Lovitură pentru Elon Musk: 40 de sateliţi Starlink, plasaţi recent pe orbita Terrei, pierduți din cauza unei furtuni solare VIDEO

Vineri, 11 Februarie 2022, ora 00:06
3917 citiri
Lovitură pentru Elon Musk: 40 de sateliţi Starlink, plasaţi recent pe orbita Terrei, pierduți din cauza unei furtuni solare VIDEO
Lansare sateliți SpaceX/FOTO: abcnews

SpaceX, comania lui Elon Musk, anunță că a pierdut zeci de sateliţi după ce au fost loviţi de o furtună geomagnetică la o zi după lansare, ceea ce i-a făcut să cadă de pe orbită şi să ardă.

O furtună geomagnetică provocată de o puternică explozie de radiaţii pe suprafaţa Soarelui a dezafectat cel puţin 40 dintre cei 49 de sateliţi recent lansaţi de SpaceX ca parte din reţeaua sa de conexiune la internet Starlink, a precizat compania americană, informează Reuters.

Potrivit anunţului publicat marţi pe pagina de internet a companiei, sateliţii au fost loviţi de fluxul de radiaţie solară vinerea trecută, pe 4 februarie, la o zi după ce au fost plasaţi pe o orbită preliminară, cu o ''desfăşurare joasă'', situată la circa 210 kilometri deasupra Terrei.

Sistemul este relativ scump, dar poate fi folosit în locuri unde conexiunile prin cablu nu sunt posibile. De exemplu, în Tonga, unde cutremurul din ianuarie a întrerupt cablul submarin de date al naţiunii insulare, o staţie Starlink este în curs de construcţie în Fiji, în apropiere, pentru a ajuta la restabilirea accesului, potrivit BBC.

Cei mai noi 49 de sateliţi au fost amplasaţi la aproximativ 210 km deasupra suprafeţei Pământului. SpaceX a declarat că "fiecare satelit a realizat un zbor controlat", după ce a fost trimis pe 3 februarie.

Plasarea pe orbită a sateliţilor, transportaţi cu o rachetă Falcon 9 produsă de SpaceX şi lansată de la Centrul spaţial Kennedy din Cape Canaveral, Florida, a coincis aproximativ cu o alertă de furtună geomagnetică anunţată pentru miercuri şi joi săptămâna trecută, 2 şi 3 februarie, de Centrul american de prognoză meteorologică în spaţiu.

Alerta avertiza că explozii solare declanşate în urma ''unei ejecţii de masă coronală cu halou complet'' - o erupţie masivă de plasmă solară şi radiaţie electromagnetică pe suprafaţa Soarelui - au fost detectate pe 29 ianuarie şi că ele urmau să lovească Terra cel mai devreme pe 1 februarie.

Potrivit alertei, condiţiile de furtună geomagnetică pe Terra ar putea ''persista probabil'' până pe 3 februarie, la ''niveluri diminuate''.

Potrivit SpaceX, viteza şi severitatea furtunii solare au determinat încălzirea atmosferei terestre, crescând astfel densitatea atmosferică la altitudinea orbitei joase pe care se aflau sateliţii şi provocând o forţă de frecare intensă sau rezistenţă, ceea ce a provocat distrugerea a cel puţin 40 dintre sateliţi.

Operatorii Starlink au încercat să dirijeze sateliţii pe o configuraţie orbitală de siguranţă (''safe-mode''), care să le permită să se deplaseze la marginea atmosferei pentru a minimiza frecarea, însă încercările au eşuat în cazul celor mai mulţi dintre sateliţi, forţându-i să se îndrepte spre niveluri joase ale atmosferei, unde s-au dezintegrat, în condiţii de siguranţă, la reintrarea în atmosfera terestră, potrivit SpaceX.

''Este ceva fără precedent, din câte ştiu eu'', a declarat într-un e-mail trimis agenţiei Reuters Jonathan McDowell, astrofizician în cadrul Universităţii Harvard, adăugând că este pentru prima dată când află despre defectări ale unor sateliţi provocate de o creştere a densităţii atmosferice în urma unei furtuni solare şi nu de un nivel mai ridicat de radiaţie electromagnetică.

Cu toate acestea, o zi mai târziu, furtuna geomagnetică a lovit Pământul. Este acelaşi tip de mecanism care creează aurore precum aurora boreală, dar poate avea şi efecte periculoase. Această furtună a încălzit atmosfera şi a făcut-o mult mai densă decât se aştepta.

„GPS-ul de la bord sugerează că viteza de escaladare şi severitatea furtunii au făcut ca rezistenţa atmosferică să crească cu până la 50% mai mult decât în timpul lansărilor anterioare", a declarat SpaceX.

SpaceX a încercat să pună sateliţii într-un "mod sigur", făcându-i să zboare pe margine pentru a minimiza rezistenţa la înaintare.

Tracţiunea a fost suficient de puternică pentru a împiedica sateliţii să iasă din acest "mod sigur" şi să revină pe orbita pe care trebuiau să o atingă pentru a fi stabili. În schimb, "până la 40" vor cădea înapoi în atmosfera Pământului şi vor arde.

Jacob Geer, şeful departamentului de supraveghere spaţială al Agenţiei Spaţiale Britanice, a declarat că nu se aşteaptă ca "nicio parte" a sateliţilor să atingă solul.

„Evenimente de acest gen ne reamintesc că spaţiul este o provocare, a pune sateliţi sau astronauţi pe orbită nu este uşor", a spus el.

SpaceX, compania din domeniul spaţial creată de antreprenorul miliardar Elon Musk, a lansat sute de sateliţi de dimensiuni mici pe orbita terestră începând cu 2019 ca parte din proiectul Starlink, care oferă acces la servicii de internet cu bandă largă. Compania americană a anunţat că intenţionează să lanseze în perioada următoare circa 30.000 de sateliţi suplimentari, pe lângă cei 12.000 planificaţi anterior şi deja aprobaţi de Comisia Federală pentru Comunicaţii (FCC) din Statele Unite.

Tesla solicită acționarilor să aprobe restabilirea pachetului de compensații pentru Elon Musk. Suma uriașă la care se ridică
Tesla solicită acționarilor să aprobe restabilirea pachetului de compensații pentru Elon Musk. Suma uriașă la care se ridică
Tesla Inc. solicită acționarilor să aprobe restabilirea pachetului de compensații pentru CEO-ul Elon Musk, evaluat la 56 de miliarde de dolari. De asemenea, compania a propus relocarea sediului...
Noi probleme grave descoperite la mașinile electrice. Mii de autoturisme, chemate urgent în service
Noi probleme grave descoperite la mașinile electrice. Mii de autoturisme, chemate urgent în service
Mașinile electrice ale lui Elon Musk se confruntă cu noi probleme. 3.878 de vehicule Cybertruck au fost rechemate în service, pentru a repara pedala de accelerație. Potrivit oficialilor...
#SpaceX, #Elon Musk, #sateliti, #furtuna solara , #stiri internationale
Comentarii
Poza ULAKE
ULAKE
rank 1
buni satelitzii aceia, cel putzin au ajuns in spatziu