Are puține calorii și este plină de nutrienți. Despre ce plantă la îndemâna oricui este vorba

Miercuri, 24 August 2022, ora 05:26
3936 citiri
Are puține calorii și este plină de nutrienți. Despre ce plantă la îndemâna oricui este vorba
Spanacul este bogat în nutrienți și antioxidanți FOTO: Unsplash.com

Dintre toate verdețurile cu frunze, spanacul este cel mai versatil. Îl poți transforma în smoothie-uri, poți să faci salate, să îl gătești la abur, îl poți prăji și chiar amesteca în produse de copt, potrivit publicației Health.com.

Spanacul are, de asemenea, multe beneficii pentru sănătate și îl poți include cu ușurință în mesele tale. Iată șase avantaje de a mânca mai mult din această plantă puternic protectoare.

Spanacul este bogat în nutrienți

Trei căni de spanac crud oferă doar 20 de calorii, fără grăsimi, 2 grame de proteine ​​și 3 grame de carbohidrați cu 2 grame sub formă de fibre (deci 1 gram de carbohidrați neți). Deși are atât de puține calorii, spanacul este plin de nutrienți.

O porție de trei căni asigură peste 300% din necesarul zilnic de vitamina K care susține oasele. Spanacul asigură, de asemenea, peste 160% din doza zilnică pentru vitamina A și aproximativ 40% pentru vitamina C, care susțin funcția imunitară.

Spanacul conține, de asemenea, 45% din necesarul zilnic de folat, o vitamina B care ajută la formarea globulelor roșii și ADN-ului. Iar spanacul furnizează 15% din obiectivul zilnic atât pentru fier, cât și pentru magneziu, 10% pentru potasiu și 6% pentru calciu, împreună cu cantități mai mici de alte vitamine B.

Spanacul este bogat în antioxidanți

Pe lângă numeroasele sale vitamine și minerale, spanacul oferă antioxidanți legați de antiinflamație și de protecție împotriva bolilor. Printre acestea se numără kaempferolul, un flavonoid dovedit că reduce riscul de cancer, precum și că încetinește creșterea și răspândirea acestuia.

Spanacul susține sănătatea creierului

Efectele antiinflamatorii ale spanacului îl fac un candidat cheie pentru protejarea creierului, în special în timpul îmbătrânirii.

Datele au indicat că persoanele care au consumat una sau două porții, pe zi, de verdeață cu frunze aveau aceleași abilități cognitive ale unei persoane cu 11 ani mai tânără decât cei care nu consumau verdețuri cu frunze verzi.

Spanacul poate ajuta la gestionarea tensiunii arteriale

Spanacul este o sursă de nitrați care se găsesc în mod natural, compuși care deschid vasele de sânge pentru a îmbunătăți fluxul de sânge și a ușura sarcina de muncă a inimii.

Într-un studiu mic, publicat în The Journal of Nutrition, 11 bărbați și șapte femei au consumat patru băuturi diferite bogate în nitrați, inclusiv o băutură de spanac.

Cercetătorii au descoperit că nivelul nitraților din sânge a crescut după ce au consumat toate cele patru băuturi. Băutura cu spanac, pe lângă cele făcute din suc de sfeclă roșie și salată de rucola (un alt verde cu frunze), a scăzut și tensiunea arterială.

Spanacul protejează sănătatea ochilor

S-a demonstrat că unul dintre antioxidanții din spanac, numit luteină, reduce riscul degenerescenței maculare legate de vârstă (AMD), o boală a ochilor care poate estompa vederea centrală ascuțită necesară pentru activități precum cititul și conducerea.

AMD este o cauză principală a pierderii vederii pentru persoanele cu vârsta de 50 de ani și peste. În prezent, nu există niciun remediu sau tratament pentru a inversa condiția, așa că prevenirea este esențială.

Într-un studiu japonez, cercetătorii au examinat ochii a 11 nefumători sănătoși care au consumat 75 de grame de spanac congelat conținând 10 mg de luteină zilnic timp de două luni. Aportul de spanac bogat în luteină a crescut nivelul de luteină din sânge și, de asemenea, a crescut măsurile de densitate optică a pigmentului macular (MPOD).

Acest lucru este important, deoarece pigmentul macular acționează ca ochelarii de soare interni pentru a proteja ochii, iar MPOD scăzut este un factor de risc pentru AMD. Această cercetare indică faptul că spanacul poate ajuta la reducerea riscului de AMD.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#spanac, #beneficii sanatate, #planta, #antioxidanti , #stiri sanatate