Rata șpăgii în 100 dintre cele mai importante spitale din România: "Problema încă persistă la cote rușinoase"

Marti, 28 Februarie 2023, ora 10:05
4556 citiri
Rata șpăgii în 100 dintre cele mai importante spitale din România: "Problema încă persistă la cote rușinoase"
Șpaga în spitale a devenit o obișnuință FOTO Pexels

Datele culese anul trecut de la peste 300.000 de pacienți arată cât de răspândit este fenomenul plicului în spitalele din România.

Jurnalistul Alex Nedea a făcut o listă cu rata șpăgii în 100 din cele mai importante spitale din România.

Rata a fost calculată pe baza mărturiilor, date sub anonimat, de sute de mii de români care s-au externat anul trecut dintr-un spital de stat.

Alex Nedea a aflat că de șase ani există un mecanism pus la punct de Ministerul Sănătății prin care se încerca, printre altele, să se constate care este în realitate rata șpăgii din instituțiile sanitare.

Cum funcționează mecanismul de feedback al pacienților

Instrumentul lansat de fostul ministru al sănătății Vlad Voiculescu la finalul lui 2016, „mecanismul de feedback al pacienților”, funcționează în felul următor: o parte dintre pacienți recepționează pe telefon sau pe e-mail după ce se externează o invitație de a răspunde la un chestionar referitor la serviciile medicale pe care le-au primit în unitatea medicală.

"Chestionarul nu e trimis de spital, ci de Serviciul de Telecomunicații Speciale printr-o platformă securizată și respondentului i se garantează anonimatul.

Printre întrebările din chestionar se află și aceasta: „Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?”. Pacientul poate răspunde cu „Da” sau cu „Nu”", a scris jurnalistul pe alexnedea.ro.

Răspunsul lui este preluat automat și e centralizat alături de cel al altor pacienți. Apoi datele sunt publicate lunar, defalcat pe fiecare unitate sanitară.

Alex Nedea a găsit răspunsurile la toate aceste chestionare completate de peste un milion de români în ultimii cinci ani.

Cum a evoluat procentul în ultimii ani

Anul trecut au răspuns la chestionar 311.374 de oameni și doar 5883 au zis că li s-a cerut șpagă în spitale, adică 1,89%. E un procent extrem de mic comparativ cu percepția din societate că flagelul șpăgii e omniprezent în unitățile sanitare.

Jurnalistul a obținut datele din chestionarele completate în perioada 2018-2021 pentru a le compara cu cifra din 2022.

"Evoluția e surprinzătoare. 3,16% dintre pacienți au spus în 2018 că li s-a cerut șpagă în spitale.

Rata șpăgii din spitale aproape s-a înjumătățit în ultimii cinci ani. Dar procentul de anul trecut de 1,89 e doar o medie. Asta înseamnă că, dacă în multe spitale obiceiul aproape a dispărut, în altele problema încă persistă la cote rușinoase.

În câteva locuri, rata șpăgii este și de trei-patru ori mai mare decât media națională."

Tabelul cu rata șpăgii în 100 din cele mai importante spitale din România poate fi verificat AICI.

Eveniment Quarterly Report

Sondaj INSCOP: Starea de sănătate, principala îngrijorare a românilor
Sondaj INSCOP: Starea de sănătate, principala îngrijorare a românilor
Mai mult de două treimi dintre români consideră că în România lucrurile se îndreaptă într-o direcţie greşită, peste 40% cred că economia va avea o evoluţie negativă, iar un procent...
Decizie de criză luată la naționala de rugby. Când se joacă meciul cu Scoția de la Mondiale
Decizie de criză luată la naționala de rugby. Când se joacă meciul cu Scoția de la Mondiale
Centrii Alexandru Bucur şi Mihai Graure şi mijlocaşul la deschidere Luca Nichitean au fost convocaţi de urgenţă la echipa naţională de rugby a României, ei urmând să-i înlocuiască la...
#spaga spitale, #Romania, #lista, #pacienti, #medici , #spitale