Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

De ce este necesar să ştii ce înseamnă activitatea de spălare a banilor. Care sunt cele trei etape care duc la acest tip de infracţiune

Vineri, 04 Noiembrie 2022, ora 08:30
24558 citiri
De ce este necesar să ştii ce înseamnă activitatea de spălare a banilor. Care sunt cele trei etape care duc la acest tip de infracţiune
"Infractorii trebuie să găsească o cale pentru a ascunde sau disimula natura ilicită a câştigurilor lor şi a le insera în circuitul financiar legal" FOTO Pixabay.com

De foarte multe ori ai auzit, în diferite ocazii, despre acţiuni de spălare a banilor. Este bine să cunoşti faptul că România are o institutie specializată, cu rol de lider in elaborarea, coordonarea si implementarea sistemului de combatere a spalarii banilor si finantarii terorismului, şi care se numeşte Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (O.N.P.C.S.B.), aflată în subordinea Ministerului Finanţelor.

Ziare.com îţi explică în cadrul rubricii Banii tăi ce inseamnă mai exact această actiune si care sunt etapele intregului proces de spălare a banilor, care pot cuprinde numeroase tranzacţii efectuate de spălătorii de bani.

Potrivit Gidului de Tranzacţii Suspecte al O.N.P.C.S.B., "spălarea banilor este activitatea prin care infractorul încearcă să ascundă originea și posesia reală a veniturilor provenind din activități infracționale.

Pentru a se bucura de roadele acestor activități ilicite, fie că este vorba de trafic cu droguri, trafic de arme, contrabandă, bancrută frauduloasă sau înşelăciune în domeniul financiar-bancar, infractorii trebuie să găsească o cale pentru a ascunde sau disimula natura ilicită a câştigurilor lor şi a le insera în circuitul financiar legal.

Dacă este încununată cu succes, această activitate va permite spălătorilor de bani menţinerea controlului asupra acestor venituri şi, eventual, le va oferi o aparenţă legală pentru sursa lor de venit.

Spălarea banilor este un proces prin care se dă o aparenţă de legalitate unor profituri obţinute ilegal de către infractori care, fără a fi compromişi, beneficiază ulterior de sumele obţinute.

Este un proces dinamic, în trei etape, care necesită în primul rând - mişcarea fondurilor obţinute în mod direct din infracţiuni; în al doilea rând - ascunderea urmelor banilor pentru a se evita orice tip de investigație; în al treilea rând - a disponibiliza banii pentru infractori, ascunzându-se din nou originea ocupaţională şi geografică a fondurilor".

1. Plasarea: reprezintă deplasarea fizica a veniturilor obținute din activitatea ilegală, pentru separarea spațială de masa infracțională, care ar putea fi supravegheată de organele de aplicare a legii.

2. Stratificarea: reprezintă procesul de mișcare a banilor intre diferite conturi pentru a

le ascunde originea; separarea veniturilor ilicite de sursa lor prin crearea unor straturi complexe de tranzacţii financiare proiectate pentru a înşela organele de control şi pentru a asigura anonimatul.

3. Integrarea: revenirea bunurilor astfel spălate la dispoziția infractorilor, cu aparenţa provenienței lor din activități licite furnizarea unei aparente legalităţi profiturilor obținute ilegal.

Prin spălarea banilor se înţelege infracțiunea prevăzută la Articolul 23 (paragraf 1), Legea nr.656/2002 (Articolul 1 lit. a)

a) schimbarea sau transferul de bunuri, cunoscând că provin din săvârşirea de infracţiuni, în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite a acestor bunuri sau în scopul de a ajuta persoana care a săvârşit infracţiunea din care provin bunurile să se sustragă de la urmărire, judecată sau executarea pedepsei;

b) ascunderea sau disimularea adevăratei naturi a provenienţei, a situării, a dispoziţiei, a circulaţiei sau a proprietăţii bunurilor ori a drepturilor asupra acestora, cunoscând că bunurile provin din săvârşirea de infracţiuni;

c) dobândirea, deţinerea sau folosirea de bunuri, cunoscând că acestea provin din săvârşirea de infracţiuni.

De asemenea, conform ghidului, "în cadrul procesului de spălare a banilor s-au identificat anumite puncte vulnerabile, puncte dificil de evitat de către spălătorul de bani şi, în consecinţă, uşor de recunoscut:

  • plasarea numerarului în sistemul financiar;
  • trecerea numerarului peste frontiere;
  • transferarea numerarului în şi dinspre sistemul financiar."

CEC Bank te invaţă să fii responsabil cu banii tăi!

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#spalarea banilor, #infractiune, #legalitate, #ilegal, #bani, #bunuri, #droguri, #trafic de arme , #Banca