Cum s-a sfârșit istoria lungă a angajărilor pe șpagă la un mare spital din România: ”Tot cu decartaj, nimic pe degeaba”

Vineri, 25 Februarie 2022, ora 03:31
9690 citiri
Cum s-a sfârșit istoria lungă a angajărilor pe șpagă la un mare spital din România: ”Tot cu decartaj, nimic pe degeaba”
Cât se plătea pentru un post de asistentă la maternitatea din Ploiești FOTO Adevărul

Istoria angajărilor pe șpagă la unul dintre cele mai mari spitale de obstetrică-ginecologie din țară s-a finalizat, miercuri 24 februarie 2022, cu condamnarea directorului financiar la închisoare cu suspendare și sechestrarea sumelor de bani primite ca mită.

Tribunalul Prahova a admis acordul de recunoaștere a vinovăției trimis spre judecare de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova în cazul directorului financiar din cadrul Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Ploiești (SOG). Cristian Petrică a fost deferit justiției, fiind acuzat că cerea mită o mie de euro pentru a accepta angajări pe posturi de asistent medical în plină pandemie.

Astfel, Tribunalul Prahova l-a condamnat pe Cristian Petrică la 3 ani de închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității pentru o perioadă de 80 de zile la Administraţia Parcului memorial „Constantin Stere” din Ploieşti, potrivit portalului instanțelor de judecată. În plus, instanța i-a interzis lui Petrică dreptul de a mai ocupa o funcție de director financiar în cadrul unui spital de stat pe o perioadă de doi ani de zile.

Judecătorii prahoveni au dispus și confiscarea sumei de 19.888 de lei reprezentând contravaloarea bunurilor și serviciilor primite de către acesta cu titlu de mită. Potrivit unor surse judiciare, procurorii nu au reușit să probeze și alte sume de bani primite ca mită de directorul financiar al spitalului ploieștean.

Toată ancheta a început în toamna anului 2020, după ce fostul soț al unei angajate din SOG, care se afla în relații de prietenie cu directorul financiar, a denunțat faptele de corupție care se derulau în spital. În urma denunțului, procurorii au dispus interceptările telefoanelor persoanelor suspecte și ulterior percheziții la maternitate. Asistentele bănuite că s-au angajat pe șpagă au fost luate la audieri direct din spital, recunoscându-și fapta.

Interceptările au scos însă la iveală și alte fapte de corupție inițiate de Cristian Petrică, nu doar angajări pe șpagă. În calitatea sa de director financiar îi ceruse ”ajutor” administratorului unei societăți care se afla în relații contractuale cu spitalul.

Directorul își renova casa și avea nevoie de mână de lucru calificată, dar și de materiale de construcții. Astfel, firma care făcea renovări la maternitate a detașat o echipă de muncitori să lucreze și la casa directorului financiar al maternității, ulterior administratorul firmei declarând că ”i-a fost rușine” să-i mai ceară și bani pentru plata oamenilor sau a materialelor de construcții folosite.

Administratorul societății care făcea renovări în spital primise promisiuni de la directorul financiar că va primi și alte contracte, în plus, plata facturilor se va face ”într-un termen rezonabil”, acesta fiind motivul pentru care omul de afaceri a acceptat să-l ajute pe Petrică să-și renoveze casa.

”Inculpatul i-a mai promis că lucrările executate se vor plăti după finalizare, la termene rezonabile. (...) Precizează faptul că în respectiva perioadă a purtat mai multe discuții telefonice despre lucrările efectuate având ca beneficiar unitatea medicală, solicitându-i constat acestuia să efectueze plata facturilor emise, ”să nu se mai întârzie”. A arătat că, de rușine, nu i-a cerut inculpatului să suporte contravaloarea acestor servicii întrucât în acea perioadă avea în derulare mai multe contracte cu unitatea medicală” se arată în actul de sesizare a instanței, potrivit rejust.ro

În ceea ce privește angajările în spital contra unor sume de bani, anchetatorii au aflat că directorul financiar stabilise un preț fix pentru un post de asistent medical, respectiv 1000 de euro. Când unul dintre intermediarii șpăgii s-a prezentat cu suma de 4000 de lei, Petrică a fost nemulțumit și a cerut diferența până la 1000 de euro, invocând faptul că suma de bani trebui împărțită și cu alții.

Procurorii nu au reușit să afle dacă pe filiera angajărilor pe mită se află și alte persoane cu funcție de conducere în Spitalul de Obstetrică Ginecologie. Se presupune însă că aceasta ar fi fost modalitatea directorului financiar să ceară cât mai mulți bani de la cei care își doreau să prindă un post în spital.

”Martorul a prezentat mai multe elemente particulare, de importanță deosebită în aprecierea sincerității acestuia, respectiv faptul că inițial suma remisă a fost de 4000 de lei, însă inculpatul a fost deranjat că suma de 4000 de lei este mai mică decât echivalentul a 1000 de euro (cât se negociase inițial), motiv pentru care i s-a transmis numitei ..., cea din urmă fiind nevoită să completeze suma remisă inițial până la echivalentul a 1000 de euro. Martorul denunțător a arătat că s-a folosit expresia ”eu cum o împart acum”, lăsând de înțeles că pentru angajarea numitei ... trebuie să remită și el sume de bani altor persoane”, se arată în actul de acuzare potrivit sursei citate.

Inclusiv asistentele medicale au fost interceptate în urma denunțului, iar din discuțiile reținute se înțelege că în maternitate angajările contra unor sume de bani nu erau neapărat secrete, fiind considerată o practică obișnuită.

”(...) faptul că cele două au remis sume de bani în scopul angajării, făcând referire la alte persoane care s-au angajat recent ”tot cu decartaj, nimic pe degeaba”, prin urmare tot prin remiterea de sume de bani ca și în cazul lor”, arată procurorii în actul de acuzare.

În prezent directorul financiar nu mai are voie să-și exercite funcția. Pe de altă parte, de la demararea anchetei (octombrie 2020) și până în prezent, structura administrativă a Spitalului de Obstetrică Ginecologie s-a modificat, în prezent funcționând ca secție exterioară a Spitalului Județean de Urgență Ploiești și nu mai are o echipă de conducere individuală.

Bărbat diagnosticat cu botulism, după ce a mâncat două conserve de pește. În România nu există tratament pentru această boală
Bărbat diagnosticat cu botulism, după ce a mâncat două conserve de pește. În România nu există tratament pentru această boală
Un bărbat din oraşul prahovean Urlaţi a fost internat în stare gravă cu diagnosticul de botulism, anunță reprezentanții Spitalului Judeţean Ploieşti. El le-a spus medicilor că a mâncat...
Zeci de cadavre au fost descoperite în curtea unui spital din Fâșia Gaza. Israelul anunță și mai multe acțiuni militare
Zeci de cadavre au fost descoperite în curtea unui spital din Fâșia Gaza. Israelul anunță și mai multe acțiuni militare
Zeci de cadavre au fost descoperite îngropate în curtea unui spital din Fâşia Gaza, care a fost ţinta unui raid israelian, a anunţat duminică Apărarea Civilă din Gaza, chiar în momentul...
#spaga, #mita, #spital, #angajari, #maternitate, #Ploiesti , #mita spital