Despre Sorina Placinta

Sorina Luminita Placinta este un prosper om de afaceri din Focsani care a intrat in politica, ocupand incepand din iulie pana in octombrie 2009 din partea PD-L functia de ministru al Tineretului si Sportului in Guvernul Emil Boc.

Nascuta pe 6 februarie 1965, este casatorita cu Stefan Sobota (suedez de origine maghiara) si are un fiu dintr-o casatorie anterioara. De fapt, numele de Placinta este al primului sot, dar l-a pastrat si dupa a doua casatorie.

Sorina Placinta, unul dintre sponsorii PD-L, a fost aleasa in decembrie 2008 senator de Vrancea pe listele acestui partid.

Imediat ce a devenit ministru, presa a dezvaluit neconcordante in declaratiile de avere ale Sorinei Placinta si Agentia Nationala de Integritate a deschis o ancheta.

Odata cu iesirea PSD de la guvernare, pe 1 octombrie 2009, Sorina Placinta a devenit si interimar la Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul. La cateva zile dupa aceasta numire, Guvernul Emil Boc 2 a fost demis prin adoptarea unei motiuni de cenzura.

Studii

In prezent urmeaza cursurile Facultatii de Drept Civil de la "Universitatea "Danubius" din Galati

In 1989 a absolvit Facultatea de Tehnologie si Chimie Textila Iasi

Activitate  profesionala

In perioada 2005-2008 a fost administrator, director general la SC ARTIFEX SRL

In perioada 1994-2008 a fost administrator la firma sa si a sotului, SC SORSTE SA

Intre 1993-1994 a fost asistent manager la SC ARUSCO IMPEX SRL Bucuresti

In perioada 1989-1993 a lucrat ca inginer la Filatura de lana pieptanata Focsani

Omul de afaceri

Sorina Placinta povesteste pe site-ul personal cum a ajuns din simplu inginer textilist unul dintre cei mai de succes oameni de afaceri din zona Moldovei.

Totul a inceput in 1992, pe vremea cand era inginer stagiar la Milcofil. Atunci l-a cunoscut pe Stefan Sobota (actualul sot), care abia incepuse o afacere in domeniul confectiilor. In scurt timp Sorina a devenit sef de productie in cadrul firmei lui Stefan, pe care l-a convins sa stabileasca sediul la Focsani.

Doi ani mai tarziu au infiintat impreuna firma SORSTE, actionara in proportie de 92% in Milcofil Focsani, care avea atunci 5 angajati, investitia initiala fiind de 50.000 de dolari.

In prezent Sorste S.A. lucreaza doar pentru export, in general mass-production pentru nume ca Valentino, Bennetton, H&M, Ikea si altii.

Pe lista companiilor detinute de Sorina se afla Milcovil S.A. si Artifex S.R.L, aceasta din urma dedicata productiei high fashion pentru clienti ca D&G, COS, Massimo Dutii, Akris, Uomo Piu, Crombie.

Sponsor si senator PD-L

Fiind de ceva vreme sponsor al PD-L, Sorina Placinta s-a inscris in partid in 2008 si a decis sa candideze la alegerile parlamentare din decembrie.

A fost aleasa senator de Vrancea si face parte si din Comisia pentru afaceri europene. Este de asemenea vicepresedinte al Comisiei pentru agricultura, silvicultura si dezvoltare rurala.

In iulie 2009, Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a decis recent neinceperea urmaririi penale in sase dosare care o vizau pe Sorina Placinta, in toate cauzele aceasta fiind acuzata de mita electorala.

Cele sase dosare au fost declinate la finalul anului 2008 si inceputul anului 2009 de la Parchetele din tara catre Parchetul instantei supreme, dupa ce aceasta a castigat un mandat de senator la alegerile din 2008.

De doua ori ministru

Pe 14 iulie 2009, Sorina Placinta a depus, la Palatul Cotroceni, juramantul de credinta in calitate de ministru al Tineretului si Sportului, la doar doua ore dupa ce Monica Iacob Ridzi si-a dat demisia din aceasta functie.

Din CV-ul Sorinei Placinta lipseste insa orice conexiune cu obiectul de activitate al MTS, la fel cum lipseste si din declaratiile politice facute in calitate de senator.

Pe 1 octombrie 2009, odata cu demisia in bloc a ministrilor PSD din Guvernul Emil Boc, Sorina Placinta a preluat si mandatul de ministru interimar pentru Relatia cu Parlamentul de la Victor Ponta.

Primul guvern demis prin motiune de cenzura

Sorina Placinta face parte din primul Guvern de dupa Revolutie care a fost demis prin adoptarea unei motiuni de cenzura.

Guvernul condus de Emil Boc a picat, pe 13 octombrie 2009, in urma votului acordat de parlamentari motiunii de cenzura "11 impotriva Romaniei". Din cei 471 de parlamentari, 254 au votat pentru, 176 au votat impotriva, patru voturi au fost anulate, iar 23 de senatori si deputati au absentat.

Din momentul anuntarii rezultatului votului, Guvernul Boc II este considerat demis, fiind pentru prima data in istoria Romaniei, dupa 1989, cand un guvern pica in urmaunei motiuni de cenzura. 

Averea controversata

Agentia Nationala de Integritate (ANI) s-a autosesizat la cateva zile dupa ce Sorina Placinta a devenit ministru si a inceput verificarea averii acesteia.

Oficial, Biroul de Presa al ANI a comunicat ca institutia nu are dreptul sa dea detalii despre investigatiile in curs.

Conform declaratiei de avere, Sorina Placinta detine trei imobile in Focsani si un altul la Montreux, bijuterii in valoare de 40.000 de euro, precum si tablouri de aceeasi valoare, dar si trei autoturisme - Renault, Dacia si Skoda.

Declaratia de avere , depusa in iunie 2009, arata ca senatorul PDL are doua terenuri in Focsani , in suprafata de 5.178 de metri patrati, respectiv 1.249 de metri patrati, ambele achizitionate in 2004.

De asemenea, ea are trei imobile in Focsani, cumparate si acestea in 2004, cu suprafete de 140 de metri patrati, 946 de metri patrati si 121 de metri patrati.

In plus, in 2007, sotul si partenerul de afaceri al lui Placinta a cumparat si un imobil in Elvetia, la Montreux, cu o suprafata de 144 de metri patrati si cu o valoare impozabila de 400.000 de euro.

Totodata, Luminita Placinta are trei autoturisme, cumparate in 1999 (Dacia), 2000 (Renault) si 2003 (Skoda). Ea mai are si bijuterii in valoare de 40.000 de euro, dobandite in perioada 2000 - 2008, dar si tablouri si mobilier, de o valoare similara, dobandite in perioada 2004-2008.

Placinta are doua conturi la BRD , deschise in 2004 si 2007, in care detine 1.138.313,81 lei si 13.881,88 euro. In declaratia de avere depusa la preluarea mandatului de parlamentar, in decembrie 2008, Luminita Placinta avea patru conturi la BRD Bucuresti, deschise in 2004 - 108.649,83 euro; 2007 - 425.078,42 lei; 2006 - 207,66 franci elevetieni; 2004 - 6.587,69 euro.

De asemenea, ea are si un credit la BRD, contractat in 2006, in valoare de 57.454 lei.

Placinta a incasat in 2008 dividende in valoare de 1.442.399 lei de la SC Sorste SA. De asemenea, ea a declarat un venit anual de 181.364 lei. Este actionar la SC Sorste SA si asociat la doua societati: Spapmen si Depsorste.

De asemenea, potrivit Registrului Comertului, este asociat si la Milcofil SA.

Fiul si Biserica Ateista

Tot imediat dupa ce a devenit ministru, presa a prezentat detalii si despre fiul Sorinei Placinta.

Andrei Razvan Placinta, aflat in Elvetia, este slujitor al "Primei Biserici Ateiste" (First Church of Atheism), potrivit publicatiei Monitorul de Vrancea.

Tanarul Placinta locuieste in Elvetia, la Montreux, si a obtinut titlul de "pastor" al "Primei Biserici Ateiste".

"Prima Biserica Ateista" este, de fapt, o organizatie laica, dar foloseste termeni religiosi. Membrii acestei asa-zise biserici pot deveni pastori, reverenzi, care sunt "hirotonisiti" pe internet. Ei jura sa elibereze lumea de credinta religioasa si "oficiaza" ceremonii ateiste la nunti si inmormantari. Membrii "bisericii ateiste" neaga existenta lui Dumnezeu, dar folosesc toata terminologia crestina.

Andrei Razvan Placinta a postat pe contul sau de Facebook mai multe poze care il infatiseaza in ipostaze homosexuale si in prezenta unor simboluri sataniste, preluate de ziarul Libertatea.

Link-uri utile:

Sorina Placinta
Sorina Placinta

Data nasterii: 6 februarie 1965

Cariera:  om de afaceri, senator, ministru

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Sorina Placinta, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.