Spania l-a eliberat accidental pe un baron al drogurilor care plănuia să o omoare pe moștenitoarea tronului olandez

Marti, 23 Aprilie 2024, ora 18:58
3878 citiri
Spania l-a eliberat accidental pe un baron al drogurilor care plănuia să o omoare pe moștenitoarea tronului olandez
Karim Bouyakhrichan/ FOTO: cronicabalear.es

Un cunoscut șef de cartel al drogurilor care ar fi plănuit să o ucidă pe moștenitoarea tronului olandez și pe premierul Mark Rutte a scăpat de închisoare din cauza unei confuzii judiciare în Spania, scrie Politico.

Liderul "Mocro Maffia", Karim Bouyakhrichan, a fost arestat în Marbella în ianuarie anul trecut, în cadrul unei operațiuni majore care a încheiat o anchetă de cinci ani privind spălarea de bani.

După ce au aflat de detenția sa, autoritățile olandeze au depus o cerere de extrădare la Tribunalul Național din Spania, solicitând ca liderul bandei să fie trimis înapoi în Olanda pentru a răspunde acuzațiilor legate de imperiul său de trafic de droguri.

Tribunalul Național din Madrid a aprobat cererea, dar Tribunalul Provincial din Malaga, care are jurisdicție asupra zonei în care Bouyakhrichan a fost arestat, a refuzat să o execute, argumentând că regele drogurilor trebuia să răspundă acuzațiilor de spălare de bani în Spania înainte de a fi extrădat în altă parte.

Autoritățile olandeze au făcut apel, depunând o nouă cerere urgentă, subliniind că șeful cartelului era unul dintre cei mai căutați infractori de către Interpol și că era căutat pentru rolul său într-un război al drogurilor pan-continental, care a durat un deceniu și în care zeci de persoane au fost ucise în Belgia, Olanda, Spania și Maroc.

Rețeaua de radio spaniolă Cadena SER a dezvăluit marți că, deși Curtea Națională a acceptat apelul olandezilor, a omis să emită un ordin de detenție care ar fi asigurat că Bouyakhrichan rămâne în spatele gratiilor până la efectuarea extrădării.

Luna trecută, când cazul său de spălare de bani a fost audiat pentru o primă audiere la Curtea Provincială din Malaga, judecătorul care a prezidat ședința a fost de acord să îl elibereze pe șeful bandei pe o cauțiune de 50.000 de euro. Bouyakhrichan, un miliardar care deține conturi bancare și proprietăți în întreaga lume, a plătit imediat banii și a plecat din oraș. Autoritățile nu l-au mai văzut de atunci.

În 2022, prințesa olandeză Amalia a fost nevoită să se retragă din complexul său de locuințe studențești și să se întoarcă la palatul regal după ce poliția a obținut dovezi credibile care indicau că Bouyakhrichan plănuia fie să o răpească, fie să o asasineze pe moștenitoarea tronului.

Eliberarea șefului cartelului va necesita probabil o întărire a protocoalelor de securitate adoptate pentru a proteja siguranța ei, precum și a liderilor politici, inclusiv a premierului interimar Mark Rutte, despre care publicația olandeză De Telegraaf a relatat că se află pe lista de posibile ținte de profil înalt a lui Bouyakhrichan.

Quarterly Report - Editia 4

Israelul își retrage ambasadorii din Spania, Norvegia şi Irlanda, după ce aceste țări au recunoscut oficial Palestina ca stat
Israelul își retrage ambasadorii din Spania, Norvegia şi Irlanda, după ce aceste țări au recunoscut oficial Palestina ca stat
După ce Spania, Norvegia şi Irlanda au recunoscut oficial marţi, 28 mai, Palestina ca stat, Israelul şi-a rechemat ambasadorii din aceste ţări, informează TPS. De asemenea, a ordonat...
Palestina a fost recunoscută ca stat de încă trei țări europene. Care este semnificația simbolică a deciziei
Palestina a fost recunoscută ca stat de încă trei țări europene. Care este semnificația simbolică a deciziei
În ciuda protestelor Israelului, trei țări europene au recunoscut în mod oficial Palestina, marți, 28 mai. Irlanda, Norvegia și Spania au făcut acest gest simultan în speranța că va...
#Spania, #eliberare, #baron al drogurilor, #printesa amalia, #karim bouyakhrichan , #stiri externe