Pentru ce mai dau românii șpagă: Mulți vor să se angajeze la stat, alții plătesc ilegal să se facă bine

Vineri, 09 Decembrie 2022, ora 03:00
5830 citiri
Pentru ce mai dau românii șpagă: Mulți vor să se angajeze la stat, alții plătesc ilegal să se facă bine
Bani de șapgă FOTO:Arhivă ziare.com

Mulți români încă sunt obișnuiți să ofere mită pentru a rezolva mai repede unele situații care altfel ar dura foarte mult. Alții dau bani pentru a scăpa de dosare penale, iar o altă categorie oferă șpagă pentru a se angaja la stat sau pentru a primi mai multă atenție de la medici.

Anul trecut, 68 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au fost arestaţi preventiv, cu 79% faţă de anul precedent.

Permisul auto pe bază de ”sufleur”

Cele mai mediatizate cazuri de corupție sunt cele din ”fabricile” de permise auto. Deși au fost destructurate multe astfel de rețele, se pare că profitul din această activitate ilegală este atât de mare încât grupările infracționale își asumă riscul de a face închisoare.

O metodă inedită de fraudare a examenului pentru permise a fost descoperită recent de polițiștii de la Serviciul Rutier Ilfov.

„Serviciul Rutier Ilfov a surprins în flagrant 3 persoane, un instructor auto, o persoană fără calitate (sufleor) și un candidat cvasianalfabet care au fraudat proba teoretică, componentă a examenului pentru obținerea permisului de conducere organizat de SRPCIV București. Candidatul a fost cablat de cei 2, tehnica utilizată permițându-i sufleorului să vadă monitorul și să transmită răspunsurile corecte beneficiarului. Există indicii că alte 55 de persoane au fraudat proba teoretică, acestea urmând a fi aduse cu mandat de aducere la sediul IPJ Ilfov”, a transmis IPJ Ilfov.

Candidatul, în vârstă de 32 de ani, ar fi intrat în sala de examen purtând tehnică audio-video pe haine şi în urechi, aceasta permiţându-i „sufleorului” să vadă monitorul şi să transmită răspunsurile corecte beneficiarului.

„La aceeaşi dată, poliţiştii Serviciului Rutier Ilfov, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, au desfăşurat 3 percheziţii, respectiv la sediul unei şcoli de şoferi, din Bucureşti şi la domiciliile a 2 dintre cele 3 persoane, depistate în flagrant. În cadrul activităţilor de documentare, poliţiştii Serviciului Rutier Ilfov au identificat, până în prezent, alte 56 de persoane, cu privire la care există suspiciunea că ar fi fraudat proba teoretică, pentru obţinerea permisului de conducere”, a anunțat IPJ Ilfov.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2018-2022, un instructor auto, în vârstă de 43 de ani, împreună cu un bărbat (sufleor), în vârstă de 28 de ani şi fără calitate, au racolat zeci de persoane neşcolarizate şi le-au sprijinit să fraudeze proba teoretică, componentă a examenului pentru obţinerea permisului de conducere, organizat de SRPCIV Bucureşti. Ca mod de operare, candidaţii urmau să intre în sala de examen, purtând pe îmbrăcăminte şi în urechi tehnică de natură a permite să filmeze monitorul şi să comunice în exterior cu ”sufleorul”, acesta din urmă transmiţându-le răspunsurile.

Suma solicitată pentru obţinerea în mod fraudulos a permisului de conducere era cuprinsă între 3.000 şi 7.500 euro.

Bani pentru medici

În toamna acestui an, un medic renumit din Timișoara a ajuns pe mâna polițiștilor de la DGA după ce mai mulți pacienți au spus că li s-a cerut șpagă.

Este vorba despre medicul chirurg Marian Gașpar este cercetat pentru luare de mită în formă continuată. El ar fi primit sume cuprinse între 100 și 2000 euro de la șase pacienți.

”În data de 26.09.2022, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de o persoană, care are calitatea de medic, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită în formă continuată (6 acte materiale).

În fapt, s-a reţinut că în perioada 19.09. - 26.09.2022, în calitate de medic – şef Secţie Cardiologie, în cadrul unei unități spitalicești din municipiul Timișoara, în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, inculpatul ar fi pretins, indirect şi primit, de la șase pacienți sau de la aparținători ai acestora, sume de bani, în lei sau în valută, cuprinse între 100 euro și 2000 euro, în legătură cu activitatea desfăşurată conform atribuţiilor de serviciu”, a transmis DGA.

La aproape două luni de la încătușare și trimiterea după gratii, medicul Marian Gaspar va fi eliberat, chiar dacă, la termenul din data de 04.11.2022, Tribunalul Timiș i-a respins, ca nefondată, cererea sa de înlocuire a arestului preventiv cu control judiciar pe cauțiune.

În cele din urmă, instanța a decis ca medicul Marian Gașpar să plătească o cauțiune de 50.000 lei în schimbul libertății.

În hotărârea instanței de apel se arată următoarele: „Constată, cu opinie majoritară, admisibilă cererea de înlocuire a arestului preventiv cu controlul judiciar pe cauțiune, formulată de inculpatul G.M., în prezent deținut în CRAP – IPJ Timis. Stabilește cuantumul cauțiunii la suma de 50.000 lei și stabilește termen pentru plata cauțiunii la data de 18.11.2022.

Și celebrul medic Virgil Musta, şef de secţie la Spitalul „Victor Babeş” Timișoara, a fost trimis în judecată recent de procurorii DNA pentru teste COVID făcute în pandemie. Potrivit procurorilor DNA. în perioada 21 iulie – 09 noiembrie 2020, inculpatul Musta Virgil Filaret, cu intenție, ar fi determinat trei asistente medicale să presteze servicii medicale în beneficiul societății la care el era asociat, în timp ce acestea se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu la unitatea publică, respectiv Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Iar în București, o doctoriță ginecoloagă a amenințat o pacientă că a doua zi se va trezi paralizată dacă nu-i va da șpagă ei și anestezistului.

Medicul specialist în obstetrică-ginecologie Roxana Al Momani – condamnată la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită – i-a cerut bani unei paciente chiar în timp ce se afla pe masa de operație.

Supărată că n-are pregătiți banii de șpagă, respectiv 1.000 de lei, dr. Al Momani i-a spus femeii că, dacă anestezistei îi tremură mâna, se poate trezi paralizată.

Șpaga pentru poliție

Cele mai multe șpăgi se oferă polițiștilor, fie că vorbim despre agenți de circulație pentru a nu întocmi dosar penal sau pentru a nu suspenda permisul de conducere ori sancționa drastic alte abateri, fie pentru polițiștii de frontieră, pentru a trece mai ilegal granițele. Cei mai mulți dintre ei sesizează DGA însă sunt și oameni ai legii care preferă să ia mită.

În 2020, 38 lucrători MAI au fost arestați ca urmare a unor astfel de fapte de corupție, iar în 2021, 68 lucrători, conform rapoartelor de activitate ale DGA pentru anii menționați.

În toamna acestui an, doi polițiști din Argeș au fost condamnați la trei ani de închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității, fiind găsiți vinovați pentru luare de mită.

Sentința aparține Tribunalului Argeș care a rămas definitivă după ce Curtea de Apel Pitești a respins, în data de 21 noiembrie 2022, apelurile declarate de procurori și de unul dintre polițiștii condamnați.

Unul dintre polițiștii condamnați în această cauză, Dragoș Marian Chiliment, a fost declarat polițistul anului după ce a salvat viața unei fetițe de doi ani, aflată în risc de moarte.

Cei doi foști polițiști, Dragoș Marian Chiliment și Ion Eusebiu Matei, din cadrul Secției 2 de Poliție Pitești, au reușit să ridice șpaga la rutieră la nivel de mare artă. Banii primiți de la șoferi nu mai reprezentau doar o mică atenție pentru ca polițistul să închidă ochii în fața kilometrajului dat peste cap, ci erau primiți cu titlu de ”amendă” pentru care contravenientul primea chiar ”chitanță”, una pe o coală de hârtie roz.

Șoferul era convins că nu a dat șpagă, ci chiar a plătit pe loc amenda, scăpând astfel de alte necazuri legate de suspendarea permisului auto. Semnau chiar bucuroși în căsuța indicată de polițist, le mulțumea acestora că au fost băieți de treabă și-și vedeau în continuare de drum, satisfăcuți că au scăpat doar cu o banală amendă. Oamenii nu știau că în realitate nu săvârșiseră nicio faptă, iar ”amenda” o plătiseră degeaba.

A dat bani unui necunoscut crezând că ”îi bagă” copilul la școala de poliție

Un român a plătit bani unui necunoscut care l-a convins că poate să îi ajute copilul să treacă examenul la școala de poliție.

”La data de 30 septembrie, la propunerea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, Tribunalul Buzău a emis mandat de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 zile față de o persoană cercetată sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență.

În fapt, în urma denunțului formulat de o persoană fără calitate specială, la data de 29 septembrie 2022, ofițeri de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție - Serviciul Județean Anticorupție Buzău, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, au procedat la organizarea și prinderea în flagrant, în aceeași zi, a inculpatului, în timp ce primea suma de 2.500 de lei reprezentând ultima parte din suma totală primită, respectiv 3.500 de euro, bani pretinși și primiți în tranșe cu ocazia unor întâlniri anterioare.

În schimbul acestor sume de bani, inculpatul a pretins că are influență pe lângă funcționari M.A.I. din cadrul comisiei de organizare și desfășurare a examenului de admitere la Școala de agenți de poliție „Vasile Lascăr” Câmpina, pentru a-i facilita fiului denunțătorului promovarea examenului de admitere în cadrul acestei instituții de învățământ”, a transmis Direcția Generală Anticorupție.

Bani pentru angajarea la stat

Mirajul angajărilor la stat îi determină pe mulți români să facă ilegalități în speranța că vor avea o viață mai stabilă. Unii dau bani unor necunoscuți care îi păcălesc că pot influența șefi de instituții sau secretari de stat, în acest sens.

La sfârșitul lunii noiembrie, o femeie a cerut 1.500 de lei de la o persoană care dorea să se angajeze în cadrul Jandarmeriei. Acesta a spus că poate interveni pe lângă funcționari din cadrul MAI.

În luna decembrie, o altă femeie a fost prinsă în flagrant în timp ce primea suma de 1.500 lei de la o persoană, în legătură cu angajarea acestuia în cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

”În fapt, în cursul lunii august 2022, inculpata, declinându-și în fals calitatea de comisar-șef de poliție în cadrul I.P.J. Ilfov, a pretins suma de 2.000 de euro de la martorul denunțător pentru a face demersurile necesare angajării acestuia în cadrul M.A.I. ca agent de poliție și a primit ca primă tranșă, în acest scop, suma de 5.000 lei.

La data de 06.12.2022, în urma discuțiilor purtate de inculpată cu martorul denunțător, aceasta i-a creat în mod eronat convingerea celui din urmă că ar fi remis deja suma de 300 de euro către un înalt funcționar din cadrul M.A.I. pentru a facilita încadrarea martorului denunțător, sumă pe care urma să o recupereze de la acesta.

În urma activității de prindere în flagrant și a probatoriului administrat, procurorul de caz a pus în mișcare acțiunea penală, cercetările fiind continuate pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență. Totodată, a fost dispusă măsura reținerii pentru o durată de 24 de ore și măsura sechestrului asigurător asupra autoturismul folosit de inculpată”, a transmis DGA.

Însă nu numai în România sunt astfel de probleme privind corupția. Conform estimărilor, fenomenul corupţiei produce economiei Uniunii Europene un prejudiciu anual de 120 de miliarde Euro, reprezentând 1% din PIB-ul Uniunii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#spaga romani, #permise auto, #medici spagari , #coruptie