi-a lansat oficial candidatura la preşedinţia formaţiunii. "Cred că USR are nevoie de organizare, energie...