Într-o după-amiază răcoroasă de iarnă în Segovia, în centrul Spaniei, turiștii se adună la picioarele faimosului apeduct roman pentru a-l admira și a-și face selfie-uri. Deși mulți dintre vizitatori sunt spanioli, se află și turiști din alte colțuri ale Europei, Asia și America Latină, atrași de farmecul istoric al orașului, gastronomia sa deosebită și locația, la poalele munților din nordul Madridului.
„A fost un moment în timpul pandemiei când mă gândeam că turismul nu va mai fi niciodată ca înainte”, mărturisește Elena Mirón, ghid local. „Dar acum lucrurile merg foarte bine și simt că anul acesta va fi unul bun, la fel ca 2023 și 2024. Sunt fericită, pentru că pot trăi din acest job pe care îl iubesc,” spune ea.
Spania a primit un număr record de 94 de milioane de vizitatori în 2024 și concurează acum cu Franța, care a înregistrat 100 de milioane, pentru a deveni cel mai mare hub turistic din lume, notează BBC.
Expansiunea industriei turismului post-Covid este un factor major care a contribuit la creșterea rapidă a economiei Spaniole, care depășește economii ca Germania, Franța, Italia și Marea Britanie, având o creștere de 3,2% a PIB-ului în anul 2024. În contrast, economia Germaniei a scăzut cu 0,2%, Franța a crescut cu 1,1%, Italia cu 0,5%, iar Marea Britanie cu 0,9%.
Aceste date ajută la înțelegerea motivului pentru care revista The Economist a clasat Spania drept cea mai performantă economie mondială.
„Modelul spaniol este unul echilibrat, iar acesta garantează sustenabilitatea creșterii economice”, spune Carlos Cuerpo, ministrul spaniol al Afacerilor, subliniind că Spania a fost responsabilă pentru 40% din creșterea zonei euro în 2024. El subliniază că, pe lângă turism, sectorul financiar, tehnologia și investițiile au contribuit la redresarea economiei spaniole, care, în timpul pandemiei, a scăzut cu 11% într-un singur an.
„Ieșim din pandemie fără traume și modernizându-ne economia, ceea ce ne va ridica potențialul de creștere a PIB-ului”, adaugă Cuerpo.
Acest proces de modernizare beneficiază de fondurile de recuperare post-pandemie din programul Next Generation al Uniunii Europene. Spania va primi până la 163 de miliarde de euro până în 2026, fiind unul dintre principalii beneficiari ai acestor fonduri alături de Italia.
Spania investește în sistemul feroviar național, în zonele cu emisii scăzute din orașe, în industria vehiculelor electrice și în subvenții pentru micile afaceri.
„Cheltuielile publice au fost ridicate și reprezintă aproximativ jumătate din creșterea noastră de la pandemie”, spune María Jesús Valdemoros, profesoară de economie la IESE Business School din Spania.
Alte economii mari din Europa au întâmpinat dificultăți din cauza dependenței lor mai mari de industrie, sector care, conform Valdemoros, „suferă în prezent din cauza unor factori precum costul ridicat al energiei, concurența din China și alte țări asiatice, costul tranziției către un model mai sustenabil de mediu și protecționismul comercial”.
De la Covid, Spania s-a confruntat și cu criza costului vieții provocată de blocajele din lanțurile de aprovizionare și invazia Rusiei în Ucraina din 2022. Inflația a atins un vârf anual de 11% în iulie 2022, iar prețurile la energie i-au afectat în mod special pe spanioli. Totuși, până la sfârșitul anului 2024, inflația a scăzut la 2,8%.
Guvernul de la Madrid crede că subvențiile pentru reducerea costului combustibililor și încurajarea transportului public au fost esențiale în atenuarea impactului creșterii prețurilor la energie, alături de majorările salariale pentru salariul minim.
În mijlocul crizei energetice europene, Spania și Portugalia au negociat cu Bruxelles „excepția iberică”, care le-a permis să stabilească un plafon pentru prețul gazului utilizat la producerea electricității, pentru a reduce facturile consumatorilor.
Cuerpo susține că aceste măsuri au ajutat la protejarea economiei spaniole de crizele economice succesive.
„Spania dovedește că este mai rezilientă la șocuri succesive – inclusiv la șocul inflaționist generat de războiul din Ucraina”, afirmă Cuerpo. „Și cred că acest lucru face parte din scutul de protecție pe care l-am creat pentru consumatori și firme.”
În ceea ce privește energia verde, Spania se află pe locul doi în Uniunea Europeană după infrastructura de energie regenerabilă, un alt factor favorabil pentru țară. Spania este al doilea mare producător de automobile din Europa, iar Wayne Griffiths, CEO-ul Seat și Cupra, consideră că sectorul auto electric din Spania are un potențial imens.
„Aici avem toți factorii necesari pentru a fi un succes: oameni competitivi, bine instruiți și o politică energetică care susține acest lucru”, spune Griffiths. „Nu are sens să produci mașini electrice dacă folosești energie murdară.”
Deși aceste aspecte sunt pozitive, o slăbiciune constantă a economiei spaniole a fost rata ridicată a șomajului, care este cea mai mare din UE, aproape dublu față de media blocului. Totuși, situația s-a îmbunătățit în ultimul trimestru din 2024, când rata șomajului a scăzut la 10,6%, cel mai mic nivel din 2008. În prezent, numărul persoanelor angajate în Spania a atins un nivel record de 22 de milioane.
O reformă a muncii care încurajează stabilitatea locurilor de muncă este considerată un factor cheie în această îmbunătățire. Reforma a crescut restricțiile asupra utilizării contractelor temporare, favorizând utilizarea contractelor permanente.
De asemenea, deși sosirea imigranților a generat dezbateri politice aprinse, integrarea acestora în piața muncii este considerată esențială pentru o țară cu o populație în îmbătrânire rapidă.
Premierul socialist, Pedro Sánchez, a subliniat că imigrarea este „fundamentală” pentru economiile Spaniei.
Comisia Europeană a prognozat că Spania va continua să conducă creșterea în rândul marilor economii ale blocului în acest an și va rămâne înaintea mediei UE. Totuși, se profilează provocări majore.
Dependența mare de turism și reacțiile tot mai multe împotriva acestei industrii din partea localnicilor reprezintă o preocupare. La fel și datoria publică uriașă a Spaniei, mai mare decât PIB-ul anual al țării.
María Jesús Valdemoros avertizează că aceasta reprezintă „un dezechilibru care trebuie corectat, nu doar pentru că noile norme fiscale ale UE o cer, ci pentru că ar putea provoca instabilitate financiară.”
În plus, o criză a locuințelor a izbucnit în întreaga țară, lăsând milioane de spanioli în imposibilitatea de a găsi case accesibile.
Cu un peisaj politic instabil și profund polarizat, este greu ca guvernul minoritar al lui Sánchez să rezolve aceste probleme. Însă, pe măsură ce încearcă să soluționeze aceste enigme, Spania se bucură de statutul său de motor al creșterii economice europene, conchide BBC.