Șoșoacă, sancționată de guvernul Ucrainei: Un „politician marginal” care folosește „revanșismul rusesc”

Vineri, 24 Martie 2023, ora 14:20
4684 citiri
Șoșoacă, sancționată de guvernul Ucrainei: Un „politician marginal” care folosește „revanșismul rusesc”
Declarația lui Șoșoacă se înscrie în linia oficială de declarații a Moscovei FOTO Twitter

Declarațiile făcute de senatoarea Diana Șoșoacă, privind anexarea unor teritorii din Ucraina care au aparținut în trecut României, nu au rămas neobservate în presa de la Kiev.

FOCUS, una dintre cele mai mari publicații ucrainene, scrie despre senatoarea din România:

”Senatorul româncă Diana Șoșoacă a înaintat parlamentului un proiect de lege prin care se cere „denunțarea Tratatului de bună vecinătate și cooperare dintre România și Ucraina”. Ea crede că Ucraina ar trebui să „întoarcă” României teritoriile care i-au aparținut în trecut.

România anexează teritoriile istorice care i-au aparținut, respectiv Bucovina de Nord, Herța, Bugeacul (Cahul, Bolgrad, Izmail), Maramureșul istoric și Insula Șerpilor”, se arată în document.

Diana Șoșoacă este un politician de extremă dreaptă care a fondat partidul SOS și a fost anterior membru al partidului populist de dreapta AUR. Ea susține că românii nu pot studia în Ucraina în limba maternă și există riscul să-și piardă cultura. În plus, politicianul crede că transferul de teritorii va fi o răzbunare pentru ajutorarea României după invazia rusă.

Declarația lui Șoșoacă se înscrie în linia oficială de declarații a Moscovei, care încearcă să convingă comunitatea internațională că și ceilalți vecini ai Ucrainei ar dori să declanșeze un război și să-și anexeze teritoriile „lor”, scriu jurnaliștii de la Kiev.

Cum a reacționat Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, Oleg Nikolenko, a numit-o pe Diana Șoșoacă „politician marginal” care folosește „un exemplu clasic din metodologia revanșismului rusesc”. El a adăugat că serviciul diplomatic ucrainean va iniția sancțiuni împotriva acesteia ca persoană, pentru că reprezintă o amenințare la adresa securității naționale.

„Condamnăm ferm încercarea de a pune sub semnul întrebării integritatea teritorială a Ucrainei, de a submina spiritul de bună vecinătate dintre Ucraina și România”, a spus Nikolenko.

#sosoaca senator, #sanctiune, #Ministerul de Externe, #Ucraina, #anexare , #Stiri Diana Sosoaca