Pintea, dupa ce a spus ca romanii sunt un popor de infractori: Nu cred ca e o afirmatie grava (Audio)

Miercuri, 08 Mai 2019, ora 17:56
6138 citiri
Pintea, dupa ce a spus ca romanii sunt un popor de infractori: Nu cred ca e o afirmatie grava (Audio)
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

Ministrul Sanatatii Sorina Pintea sustine ca afirmatia sa conform careia ea vede romanii ca un popor de infractori, nu este atat de grava, avand in vedere contextul. De altfel, Pintea nu considera ca ar trebui sa isi dea demisia pentru aceasta afirmatie si sustine si ca adaugat si cuvantul "parca", desi inregistrarile video o contrazic.

Pintea a spus, la Radio Europa Libera, ca a facut declaratia "intr-un moment de dezamagire" ca e criticata pentru masurile pe care ea le considera benefice.

"Era o intalnire legata de spagile in sistemul medical. E adevarat, am gresit spunand intr-un moment de dezamagire fata de unele masuri pe care doresc sa le sustin. Este vorba de publicarea unui act normativ pe site-ul Ministerului Sanatatii prin care propunem majorarea amenzilor pentru nedeclararea infectiilor asociate actului medical, pentru nerespectarea masurilor igienico-sanitare.

In urma publicarii acestor propuneri de modificare, am fost frecvent atacata, ca doresc sa majorez amenzile, ca nu este normal ce se intampla si atunci am spus in felul urmator: 'parca am fi un popor cu mentalitate de infractor'. Cum sa nu dorim asta?

Adica daca ne dorim asta, daca ne dorim curatenie, daca dorim sa nu avem infectii, am observat ca singurele masuri sunt acestea coercitive pentru ca altfel nu se intampla nimic. Am avut un focar de infectie la un spital si singurele masuri pe care le-am putut lua legal a fost sa dam o amenda de 2.000 de lei. In contextual acesta, am avut aceasta nefericita exprimare, e adevarat, dar nu gandesc astfel despre tot ce se intampla in tara asta", s-a scuzat initial Pintea.

Jurnalistul i-a atras atentia ca exact acest lucru a facut generalizand, insa Pintea a insistat: "Am spus 'parca' am fi".

Cand i s-a spus ca si daca am adauga "parca" tot ar fi o generalizare, ministrul din Guvernul PSD-ALDE s-a scuzat din nou pe fondul "dezamagirii" suferite: "Exista generalizarea si va spuneam ca am fost intr-un moment de dezamagire fata de unele reactii. Cuvantul 'parca' cred ca atenueaza. Am spus parca, in contextul acela, al propunerii de majorare a amenzilor. Daca nu doresc sa gresesc, nu ma uit la majorari".

In realitate, insa, Pintea nu a pronuntat cuvantul "parca" in intreaga fraza. Iata integral declaratia de la dezbaterea "De ce dam spaga" organizata de jurnalistii de la Inclusiv:

"Am publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii modificarea amenzilor pentru masuri ingienico-sanitare, pentru depasirea timpilor de stationare in UPU. Va spun foarte sincer, m-a amuzat reactia unora de dupa si ma gandeam, sper sa nu ma citeze nimeni, eu cred ca suntem un popor de infractori. In momentul in care se maresc amenzile, protestam. Pai daca eu n-am de gand sa incalc legea, de ce sa fiu suparat ca (sic!) cresc amenzile?".

Citeste aici pe larg declaratiile Sorinei Pintea de la dezbaterea "De ce dam spaga"

Dezbaterea a fost transmisa LIVE si pe pagina de Facebook a evenimentului si poate fi urmarita AICI

Nu isi da demisia

Jurnalistul Europa Libera a intrebat-o pe Pintea daca are de gand sa-si dea demisia pentru declaratia ofensatoare, avand in vedere ca in alte tari demnitarii au parasit functia pentru lucruri mai putirn grave.

"Imi cer scuze, eu nu cred ca este o afirmatie grava daca luam in considerare tot contextul. V-as ruga sa il luati in considerare. Eu cred ca este mult mai grav sa ascundem infectii, care pot provoca decese. Eu cred ca un deces este mult mai grav decat o afirmatie", a replicat ministrul.

Intervievatorul i-a atras atentia ca si-a asumat rezolvarea problemelor odata cu preluarea functiei si ca atacurile nu justifica declaratia facuta.

"Exact, am luat aceste masuri coercitive pentru nerespectarea procedurilor si protocoalelor. Ministrul nu poate sa stea in fiecare spital daca s-a curatat, daca s-a facut folosit suficient dezinfectant. Asta era ideea. Eu cred ca decesul unui om nu merita 2.000 de lei. Trebuie pedepsit cu mult mai mult", a continuat Pintea, fara a raspunde la intrebare.

"Sunt doua probleme separate: rezolvarea problemelor din sistem, care reprezinta o treaba pe care dumneavoastra trebuie sa o rezolvati, si o afirmatie pe care dumneavoastra o faceti, in care implicati poporul roman", i-a replicat jurnalistul Europa Libera.

Pintea a raspuns invocand din nou absentul "parca": "V-as ruga sa prezentati tot contextul. 'Parca' suntem, avand in vedere faptul ca ne suparam cand sunt majorate amenzile".

Cand i s-a atras atentia ca nu masura este criticata aici, ci afirmatia sa, Pintea a incercat o noua eschiva: "Nu este o afirmatie, este o exprimare: parca am fi. Pentru ca ne suparam daca se majoreaza amenzile. V-as ruga sa nu interpretati".

Ea a fost intrebata si daca premierul Viorica Dancila a convocat-o la vreo discutie dupa afirmatia facuta si a spus ca se vor intalni pentru sedinta saptamanala de guvern.

Iata aici inregistrarea interviului de la Europa Libera:

Dupa sedinta de guvern, Pintea a iesit la declaratii, insa pe alt subiect. Intrebata de jurnalisti cum raspunde criticilor romanilor care s-au simtit jigniti de faptul ca i-a numit infractori si de faptul ca Opozitia i-a cerut demisia, Pintea a replicat: "As dori sa nu comentez aceste afirmatii ale Opozitiei. Pot sa va spun ca aceasta declaratie a fost scoasa din context".

Intrebata direct daca ea considera ca romanii sunt un popor de infractori, Pintea a raspuns: "Nici vorba".

Citește și:
Marcel Ciolacu este sigur că Gabriela Firea va mai câștiga un mandat la Primăria Capitalei: ”Trebuie să ai anumite afinităţi să fii primar general”
Marcel Ciolacu este sigur că Gabriela Firea va mai câștiga un mandat la Primăria Capitalei: ”Trebuie să ai anumite afinităţi să fii primar general”
Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a anunțat duminică, 5 februarie, că PSD merge în acest moment cu Gabriela Firea candidat la Primăria Capitalei. Întrebat la Antena 3 cu ce candidat merge...
Cât de posibil vede Marcel Ciolacu scenariul în care Klaus Iohannis l-ar respinge ca premier, la rotativa din mai
Cât de posibil vede Marcel Ciolacu scenariul în care Klaus Iohannis l-ar respinge ca premier, la rotativa din mai
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat duminică, 5 februarie, că nu vede posibil scenariul în care președintele Klaus Iohannis ar refuza să îl numească premier la rotativa din luna mai....