Drumul Generalului, șoseaua spectaculoasă din Apuseni complet modernizată pe o lungime de 12 kilometri VIDEO

Autor: N.G.
Luni, 20 Martie 2023, ora 21:50
11522 citiri
Drumul Generalului, șoseaua spectaculoasă din Apuseni complet modernizată pe o lungime de 12 kilometri VIDEO
FOTO captură video

O șosea din nordul Munților Apuseni, recent modernizată, dezvăluie imagini spectaculoase și în perioada cu zăpadă.

Este vorba despre „Drumul Generalului”, „Drumul Generalului Antonescu” sau ”Drumul Robilor”, care străbate o zonă montană superbă. DJ 107T oferă peisaje impresionante pe tot parcursul anului. Drumul are 12 kilometri și a fost complet asfaltat în anul 2020. A fost construit în anul 1940, la ordinul mareșalului Ion Antonescu pentru a facilita accesul armatei către Cluj.

Șoseaua a fost construită manual de locuitorii cătunelor din zonă, în marea majoritate bătrâni, femei și copii la ordinul generalului Ion Antonescu in 1940. Deși la vremea aceea piatra se transporta cu carul cu boi, iar târnăcopul era principala unealtă de lucru, drumul de piatră a fost construit în trei ani.

Vechiul drum de piatră este azi complet asfaltat. Face legătura între două comune montane din județul Cluj, Mărișel și Măguri-Răcătău.

Sursa video Facebook/ Alin Tișe

Satul Mărișel a fost înfiinţat în decursul secolului al XVIII-lea, de către moţii plecaţi din Munţii Abrudului. Se învecinează la sud cu comuna Măguri-Răcătău, la nord cu comuna Râșca, la est cu comuna Gilău, iar la vest cu comuna Beliș.

Este o așezare rurală unde gospodăriile sunt răsfirate în lungul văilor și drumurilor și pe culmile domoale, ca în zonele de deal. Formele cele mai înalte de relief sunt Dealul Fântânele (1.341 m), Dealul Copcei (1.289 m) și Dealul Arsuri (1.238 m). Comuna este așezată pe un platou înalt, la o altitudine de 1150 - 1250 de metri.

Comuna Măguri-Răcătău este situată pe valea Someșului Rece, într-o zonă deosebit de pitorească. Datează din anul 1724 și este formată din trei sate: Măguri-Răcătău care se află în sufletul comunei, al doilea intitulat Măguri și cel din urmă sat, Muntele Rece.

Este cea mai întinsă comună din județul Cluj. Zona cuprinde rezervații naturale protejate, dar și numeroase trasee care încântă turiștii iubitori de natură și mișcare. Aici regăsim Cheile Dumitresei, un sector complex de chei sălbatice de pe o porțiune a râului Dumitreasa, dar și Defileul Someșului Rece, perfect pentru alpiniști, zonă protejată de lege.

#sosea, #drumul generalului, #Apuseni, #marisel , #atractii