Pintea vrea sa puna la CNAS un fost sef cercetat de DNA chiar pentru sistemul informatic. Prejudiciul e de 17 milioane de euro

Marti, 23 Iulie 2019, ora 16:43
4728 citiri
Pintea vrea sa puna la CNAS un fost sef cercetat de DNA chiar pentru sistemul informatic. Prejudiciul e de 17 milioane de euro
Foto: Arhiva Ziare.com

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a ramas fara sef dupa ce premierul Viorica Dancila l-a demis pe Razvan Vulcanesu, acesta refuzand sa plece de bunavoie pe motiv ca problemele sistemului informatic nu sunt din vina lui.

Acum, ministrul Sanatatii Sorina Pintea trebuie sa ii propuna premierului un nou sef, iar surse din presa sustin ca numele a fost deja avansat. Astfel, propunerea lui Pintea ar fi Vasile Ciurchea, fost sef al CNAS, anchetat de DNA chiar pentru contracte ce vizau sistemul informatic, intr-un dosar cu prejudiciu de aproape 17 milioane de euro.

Decizia Sorinei Pintea este cu atat mai surprinzatoare, daca ne uitam la declaratiile sale de luni seara de la Antena3. Ea a reclamat ca "de ani de zile se greseste la CNAS" si pentru problemele care afecteaza pacientii si medicii sunt de vina fostii sefi ai institutiei. Iata insa ca nu numai ca readuce pe pozitie un fost sef, insa se asteapta sa rezolve criza cardului de sanatate chiar cel anchetat pentru modul de implementare.

Ciurchea a fost de mai multe ori presedinte al Casei de Sanatate si in timpul sau a fost implementat mult-amanatul sistem al cardului national de sanatate. Ultima oara el a demisionat in primavara lui 2016 si cam tot de atunci este anchetat de DNA si a lasat mostenire numeroasele probleme ale sistemului informatic, ce acum au atins punctul critic.

El a mai fost implicat si in alte dosare si anchete. Ciurchea a fost si la conducerea Polisano, grup din care facea parte si lantul de farmacii Reteta, implicat in dosarul retetelor false pentru tratamente oncologice, dosar in care prejudiciul adus bugetului de stat a fost estimat la 1,7 milioane de lei.

Totodata, Alin Costache, fost sef al Directiei Antifrauda din CNAS, l-a denuntat la DNA, acuzandu-l de conflict de interese, avand in vedere functiile ocupate in sistemul public de sanatate, dar si in cel privat.

In ce priveste dosarul care priveste fix sistemul informatic, in mai 2016 procurorii DNA l-au acuzat de abuz in serviciu, iar ancheta este in prezent inca in desfasurare.

Procurorii vizeaza mai multe acte aditionale la un contract de informatizare a institutiei, incheiate intre CNAS si HP Romania in perioada 2007-2009.

CNAS a achizitionat "servicii suplimentare de asistenta tehnica si instruire on-site pentru Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) si pentru softul care asigura planificarea resurselor (ERP) la preturi supraevaluate, respectiv la valori de 804 euro/zi-om in cazul a doua dintre actele aditionale si de 760/zi-om, in cazul unui alt act aditional, dintre cele care fac obiectul prezentului dosar".

Procurorii spun ca actele au fost incheiate fara sa fie respectata legea. Mai exact, CNAS a acceptat propunerile HP fara o analiza proprie a necesarului si a pretului ofertat, fara o negociere reala si fara o fundamentare a tarifului din partea furnizorului. Ofertele HP nu au fost analizate in cadrul Comisiei de negociere/de analiza si evaluare tehnico-economica de optimizare a SIUI si aceste servicii au fost subcontractate pana la prestatorii directi, la preturi din ce in ce mai mici, astfel incat pentru serviciile efectiv efectuate prestatorii au incasat cel mult 200 de euro/zi-om.

DNA a estimat un prejudiciu de 16.847.405,96 euro, inclusiv TVA (reprezentand diferenta intre valoarea serviciilor facturate de HP si costul real al acestor servicii de 200 euro/zi-om), bani care ar fi fost platiti de CNAS in mod nelegal.

"E o nebunie!"

O reactie la cald a venit de la deputatul USR Emanuel Ungureanu, membru al Comisiei de Sanatate.

"E o nebunie! Mi-e imposibil sa cred ca doamna Pintea a trimis la cabinetul doamnei Dancila propunerea ca in fruntea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sa fie numit, Vasile Ciurchea, cercetat de catre DNA pentru fapte de coruptie privind licitatia achizitionarii de sisteme informatice chiar pentru CNAS.

Daca va face acest lucru, inseamna ca doamna Pintea a pierdut legatura cu realitatea si trebuie sa plece urgent din fruntea Ministerului Sanatatii. Urgent!", a scris pe Facebook deputatul USR.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Pintea propune Vasile Ciurchea sef CNAS, #Vasile Ciurchea cercetat DNA card sanatate , #ministrul Sanatatii