Vaccinurile antigripale nu ajung! Ministerul Sanatatii promite solutii, dar refuza sa dea detalii despre modul in care a cumparat produsele

Miercuri, 20 Noiembrie 2019, ora 18:48
3144 citiri
Vaccinurile antigripale nu ajung! Ministerul Sanatatii promite solutii, dar refuza sa dea detalii despre modul in care a cumparat produsele
Foto: Arhiva Pixabay

Vine iarna, iar medicii de familie continua sa se planga ca nu primesc suficiente vaccinuri gratuite pentru a-i imuniza pe romanii cu risc sporit de imbolnavire. In context, Ministerul Sanatatii - cel care a cumparat, intr-o maniera controversata, aceste vaccinuri - a anuntat ca incearca sa rezolve problema pana la jumatatea lunii decembrie.

Presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov, Sandra Alexiu, spune ca pana la acest moment, medicii de familie au primit doar cate 10-15 doze de vaccin pentru pacientii lor.

"In Bucuresti, in continuare, am primit extraordinar de putine (doze - n.red), Bucurestiul bate toate recordurile. In judete, in tara, s-au mai primit si de ordinul sutelor, dar in Bucuresti in continuare e aceeasi bataie de joc. S-au primit doua transe, prima de 10-15 doze, a doua de 10-15 doze. Asta in ciuda sutelor cerute, ca sa ne lamurim", a declarat Alexiu pentru Mediafax.

Potrivit sursei citate, aceasta situatie ar fi fost alimentata de DSP Bucuresti.

"Intr-adevar, aceasta transa a fost mai mare, s-a terminat practic vaccinul luat de minister, dar in Bucuresti s-a solicitat extrem de putin de catre Directia Sanitara, in ciuda faptului ca medicii au solicitat cantitati mai mari (de doze - n.red), in continuare DSP Bucuresti face exact ce vrea si solicita cat vrea.

Este inadmisibil sa soliciti pentru un oras de marimea si numarul de locuitori ai Bucurestiului, 90.000 de vaccinuri, care contin toate cele care se distribuie, inclusiv automat la spitale, centre de plasament, refugiati etc., si ce ramane la medicii de familie, in conditiile in care sunt 1.000 de medici de familie in Bucuresti. Deci din 90.000, jumatate dai la medicii de familie, 40 de bucati, in total, ceea ce e totalmente inadecvat pentru o institutie ca Directia Sanitara Bucuresti, in conditiile in care judetul Constanta a solicitat si a primit 160.000 de doze", completeaza presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov.

Intrebata daca a intampinat dificultati din acest motiv, in sensul in care la cabinetele medicilor de familie s-au prezentat oameni pentru a se vaccina si au fost trimisi acasa, din cauza lipsei de doze, Alexiu a raspuns ca s-a confruntat cu aceasta situatie inca din luna septembrie.

"Din moment ce ministrul Sanatatii iese la inceputul lui septembrie si spune cu mare tam-tam 'am inceput campania antigripala' si incep sa vina oameni si vin de atunci si cauta vaccin si nu gasesc nici acum. Dumneavoastra ce credeti, cand vedeti, cand ministrul iese la televizor, ca asa a facut doamna ministru (Sorina Pintea - n.red), in momentul in care a semnat contractul a si iesit 'gata, avem vaccin', uitand sa spuna ca, stiti, de cand semnam pana vine, dureaza o luna jumatate, nu va inghesuiti. Nu, a iesit sa-si etaleze realizarile. A iesit si a spus 'avem vaccin'. Si au inceput sa vina pacientii si apoi au venit in fiecare zi o luna jumatate, doua, pana au venit vaccinurile, alea 10", informeaza Alexiu.

Ministerul Sanatatii cauta solutii pana pe 15 decembrie

Ministerul Sanatatii a transmis, miercuri, ca va fi constituit un grup de lucru format din medici specialisti, medici de familie, reprezentanti ai comisiilor de specialitate si Ministerului Sanatatii, ai Institutului National de Sanatate Publica si ai Societatii Romane de Microbiologie, reprezentanti ai Directiei de Sanatate Publica Bucuresti, precum si reprezentanti ai pacientilor. Grupul de lucru va avea rolul ca, pana la data de 15 decembrie 2019, sa identifice deficientele in functionarea Programului national de vaccinare, dar si in cadrul campaniei de vaccinare antigripala gratuita.

"Grupul se lucru va prezenta ministrului Sanatatii un set de masuri pentru imbunatatirea acestor programe si activitati de sanatate publica(...)

Daca dozele de vaccin vor fi insuficiente, acordul cadru incheiat de MS cu furnizorul prevede posibilitatea suplimentarii numarului acestora. Mentionam ca, repartitia dozelor de vaccin pe judete se face in functie de catagrafierea realizata de medicii de familie, precum si de informarile acestora catre directiile de sanatate publica", a transmis MS, potrivit Mediafax.

Achizitie de vaccinuri cu scandal. Informatiile raman "la secret"

Ministerul Sanatatii a achizitionat, prin licitatie publica, anul acesta 1.500.000 de doze de vaccin gripal, cu 200.000 de doze mai mult fata de anul trecut.

Potrivit deputatului USR Emanuel Ungureanu, insa, caietul de sarcini se prevedea ca vaccinul cumparat trebuie sa poata fi folosit pentru pacienti cu risc de imbolnavire, incepand cu varsta de 6 luni.

Licitatia - mai spunea Emanuel Ungureanu - a fost castigata, insa, de un produs care nu se poata administra decat pacientilor cu varste de peste 3 ani.

Fostul Ministrul al Sanatatii, Sorina Pintea (PSD) a confirmat ca si ei licitatia i-a ridicat o serie de semne de intrebare si ca pentru pacientii cu varste intre 6 luni si 3 ani s-au comandat, separat, vaccinuri.

In context, suspectand o frauda, Emanuel Ungureanu a depus o plangere penala in acest caz. Deputatul USR a refuzat, insa, la solicitarea Ziare.com, sa mai ofere si alte informatii despre caz, sustinand ca isi protejeaza sursele.

Ziare.com a solicitat, inca de pe data de 15 octombrie, in scris, in baza Legii 544/2001, informatii de la Ministerul Sanatatii cu privire la acesta achizitie de vaccinuri antigripale. De asemenea, am solicitat sa studiem documentatia publica aferenta licitatiei.

Pana la acest moment, Ministerul Sanatatii a refuzat sa ne puna la dispozitie informatiile si sa ne dea acces la documentatie, dar si sa ne informeze de ce nu comunica.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#vaccinuri antigripale insuficiente, #Ministerul Sanatatii achizitie vaccinuri, #Sorina Pintea achizitie vaccinuri , #ministrul Sanatatii