Cu mașina electrică de la Polul Nord la Polul Sud. Ce automobil vor folosi cei doi soți care fac expediția vieții FOTO

Joi, 02 Februarie 2023, ora 13:29
5931 citiri
Cu mașina electrică de la Polul Nord la Polul Sud. Ce automobil vor folosi cei doi soți care fac expediția vieții FOTO
Ce doi soți pleacă în expediția vieții lor FOTO Facebook

Deși teama legată de autonomie îndepărtează ideea de a deține un vehicul electric, un cuplu căsătorit plănuiește să pornească într-o călătorie de 17.000 de mile cu mașina lor alimentată cu baterii.

Chris și Julie Ramsey din Aberdeen își vor lua Nissanul Ariya electric modificat - bazat pe noul SUV complet electric al mărcii japoneze, care costă începând de la 46.000 de lire sterline - într-o expediție în premieră mondială, care va începe la Polul Nord magnetic și se va încheia la mii de kilometri - aproape un an mai târziu - la Polul Sud.

Călătoria de 10 luni va fi un test monumental al mașinii și, posibil, al căsniciei celor doi.

Din Arctica în Antarctica

Pe baza autonomiei bateriei autovehiculului, soțul și soția ar trebui - în teorie - să oprească pentru a încărca de cel puțin 54 de ori pe parcursul călătoriei lor.

Vehiculul pregătit pentru aventură pe care cei doi soți îl vor folosi urmează să-i transporte din Arctica prin America de Nord, Centrală și de Sud, înainte de a trece în Antarctica.

Este pentru prima dată când un vehicul de orice tip încearcă provocarea "de la un pol la altul", deoarece nicio mașină cu motor cu combustie nu a reușit vreodată să efectueze aceeași călătorie.

Bateria se încarcă de peste 50 de ori

Expediția nu va fi ușoară, motiv pentru care acest vehicul electric a fost special adaptat.

Dar, deși la prima vedere ar putea părea un camion monstruos, mașina se bazează pe crossoverul Nissan Ariya, care va apărea în curând în showroom-urile din Marea Britanie.

Și folosește trenul de rulare al vehiculului standard.

Mașina dispune de un pachet de baterii de 87 kWh (cea mai mare dintre cele două opțiuni disponibile pentru Nissan-ul electric), care - în formă convențională - oferă o autonomie de până la 319 mile cu o încărcare completă.

Asta înseamnă că cei doi soți ar trebui - pe baza acestei afirmații privind autonomia - să se oprească pentru a se reîncărca de cel puțin 54 de ori pentru a încărca complet bateriile pentru a acoperi traseul enorm de sus în jos al unui atlas.

Cu toate acestea, în realitate, autonomia declarată de 319 mile va fi ceva mai mică. La fel ca în cazul mașinilor pe benzină și diesel, cifrele oficiale nu corespund cu ceea ce se poate obține în lumea reală.

Printre modificările aduse mașinii se numără adăugarea unei suspensii off-road grele cu cursă lungă și a unor anvelope groase de 39 de inch, ambele solicitând o presiune suplimentară asupra bateriei și reducând autonomia declarată.

Are turbină eoliană cu energie regenerabilă

Modificările au fost făcute la Ariya de către firma britanică specializată Artic Trucks, care a trebuit să extindă pasajele roților de la Nissan-ul standard pentru a permite roților și anvelopelor masive să se potrivească fără a se freca de panouri, ceea ce a scurtat, de asemenea, în mod eficient, supraînălțările față și spate ale vehiculului - ceea ce înseamnă că acesta ar trebui să poată face față pantelor și coborâșurilor abrupte fără ca barele de protecție să fie prinse de bolovani și terenuri dure.

Dar cei doi nu vor fi nevoiți să găsească un punct de încărcare public în mijlocul pustietății atunci când bateria începe să se descarce. Asta pentru că vor căra o unitate de energie regenerabilă pe care o vor folosi pentru a încărca Ariya în regiunile polare.

Prototipul portabil include o turbină eoliană portabilă și ușoară și panouri solare care vor profita de vânturile puternice și de orele lungi de lumină pentru a asigura încărcarea bateriei vehiculului electric.

De la minus 30 de grade, la plus 30 de grade

Vitezele de încărcare capabile nu sunt încă cunoscute, spune Nissan, deși echipa din spatele acestui prototip îl va supune la testele inițiale începând de săptămâna viitoare, înainte ca cei doi soți să îl încerce ei înșiși în cadrul unei curse de testare în Canada, în martie, înainte de începerea expediției.

O încărcare de la 20% la 80% într-un Ariya EV convențional poate dura doar 40 de minute folosind un dispozitiv rapid, deși Nissan nu se așteaptă ca unitatea portabilă să asigure aceste viteze de încărcare.

De asemenea, trebuie luat în considerare faptul că, în climatele mai reci, "timpii și vitezele de încărcare pot fi afectate".

În timp ce stația de alimentare înseamnă că se pot încărca unde și când doresc, aceasta va fi o altă povară pentru sistemul de propulsie care va reduce autonomia bateriei.

În timpul acestei aventuri epice, care își propune să înceapă luna viitoare, Ariya va trebui să facă față câmpurilor de gheață, zăpezii mari, cățărărilor abrupte pe munte și dunelor de deșert inospitaliere. Temperaturile vor varia de la minus 30 de grade până la peste plus 30 de grade.

Vor avea o dronă pe plafonul automobilului

În cadrul prezentării oficiale a vehiculului electric din această săptămână, Chris, în vârstă de 46 de ani, deținător al unui record mondial Guinness și aventurier autoproclamat al vehiculelor electrice, a declarat că scopul este de a prezenta capacitățile vehiculelor electrice în speranța de a accelera adoptarea mașinilor cu baterii.

"Unul dintre lucrurile care stau la baza tuturor aventurilor pe care le facem este că luăm un vehicul electric de serie standard și urmărim să facem modificări minime pentru a demonstra în mod clar capacitățile sale reale, de zi cu zi, indiferent de locul în care îl conduci. Nissan Ariya al nostru nu este diferit, deoarece sistemul de propulsie și bateria vehiculului au rămas standard din fabrică, demonstrând cât de capabil și versatil este Ariya de serie. Am modificat suspensia și am lărgit pasajele roților pentru a putea beneficia de platforma stabilă și de suportul anvelopelor BF Goodrich de 39 de inch. Sunt încântat să mă urc la volanul a ceea ce era deja un vehicul strălucitor, dar care acum se simte echipat pentru a cuceri cu stil capetele pământului!", a spus el.

Fiind un iubitor declarat al cafelei, Chris va avea acces la un espressor integrat în portbagaj.

În timp ce acest lucru le va oferi celor doi o cantitate bună de cafea preparată într-un mod sustenabil, probabil că va fi un alt consumator pentru baterie și va scurta autonomia acesteia.

Pe plafon există, de asemenea, o rampă de lansare pentru o dronă, astfel încât Chris și Julie să poată filma pe traseu imagini ale incredibilei lor călătorii, precum și propria tehnologie de stație meteo, astfel încât să își poată planifica călătoria în funcție de condiții.

Vor petrece 12 ore pe zi în mașină

Cuplul estimează că vor petrece între 12 și 13 ore pe zi în mașină împreună, ceea ce va fi un test pentru toleranța lor reciprocă. "Va fi o provocare cu siguranță", a declarat Julie, în vârstă de 44 de ani.

Ea a renunțat la slujba ei cu normă întreagă din industria petrolului și a gazelor (același sector în care a lucrat și Chris anterior) pentru a se concentra asupra expediției.

Vorbind la dezvăluirea modelului Ariya modificat, ea a adăugat: "Planificarea și pregătirea pentru Pole-to-Pole a reprezentat o mare parte din viața noastră în ultimii patru ani, așa că abia aștept să începem expediția în martie. Vom descoperi atât de multe inițiative interesante ale comunităților și persoanelor care iau măsuri pozitive împotriva schimbărilor climatice și abia aștept să împărtășesc aceste experiențe și povești cu toată lumea. Facem ceva ce nu a mai fost încercat până acum, o premieră mondială, și, în cele din urmă, asta este ceea ce o face atât de interesantă".

Citește și:
Fost ministru al Sportului, despre folosirea simbolurilor Ungariei Mari la meciurile de fotbal: „Nu ar face decât să sufle în pânze extremiştilor”
Fost ministru al Sportului, despre folosirea simbolurilor Ungariei Mari la meciurile de fotbal: „Nu ar face decât să sufle în pânze extremiştilor”
Purtătorul de cuvânt al PNL Ionuţ Stroe, fost ministru al Sportului, a comentat într-o postare pe Facebook anunţul Asociaţiei maghiare de fotbal (MLSZ) privind introducerea de bannere care...
AUR și-a făcut magazin, dar ține prețurile secrete. Ce produse comercializează
AUR și-a făcut magazin, dar ține prețurile secrete. Ce produse comercializează
Partidul AUR și-a deschis de curând magazin, astfel că simpatizanții formațiunii politice își pot cumpăra haine și accesorii cu sigla partidului. Totuși, prețurile nu sunt făcute...
#soti, #expeditie, #Polul Nord Polul Sud, #aventura, #Nisssan, #inedit , #stiri magazin